Presentació de la novel·la “Ciutat de Mal”, de Jaume C. Pons Alorda
El vestíbul del Teatre Tarragona va acollir el vespre d'ahir la presentació del llibre Ciutat de Mal, de Jaume C. Pons Alorda, obra guanyadora del XXIX Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler.
La presentació ha anat a càrrec d’Òscar Palazón, professor i escriptor. També hi han intervingut: l’alcalde, Pau Ricomà; l’autor, Jaume C. Pons Alorda; la directora d’Angle Editorial, Rosa Rey, i en representació del Gremi de Llibreters de Tarragona, Pitu Rovira.
Òscar Palazón ha expressat el seu entusiasme per la novel·la, relacionant-la amb aspectes gastronòmics. Ha subratllat que l’autor és molt bon escriptor i ha fet una crida a la seva lectura: “Compreu, llegiu i propagueu Ciutat de Mal”.
Jaume C. Pons Alorda ha explicat que és un honor i un privilegi guanyar aquest Premi. Ha destacat de Ciutat de Mal que és una novel·la hiperrealista i ha recomanat la lectura de les primeres trenta-tres pàgines perquè no es podrà deixar de llegir-la, són pàgines que enganxen, ja que està escrita de tal manera que funcionen com una sèrie de televisió. Cada capítol dona pistes i interrogants que provoquen preguntes. Jaume C. Pons Alorda ha afirmat que ell ha fet la seva part de l’obra, i l’altra part correspon al públic: llegir-la, difondre-la, gaudir-la i expressar l’opinió.
La directora d’Angle Editorial, Rosa Rey, ha qualificat la novel·la de carismàtica i desacomplexada. També ha afirmat que el Premi Pin i Soler és de gran qualitat literària i que Angle Editorial està orgullosa del Premi; d’aquest, dels que han passat i dels que vindran.
Pitu Rovira, en representació del Gremi de Llibreters, ha subratllat que "Ciutat de Mal és mereixedora del Premi Pin i Soler i està a l’altura de la seva categoria".
Finalment, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat la bona acollida de la novel·la, ha felicitat l’autor i ha expressat la voluntat de continuïtat dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Ha llegit una breu selecció de frases de l’autor i ha dit que la novel·la Ciutat de Mal apassiona. A més, ha destacat la importància de llegir llibres i compartir-los amb altres persones.
Jaume C. Pons Alorda
Va néixer a Caimari, Mallorca, l’any 1984, i és poeta, narrador, traductor i professor d’escriptura creativa. Com a poeta, ha publicat quinze títols, d’entre els quals destaquen la trilogia Tots els sepulcres i el recent Era. Com a narrador, és autor del dietari de rodatge Apocalipsi Uuuuuuuaaaaaaa, que explica la filmació de la pel·lícula Història de la meva mort del cineasta Albert Serra, i de la novel·la Faula. Com a traductor, ha traduït al català Lucia Pietrelli, Stefano Benni, Penelope Fitzgerald o Walt Whitman. Ha merescut guardons de prestigi com el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover, el Premi Pare Colom de Narrativa, el Premi Cavall Verd Rafel Jaume o el Premi de la Crítica Serra d’Or, entre d’altres. Actualment viu a Vilafranca del Penedès i treballa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.
La novel·la: Ciutat de Mal
En una ciutat futura i inhumana dirigida per un misteriós Constructor, un jove aspirant a escriptor de trenta anys, encara verge, emprèn un viatge. El seu propòsit és visitar un artista mític, en Iannis de Corfú, i arribar a conèixer-se plenament a si mateix. Les aventures d’aquest escriptor es van trenant amb dues històries més: la d’una jove embarassada, que vol escapar als estrictes controls de natalitat, i la de la serventa major de la mansió dels Fulkna, una de les famílies principals de la ciutat. Al final, en un extraordinari gir narratiu, les tres històries acabaran convergint en una sorprenent línia argumental.
La veu torrencial i vibrant de Pons Alorda imposa un ritme trepidant a les tres històries d’una novel·la que aborda conflictes d’identitat i de gènere, que estripa els destins preestablerts i la salvació dels personatges, que dinamita qualsevol signe de convencionalitat, que hibrida gèneres literaris i que s’enlaira sobre una llengua original, exuberant i festiva. Per al lector, una experiència intensa, totalment inoblidable.
Comentaris de l’obra
El jurat del Premi Pin i Soler n’ha destacat "una voluntat d’estil i un llenguatge molt expressiu" i la capacitat de "crear un univers apassionat i excèntric que, malgrat l’estranyesa, ens captiva".
«Ciutat de Mal és un dels deliris més perfectes i fascinants que he llegit mai. El cim de Jaume C. Pons Alorda.» — Lluís Calvo
«És un d’aquells llibres que encenen el lector.» — Ramon Mas, sobre Faula.