SCAN Tarragona, tercera edició del Festival Internacional de la Fotografia a Catalunya
La ciutat de Tarragona serà l’escenari, aquesta tardor, d’una nova edició del festival fotogràfic SCAN, l’esdeveniment internacional de fotografia creat l’any 2008 per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona, en reconeixement a la intensa i continuada trajectòria de aquesta ciutat en l’àmbit de la fotografia de creació.
Amb l’objectiu de consolidar el certamen com un important festival de caràcter internacional i contribuir amb el seu impuls a la Candidatura de Tarragona com a Capital Europea de la Cultura 2016, l’Ajuntament de Tarragona assumeix amb il·lusió l’organització del certamen amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de Catalunya.
Per dur a terme la tercera edició, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha demanat a la Fundació Forvm per la Fotografia -entitat estretament vinculada a l’Ajuntament, a la ciutat i a la fotografia- preparar el nou projecte SCAN Tarragona tot respectant l’esperit i la filosofia de les passades edicions i adaptant-lo a les necessitats de la ciutat, tant en els continguts com l’estructura i el calendari d’aplicació.
Un nou projecte per a SCAN Tarragona
El festival té la voluntat de seduir a un gran ventall de públic, d’amateurs i professionals, d’apassionats i fidels de la fotografia, oferint-los la possibilitat de viure un interessant programa on trobaran exposicions, activitats, projeccions i altres esdeveniments.
El nou SCAN Tarragona tindrà una periodicitat biennal. Aquesta propera edició es celebrarà, excepcionalment, el proper mes de novembre 2010 amb la setmana d’obertura d’exposicions durant els dies 4, 5 i 6 de novembre. Les futures edicions ja se celebraran en les seves dates habituals, en el mes de juny.
Tot i que el festival SCAN Tarragona serà biennal, el nou projecte contempla la programació continuada de les activitats fotogràfiques en tot el seu ampli ventall interdisciplinari. Hi ha la voluntat que SCAN Tarragona sigui un projecte continuat en el temps. Que la seva marca s’identifiqui amb la fotografia i que la ciutat gaudeixi de la promoció de la fotografia en totes les seves vessants, com ara exposicions, conferències i tallers, també durant el període de temps entre un festival i l’altre.
Una mirada europea
SCAN Tarragona assumirà, en els propers anys, els eixos vertebradors de la candidatura Tarragona 2016. En la present edició, serà “Cultura europea a través de la diversitat”. El anys 2012 i 2013, “Patrimoni i contemporaneïtat” i els anys 2014 i 2015 estarien dedicats a “Cultura de la pau”. Finalment, de cara al decisiu 2016, es preveu endegar una gran “Missió fotogràfica a Catalunya” amb la finalitat de dur a terme una revisió global del nostre país i en especial de Tarragona.
Talent Latent 2010
La nova edició de l’exposició Talent Latent presentarà una gran mostra internacional d’artistes emergents, prèviament seleccionats pel comissari Jesús Micó [i]. Amb aquesta iniciativa de promoció artística que tindrà lloc en un gran espai de la ciutat, SCAN Tarragona donarà projecció pública a uns autors i les seves obres que estan en la fase incipient de la seva trajectòria artística.
Simposi a la Universitat Rovira i Virgili
Amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, tindrà lloc un Simposi internacional comissariat per Jorge Ribalta [ii], que estarà dedicat a analitzar el perquè i com la fotografia ha obtingut, durant les darreres tres dècades, un lloc preeminent en la pràctica de l’art contemporani. El Simposi comptarà amb la participació de destacats conferenciants europeus i nord-americans.
SCANOFF Tarragona
L’SCANOFF Tarragona és una activitat coordinada pel fotògraf tarragoní Pep Escoda [iii] que oferirà a les noves generacions d’autors l’oportunitat de mostrar les seves imatges en sessions de projeccions públiques, lliures i accessibles a tothom.
Una biennal de caràcter obert
SCAN Tarragona és un festival de caràcter obert i vocació internacional, que aplega iniciatives de múltiple procedència, pública i privada, i que es caracteritza per promoure la fotografia en el seus vessants culturals. Vol ser un punt de trobada del sector de la fotografia de creació i, sobre tot, fer gaudir al públic en general d’una interessant oferta d’exposicions i activitats. Per fer-ho possible, SCAN Tarragona compta la participació fidel i entusiasta dels agents culturals de la ciutat: institucions i entitats, museus i fundacions, responsables d’espais culturals o artístics i centres d’ensenyament. Tos ells nodriran el programa del festival amb uns continguts de la més alta qualitat i interès artístic.
[i] Jesús Micó (Cadis, 1962) viu a Barcelona des de fa més d’una dècada. Es dedica a la creació, la gestió, la investigació i la docència de la fotografia. Ha comissariat nombroses exposicions de fotografia. Ha realitzat els cursos de doctorat en Belles Arts en l’especialitat de fotografia. És autor d’una tesis doctoral sobre teoria semiòtica de la imatge fotogràfica titulada “Natura Hominis: Escenaris”, proposta que serà defensada davant el tribunal a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
[ii] Jorge Ribalta (Barcelona, 1963) es artista, crític i comissari independent. Ha exposat individualment i col·lectivament en nombroses exposicions a Europa i els EEUU. Ha estat comissari d’exposicions d’autor, de tesi i retrospectives. Editor i coeditor de diversos llibres de pensament sobre la fotografia i sobre l’art contemporani. Publica regularment articles i assajos en diversos mitjans.
[iii] Pep Escoda (Tarragona, 1958) és fotògraf i agitador cultural. Ha obtingut 14 premis nacionals de fotografia LUX concedits per la AFP Associació de Fotògrafs Professionals, ha estat comissari de diferents exposicions i publicacions i ha realitzat 150 llibres col·lectius i individuals així com diferents exposicions fotogràfiques