SCAN Tarragona es consolida com l’aparador europeu de la fotografia contemporània
Del 4 de novembre al 9 de gener, l’Scan Tarragona arribarà fins a tots els racons de la ciutat amb 12 exposicions, un seminari internacional i multitud d’activitats relacionades amb la fotografia. Amb aquesta nova edició de l'SCAN, s'enceta una nova etapa del festival que passarà a ser biennal.
En la tercera edició del festival destaquen dues propostes: el Talent Latent i el seminari internacional. L’exposició Talent Latent és una gran mostra dels artistes europeus emergents més innovadors. L’altre punt fort, el Seminari Internacional, dirigit per Jorge Ribalta, és una trobada internacional de teòrics de la imatge que obriran debats al voltant de la fotografia com a document. A més d'aquestes grans activitats, la ciutat de Tarragona s'omplirà de múltiples iniciatives per a tots els públics com onze exposicions paral·leles, tallers de heliografia contemporània, accions participatives, un concert audiovisual, projeccions per la ciutat o un ral·li fotogràfic per capturar l'esperit modernista de la ciutat, entre altres.
Talent Latent
A partir del 5 de novembre l’exposició Talent Latent presentarà una gran mostra d’artistes emergents europeus. La selecció final ofereix una àmplia representació de les principals línies estilístiques i àmbits temàtics per on es mou la creació fotogràfica europea contemporània. Des de la fotografia que atén a la identitat personal i el cos a la denúncia social i la reflexió política, del diari autobiogràfic –interior i intimista– al reportatge clàssic –exterior i exogen–, de la fotografia capturada –que congela l’esdevenir i el flux real de la vida– a la construïda –escenificada, muntada, ficcionada-. A més, també es podran veure treballs pretesament objectius i neutrals –fotografia notarial– i d’altres decididament subjectius –més evocadors i narratius, paraliteràris–, de la fotografia veraç a la manipulada, de la cada cop menys freqüent fotografia analògica a la ja completament ubiqua fotografia digital.
En aquesta mostra col·lectiva es podran veure els treballs de la nova fornada d’artistes espanyols com Toni Amengual, Rosa Basurto, Tomás Correa, Lucía Herrero, Rafael Lafuente i Oliver Roma. A més, Talent Latent inclourà les obres de l’alemany Marc Beckmann, la francesa Cécile Decorniquet, la russa Anastasia Khoroshilova, l’austríaca Sabine Koe, la suïssa Danaé Panchaud i l’holandès Levi van Veluw. La unió d’aquestes peces crea una visió polièdrica de la creació fotografia contemporània.
Seminari
El seminari internacional de l’SCAN Tarragona està coordinat pel fotògraf, comissari independent i crític d’art Jorge Ribalta i aquest any porta per títol “Perquè la fotografia és avui més important com document que mai abans”. Per tal d’abordar aquest tema, es comptarà amb la presència dels professors i historiadors de l’art Jean-François Chevrier, Steve Edwarts i Rudolf Stumberger; així com la conservadora de fotografia de l’Amon Carter Museum Jessica May, l’assagista, crític i comissari John Roberts i l’artista Ian Wallance. El seminari tindrà lloc el 27 de novembre a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Tarragona viu la fotografia
Durant els dos mesos d’SCAN Tarragona, la ciutat comptarà amb onze exposicions i nombroses activitats que aproparan la fotografia a tots els seus ciutadans i visitants. Entre les mostres programades, es podran visitar diferents exposicions individuals que mostraran el treball d’artistes tan dispars com Rafael Sanz Lobato, Ricky Dávila, Gervasio Sánchez, Cristina García Rodero o Tanit Plana. També es podrà gaudir de mostres col·lectives com: “La mirada reposada. Una revisió del paisatge. Artistes dels anys 1980. Terres de l’Ebre”, “Espais espectaculars o com escoltar i veure el patrimoni” un recorregut per diferents indrets del Camp de Tarragona, “De pas” o “Il·lusió i moviment: els orígens del cinematògrafs”.
A més de les exposicions, l’SCAN Tarragona ha preparat un seguit d’activitats que completaran el festival i alhora implicaran tota la ciutat. Per començar, l’SCAN OFF es presenta com una plataforma per donar a conèixer els nous talents fotogràfics, i és que qualsevol podrà presentar la seva obra i que aquesta es projecti a meeting point del festival per tal de donar-la a conèixer.
Les propostes més emergents trobaran el seu lloc a e.Plec 2, un espai per a la creació experimental en arts visual. e.Plec 2 exerceix la tasca necessària de recopilar, difondre i reflexionar al voltant d’allò més interessant en l’escena contemporània actual de les arts emergents i fer difusió de les propostes i els artistes més consolidats del territori. El programa e. Plec està format per una sèrie d’intervencions a l’espai públic, un programa de presentacions i debats, i un concert.
Per últim, L’SCAN Tarragona té una forta vocació participativa i s’han preparat diferents activitats per aquells que vulguin apropar-se a diferents àmbits de l’art fotogràfic. Un taller de retrats heliogràfics al carrer, un curs a càrrec de Ricky Dávila sobre “La fotografia com a territori personal”, un ral·li fotogràfic per l’esperit modernista de la ciutat de Tarragona o participar en la exposició “Per sempre” de Tanit Plana són algunes de les activitats que oferirà l’SCAN Tarragona.
- Per a més informació, podeu consultar el web Festival SCAN Tarragona 2010.