Tarragona afiança la programació de Lletres
Una vuitantena d’actes i gairebé 40 organitzacions participants conformen la programació d’aquesta Tardor Literària. Un cicle que, com anys anteriors, aixoplugarà iniciatives literàries procedents tant de la societat civil com de les institucions durant aquests mesos d’octubre, novembre i desembre. Recitals de poesia, lectures literàries, conferències, exposicions, teatre, jornades d’estudi i presentacions de llibres tindran cabuda dins el cicle.
Engany hi destaquen tres noms dins el programa. Tres personatges imprescindibles per conèixer la nostra cultura. Pompeu Fabra, Vicent A. Estellés i Salvador Espriu. Per altra banda, una de les entitats més dinàmiques en aquest àmbit, l’Escola Lletres, serà noticia durant aquesta tardor perquè trasllada la seva activitat a l’edifici de l’Antic Ajuntament, en un preludi del que hauria de ser la conversió de l’edifici en la futura Casa de les Lletres.
Un repàs a la Tardor Literària
L’any 2002, amb la finalitat de donar un major ressò als Premis Literaris Ciutat de Tarragona, es va posar en marxa el programa de difusió de les lletres que, des de llavors, coneixem com a Tardor Literària. L’activitat, ja plenament consolidada després d’aquestes dotze edicions, continua viva malgrat que els premis ara ja no en són l’eix vertebrador, a causa del seu trasllat de calendari. Això és així perquè la ciutat de Tarragona ha desenvolupat un ric entramat d’iniciatives diverses en el camp de les lletres, algunes de caràcter únic en tot el país, que han permès donar-hi continuïtat.
Durant la tardor se sumen molts actes literaris a l’activitat habitual de llibreries, biblioteques, editorials i col·lectius, donant lloc a actes culturals com lectures de textos, recitals poètics, sessions comentades, encontres amb escriptors o presentacions de llibres.
Algunes d’aquestes activitats ja s’han consolidat com a cites anuals amb el públic tarragoní. Enguany volem ressaltar el passatge del terror literari que, des de fa cinc edicions, organitza la Companyia Boikot Teatre, a l’edfici patrimonial del Pretori romà. En anys anteriors, el públic ha pogut esporuguir-se amb els persontages d’Edgar Allan Poe, Stephen King, Anne Rice i Manuel de Pedrolo. El 5è Passatge del Terror Literari estarà dedicat al mestre del gènere H. P. Lovecraf.
Els noms i cognoms de la Tardor Literària 2013
Des de la primera edició, la Tardor Literària ha servit per retre homenatge a alguns dels nostres escriptors destacats, normalment coincidint amb celebracions relatives al seu naixement, mort o publicació d’alguna obra important. Si aquell primer any, l’atenció dels programadors va adreçar-se prioritàriament a Josep Yxart i a Jacint Verdaguer, enguany són tres les personalitats que conciten l’interès, fruit d’iniciatives ben diverses.
D’una banda, el Departament de Filologia Catalana de la URV organitza el IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”, coincidint amb el centenari de la publicació de les 'Normes ortogràfiques' de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquest col·loqui, que té lloc amb periodicitat quinquennal des de 1998, converteix la nostra universitat i la nostra ciutat en un referent sobre aquest àmbit d’investigació, no només centrat en el cas català, sinó amb aportacions d’altres llengües.
En segon lloc, un ampli ventall d’entitats han decidit impulsar aquest any un homentage a l’escriptor valencià Vicent Andrés Estellés, coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort. Estellés, un dels grans poetes catalans del segle XX, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1978, va tenir una interessant relació amb Tarragona, tant a títol personal com fruit de la seva activitat literària. Un dels seus primers llibres, 'Ciutat a cau d’orella' (1953), del qual ara es compleixen precisament 60 anys, li és dedicat íntegrament. Però també altres obres posteriors, com ara l’'Epístola tarragonina' (1956), 'Coral romput' (1957) o 'L’inventari clement' (1971). Per aquesta raó, Estellés ha estat objecte en repetides ocasions d’homenatge i reconeixement a la nostra ciutat, des del recital de la seva poesia que va tenir lloc en el marc de la Setmana de Cultura Valenciana l’any 1974, fins a la seva participació a la II Fira del Llibre Català el 1983, passant per l’homenatge de 1979. Darrere de l’homenatge d’enguany hi ha alguns dels elements més actius del món de les lletres a la nostra ciutat, coordinats en aquesta ocasió per l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes.
