Tardor Literària
Entre el 15 d’octubre i el 21 de desembre propers, un total de 62 activitats al voltant de la creació literària i la lectura tindran lloc a la nostra ciutat, en el marc del que, des de 2002, s’anomena Tardor Literària, des de 2014 coordinada per la Casa de les Lletres.
Els principis que guien l’activitat de la Casa de les Lletres són la preservació del patrimoni literari, el suport a la creació literària i el foment de la lectura. La filosofia que inspira aquest programa és el d’ajudar totes les entitats i iniciatives que treballen en aquest sector. Per aquest motiu, les activitats anteriorment esmentades són el fruit del treball i l’esforç de 27 entitats, organismes i empreses, a més de moltes altres que hi han col·laborat cedint locals o en altres aspectes.
Com sempre, la Tardor és l’època de recollir els fruits dels Premis Literaris atorgats a la primavera, el passat mes de maig. En aquests moments ja és a les llibreries la novel·la Ciutat de Mal, de Jaume C. Pons Alorda, que ha entrat amb força i ja ha merescut comentaris en premsa. Es presentarà a Tarragona el dia 24 d’octubre, al vestíbul del Teatre Tarragona. Pel que fa al Premi Tinet, el volum que recull el conte guanyador, Geografies de l’absència, de Xavier Mas Craviotto, i altres 14 relats seleccionats pel jurat, es presentarà el 14 de novembre a la Llibreria Adserà. Paral·lelament a això, la Biblioteca Pública de Tarragona serà, com anys anteriors, l’escenari del cicle Llibres premiats, dedicat a llegir i comentar amb els seus autors la novel·la premiada amb el darrer Pin i Soler i una obra premiada en una edició anterior. En aquest cas, es tracta del premi de 1996, que va correspondre a Adam Manyé per Garites deshabitades.
Continuant en l’àmbit dels premis literaris, la tardor acull, com ja és habitual, el lliurament dels premis joves.lit, que convoca l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC). Aquest acte, que tindrà lloc el 3 de desembre, al Campus Catalunya de la URV, anirà acompanyat d’una actuació musical i compartirà espai i temps amb la presentació del projecte Espais enllà, un espectacle poètic que permet escoltar en directe alguns dels textos clàssics que formen part del Mapa Literari Català.
Més enllà dels premis, la Tardor té un seguit de noms propis: Jordi Tiñena, Mercè Rodoreda, Joan Brossa, Dolors Monserdà i Teresa Pàmies. D’aquests últims autors, respecte dels quals es commemoren diferents aniversaris, hi haurà conferències, lectures dramatitzades, exposicions i teatre. Pel que fa a Jordi Tiñena, de qui ja han tingut lloc diferents actes a la primera part de l’any, es continuarà podent gaudir de l’exposició “Jordi Tiñena, El plaer d’escriure”, una producció de la Casa de les Lletres, que va inaugurar-se el mes de maig al Teatre Metropol i que ara inicia una itinerància, que ha començat aquest inici de curs a l’Institut Comte de Rius i seguirà a l’Institut Martí i Franquès i a la biblioteca del CRAI de la URV, al Campus Catalunya.
Una protagonista ben especial d’aquesta Tardor serà l’escriptora vallenca i professora de la URV Margarida Aritzeta, a la qual la càtedra Baixeras, de la mateixa URV, dedica una jornada intensa. Aquesta jornada, prevista inicialment per al dia 16 d’octubre, i que ha de comptar amb aportacions de diferents estudiosos i un final dedicat a la música que apareix al llarg de la seva obra, ha estat ajornada fins a nou avís, com a resposta a la sentència del procés, segons han informat els organitzadors.
Un altre protagonista notable serà l’escriptor i també professor de la URV, Magí Sunyer. D’una banda, el cicle Veus de poeta, que es dedica en cada sessió a destacar l’obra d’un poeta del Camp de Tarragona, se centrarà en els seus versos i ho farà amb les paraules introductòries del crític i professor Pere Ballart (UAB) i amb el recital d’una selecció de poemes a càrrec del col·lectiu En veu alta. Magí Sunyer, a més, aquesta Tardor presenta una novetat literària, la novel·la Enlloc i conduirà la ruta Tarragona oculta, construïda amb textos d’escriptors de les nostres comarques, en què descobrirem la cara més desconeguda de la Tarragona que s’amaga en el nostre dia a dia, activitat aquesta que ha estat organitzada pel S. M. de Joventut.
Un altre dels protagonistes destacats és Òscar Palazón, que intervé en un total de cinc actes durant aquest període, ja sigui presentant llibres aliens, però sobretot presentant tres llibres propis, que a més a més són llibres premiats: Alguns ocells muts, premi Recull de Narració Joaquim Ruyra 2018; Testament dada'm, Premi Carles Hac Mor a Plaquettes d'Escriptura Subversiva 2019, i Diari de Laboratori, Premi Vila de Martorell 2019.
A més de les novetats literàries ja esmentades de Magí Sunyer i d’Òscar Palazón, i dels Premis Pin i Soler i Tinet, aquesta Tardor Literària també presenten llibre una bona colla d’autors de la ciutat i del Camp de Tarragona: Jordi Manzanares, Juan Carlos Elijas, Isabel M. Ortega, Cecília Bofarull, Olga Xirinacs, Joan Cavallé, Conxita Jiménez i Ferran Gerhard.
Un altra activitat destacada recollida a la Tardor Literària és el nou projecte encetat pel Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona i el Festival SCAN Tarragona, la Col·lecció Mapes d'Autor, consistent en l'edició conjunta d'una publicació, en format de mapa desplegable del territori, que té com a objectiu promocionar les comarques de Tarragona a través de la mirada d’un fotògraf de prestigi internacional i d’un escriptor del territori. També destaca la iniciativa de l’Institut Martí i Franquès de donar el nom de l’escriptora Montserrat Abelló a la seva biblioteca, fet que es materialitzarà en un acte, tot coincidint amb el 175è aniversari de l’institut i el cinquantè de l’edifici.