El projecte 'La promesa de Dalí' vol recollir imatges i testimonis ciutadans de la visita que el pintor va fer a Tarragona l'any 1973
La tinenta d’alcalde de Cultura, Carme Crespo, i el director de la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV, Jose Carlos Suárez, han presentat en roda de premsa el projecte La promesa de Dalí, una proposta multidisciplinària que sorgeix de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili, amb la finalitat de reunir imatges i testimonis de ciutadans que fossin presents a la visita realitzada per Salvador Dalí a Tarragona el 17 d’agost de 1973. Les fotografies i les vivències personals al voltant de la visita seran la base per a l’elaboració d’un documental que portarà per nom La promesa de Dalí i que s’anirà definint en la mesura que arribi material audiovisual i fotogràfic que doni qualitat i prestigi a la iniciativa.
Les imatges i els testimonis seran la base per a la realització del documental i l’exposició que està previst realitzar, entre d’altres activitats, per donar a conèixer la visita de Dalí a Tarragona, un fet històric i artístic poc conegut.
Crida ciutadana per obtenir imatges i testimonis de l’estada de Dalí a Tarragona
El projecte tracta de recuperar les imatges no professionals que els tarragonins van enregistrar amb les seves càmeres per a l’ocasió, i també els testimonis personals d’aquell esdeveniment no exempt de polèmica, amb la intenció de reconstruir, reivindicar i assegurar la pervivència d’aquesta visita històrica.
- L’Ajuntament fa una crida ciutadana perquè tothom qui tingui fotografies i/o imatges cinematogràfiques o en qualsevol altre format de la visita que el pintor Salvador Dalí va fer a la ciutat el 17 d’agost de 1973, pugui participar en el projecte La promesa de Dalí.
- S’està realitzant una recerca i selecció d’imatges d’aquesta visita per crear un registre gràfic i de testimonis que després s’utilitzarà per fer una exposició i un documental, amb l’objectiu d’exhibir-lo el 2012, l’any que Tarragona serà Capital Catalana de la Cultura.
- Qui pugui aportar continguts per al documental ho podrà fer a partir del 6 d’abril i fins al 28 de juny (tancat per Setmana Santa), de 9 a 14 h a l’oficina de l’Ajuntament ubicada a la Casa Sefus (baixada del Roser, 5). Per a més informació també es pot trucar al telèfon de l’oficina, 977 296 137 o enviar un correu electrònic a l'adreça casasefus@tarragona.cat. La gravació dels testimonis de la visita tindrà lloc al juliol al Teatre Metropol.
Context històric
L’any 1973 Dalí va ser convidat a visitar Tarragona pel consistori municipal com a protagonista principal en els actes de celebració del bimil·lenari de la capitalitat tarraconense. Es volia recordar l’estada de l’emperador August a Tarragona i es va pensar en l’artista surrealista per a l’ocasió.
Els actes festius que es van programar es van fer coincidir amb les festes de Sant Magí. L’estada de Dalí es va produir la tarda del dia 17 d’agost. Dalí va arribar en vaixell al Moll de Costa, on l’esperava el tinent d’alcalde de Turisme i Festes, Joan Tuset, que havia ideat tota aquella acció.
El genial pintor va fer un recorregut pels carrers principals de Tarragona fins a la plaça de la Font. Dalí es va passejar davant la mirada atònita i divertida dels tarragonins i tarragonines. Com a gran provocador que era, no va deixar ningú indiferent.
Dalí havia concebut la seva visita a l’antiga capital de la Tarraco Citerior, amb la presència de quatre elefants del Circ Jean Richard, de França. Però això no va ser possible, ja que els elefants van ser aturats a la frontera francesa. La solució va consistir a fer servir un elefant de cartró que s’utilitzava per la cavalcada de Reis.
Aquella tarda se li va fer una gran rebuda: Dalí va ser acompanyat per una banda de música, amb trompetes i tambor; a l’Ajuntament es va fer la recepció oficial i se li va fer donació de les claus de la ciutat per part del llavors alcalde accidental, Javier Climent. Un cop va haver signat al Llibre d’Honor, es va fer una recepció privada on es va presentar la “Tartaleta Dalí”, creada per a l’ocasió pel mestre pastisser Salvador Arimany.
Salvador Dalí va culminar la seva visita a l’Auditori del Camp de Mart, on va fer un discurs delirant i surrealista i posteriorment va iniciar la seva particular performance pictòrica. Aquest quadre va servir per elaborar el cartell del bimil·lenari.
El personatge
Dalí va ser un home cosmopolita que va viure a Madrid, París, Londres i Nova York, entre d’altres grans ciutats on la llibertat de creació i l’obertura a les noves idees era una constant al llarg del segle XX. Dalí va ser testimoni d’un fet que marcaria molt la seva vida artística i personal: el naixement de la publicitat i el màrqueting. Aquestes disciplines van ser les seves grans aliades per transmetre al gran públic la seva creació artística.
Dalí era conscient de la importància de comunicar a través de l’art, la publicitat, el teatre, i es va crear una imatge de si mateix que esdevindria una icona del surrealisme. Al mateix temps era provocador i en les seves aparicions jugava amb l’excentricitat i es promocionava a ell mateix. Era procliu al sensacionalisme i la seva visita a Tarragona va gaudir de tots aquests ingredients: es va passejar per la ciutat enfilat en un elefant com un emperador del món antic, sabedor de l’espectacularitat que provocaria en els espectadors; la seva performance estava realitzada amb gran sumptuositat; ell era l’únic protagonista i s’interpretava a ell mateix fent el seu particular homenatge a l’emperador August.
Tarragona té un quadre original de Salvador Dalí que s’exposa al Palau Municipal. Aquesta obra va ser regalada per Dalí a la ciutat amb motiu de la seva estada a Tarragona el 17 d’agost de 1973.