El tercer dels noms a destacar és Salvador Espriu, un altre dels grans poetes del s. XX, també Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, l’any 1972. Enguany, amb motiu del centenari del seu naixement, tot el país li dedica homenatges, no en debades va convertir-se en vida en la gran veu cívica del país. D’ell són alguns dels versos més recitats, cantats i recordats referits a l’època difícil de la dictadura franquista. Versos com ara “Ens mantindrem fidels / per sempre més, al servei d’aquest poble”. “Diversos són els homes i diverses les parles, / i han convingut molts noms a un sol amor. “Que sàpiga Sepharad que no podrem mai ser / si no som lliures.” Espriu, d’altra banda, va escriure el seu llibre de poemes Setmana Santa fruit d’un encàrrec tarragoní, i és a la nostra ciutat on es van publicar els primers poemes d’aquesta obra.
Dedicat a ell hi haurà l’exposició a l’aire lliure "Espriu a l’Àgora", de caràcter divulgatiu. El Teatre Metropol oferirà dos espectacles: el titulat 'Una altra Fedra si us plau', de la companyia tarragonina TeclaSmit, que inclou aquesta peça de teatre de l’autor junt a una adaptació escènica del conte "Tereseta-que-baixava-les-escales". Curiosament, es tracta de l’únic muntatge d’una obra original d’Espriu que està programada en tot el país en aquest any que li està especialment dedicat. L’altre espectacle que podrem veure a Tarragona és el titulat 'Flames a la fosca. Espriu / Rosselló-Pòrcel', en què es recrea un passatge poc conegut de la relació entre els dos escriptors, a partir de textos seus. Altres entitats, com la Cooperativa Obrera Tarraconense o la Biblioteca Pública també han organitzat actes al voltant de la figura de l’autor de 'Primera història d’Esthe'r.
Nova convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona
Si la Tardor Literària va iniciar-se amb la finalitat d’aixopulgar els premis literaris, que ara, des de fa dos anys, busquen recer en altres dates del calendari, la presència dels premis també té cabuda durant la tardor. D’una banda, amb la convocatòria de la propera edició, que tindrà lloc a mitjans d’octubre. D’altra banda, amb la presentació de les novetats corresponents als premis Pin i Soler, de novel·la, i Tinet, de narrativa breu.
D’aquesta manera, el proper 10 d’octubre a les 20 h a la Llibreria la Capona es presentarà el llibre 'La decisió de Manperel', de Jordi de Manuel, obra guanyadora del 23è premi Pin i Soler de novel·la. I el 23 de novembre serà el torn de la presentació d’un altre dels guardons de l’edició passada dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, en concret el 16è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, que va recaure en el llibre 'Vi, bo i altres contes'.
Nova seu de l’Escola de Lletres
A partir d’aquesta tardor, L’Escola de Lletres de Tarragona, amb més de 10 anys d’activitat, trasllada la seva seu a l’Antic Ajuntament, aprofitant el trasllat de la Biblioteca Hemeroteca Municipal a l’edifici de la Tabacalera. Aquest fet, que segurament ajudarà a donar estabilitat i visibilitat a l’Escola, constitueix un primer pas per convertir l’edifici noble del capdamunt del carrer Major en la futura seu de la Casa de les Lletres.
> El programa de la Tardor Literària el podeu consultar aquí.
> Us enllacem també l'oferta de cursos de l'Escola de Lletres de Tarragona.