Santa Tecla 2024, la festa més inclusiva i musical
Santa Tecla Tarragona
Santa Anna esdevé el Carrer del Silenci durant les tres sortides del Seguici
Santa Tecla 2024 presenta les seves novetats, totes amb un mateix objectiu: fer gaudir a tothom de la festa. Del 13 al 24 de setembre i amb gairebé mig miler d’actes santa Tecla tornarà a fer bategar Tarragona a tothora fent que s’impregni de l’esperit festiu que tant bé sap compartir i encomanar la ciutat.
La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha presentat avui la programació en roda de premsa i ha volgut agrair la presència dels assistents un any més, “membres d’entitats que fan possible aquests deu millors dies a l’any a la ciutat i dels quals en podem estar ben orgullosos”.
Com a novetat destacada, a partir d’enguany, el carrer Santa Anna esdevindrà el Carrer del Silenci, un espai tranquil durant les tres sortides del Seguici complert (la Santa Tecla Petita, la sortida del Seguici del dia 22 i el 23 de setembre). De comú acord entre les entitats del Seguici i orientats per les dues de les entitats més actives a la ciutat en l’àmbit de la Discapacitat, com son Todos en Azul i ASPERCAMP, des de l’Ajuntament de Tarragona s’engega aquest projecte amb la voluntat de mantenir-se en el temps. Per aquest carrer, els diferents elements del Seguici hi passaran sense ús de pirotècnia i els sons i músiques evolucionaran de manera més silenciosa, més amable, adaptant-se així a les persones amb diversitat funcional i hipersensibilitat sensorial. Per la seva banda, la plaça de l’Esperidió estarà reservada com s’ha fet anteriorment per a persones amb mobilitat reduïda.
A banda d’aquesta novetat, les festes de Santa Tecla 2024 esdevindran les més accessibles per molts altres motius. I és que des de la conselleria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona fa temps que es treballa en aquesta mirada més inclusiva en totes les seves programacions. La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha explicat que “es tracta d’una de les principals línies estratègiques que estem treballant de manera decidida i rigorosa. La cultura és un dret i tenim l’obligació de garantir el seu accés a tothom. Les festes, com tota la resta de moments festius i esdeveniments del calendari cultural tarragoní, han de ser gaudits per igual per totes les persones”.
Seguint aquesta línia, dos dels principals actes de la festa, la Crida i el Pregó, enguany seran retransmesos en directe per la televisió pública Tac 12 i es podran seguir en llenguatge de signes, de la mateixa manera com s’ha fet durant la roda de premsa d’aquest matí.
El punts liles també s’incrementen enguany, escampats per prop d’una desena d’espais arreu de la ciutat.
La ciutat, escenari d'un veritable festival de música
Una altra de les protagonistes indiscutibles d’aquesta Santa Tecla serà la música. “Talent local, estatal, de pagament, gratuïta, per a totes les edats i gustos, de gran i petit format i de gran qualitat tota ella”, així ha definit l’oferta musical la consellera Ramos, que ha descrit aquestes festes com “un veritable festival de música”.
Entre els caps de cartell es troben els ja coneguts concerts d’Estopa, Figaflawas i el segell feminista i juvenil el posaran grans veus femenines com ara Mushkaa o Roba Estesa, que actuarà gratuïtament el 20 de setembre durant la gran nit de la música emergent. Altres propostes son la magnífica veu de Clara Viñals, líder de Renaldo i Clara de la mà de Tecletes; Queralt Lahoz i Sara Socas dins la programació de la Terrasseta; i Ruïnosa i las Strippers de Rahola, aterraran a l’escenari de Barraques, al Passeig d eles Palmeres.
Destacar també que per primer cop, i seguint amb la línia encetada aquest Sant Magí, durant la revetlla del dia 22 les 2 bandes, Les que Faltaband i Coco, estan íntegrament formades per dones.
Altres plats forts ben variats als principals escenaris seran El Pot Petit, Marc Parrot, Quartet Melt, la Oreja de Van Gogh i Andrés Calamaro.
D’entre els noms tarragonins es troben Eloi Duran, Vergüenza Ajena, Andrea Grau i Oscárboles, entre molts altres. No hi faltaran a la cita enguany tampoc l’actuació de la BUMT, enguany amb l’espectacle ‘Una nit de guateque’, el Cor Ciutat de Tarragona, que proposa un viatge a través de les cultures que han passat per la ciutat amb el concert Tarrakuna; l’actuació del Cor de la URV ‘Salve Thekla Gloriosa’ o el de la TGN Big Band enguany amb Santi Carulla, cantant de Los Mustangs.
Fruit de l’èxit tant de la Santa Tecla passada com d’anteriors i amb l’objectiu de seguir escampant la programació arreu de la ciutat, per primera vegada es combinaran els dos escenaris grans: el de l’Anella Mediterrània i el del Parc del Francolí, que acolliran algunes d’aquestes grans cites musicals, un el primer cap de setmana i l’altre el segon de festes respectivament.
I si parlem de descentralització dels actes de Santa Tecla, sens dubte cal destacar l’activitat de la segona TeclaPonent. Durant tres dies, 13, 14 i 15 de setembre, el barri de Torreforta serà l’epicentre d’un seguit d’activitats culturals i lúdiques que tindran com a eix central les places de Pilar Pradells i del Mercat de Torreforta. Activitats de música, ball, gastronomia i cultura popular organitzades de la mà dels mateixos veïns i associacions de Tarragona Ponent. La festa començarà amb l’encesa dels tradicionals voladors, de manera simultània, des de diferents punts de la ciutat.
També la part més tradicional de la festa posarà el seu granet de sorra enguany a la descentralització. Com a novetat, el Ball de Dames i Vells s’estrena per primer cop fora de muralla i es trasllada a Bonavista amb dos passis el dia 22 d’agost, a les 11 i a les 12 h. Per la seva banda, el Ball de Sebastiana del Castillo realitzarà tres representacions per primer cop a Sant Pere i Sant Pau, Bonavista i la Floresta.
El pastís del Braç de Santa Tecla enguany s’amplia a dues jornades. Dimecres 18 l’escenari serà el Mercat Central, mentre que el divendres 20, aquest tradicional pastís també es trasllada a Ponent, concretament al Mercat de Torreforta per oferir als seus veïns i veïnes fins a 600 racions d’aquest popular dolç tarragoní.
ELS ANIVERSARIS
Com és habitual, durant Santa Tecla la ciutat celebrarà diversos aniversaris de les entitats culturals. El dia 14 i 15 la ciutat viurà una nova edició de la Mostra de Folklore Viu, la 40a, amb el 25è aniversari del Ball de Pastorets Petit, i portarà elements i balls petits d’arreu del territori català com el Ball Parlat de Marcos Vicente de Reus, el Ball de Panderetes de Sant Pere de Ribes o els Gegants Infantils del Pi de Barcelona.
El Griu també està d’aniversari tot commemorant els 10 anys de la figura gran i els 5 del Griu Petit. Així, dissabte 14, arriba la 2a Mostra de Bestiari Singular de Foc de Catalunya, amb una acurada selecció de bèsties de foc del país, s’aplegarà per celebrar els deu anys del Griu, amb la participació, entre d’altres, del Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa, el Llumenot de Perafort o el Drac de Bellvei, entre d’altres.
Diumenge continuarà la celebració, aquest cop amb el foc infantil. A partir de les 19 h, la 2a Mostra de Bestiari singular de foc infantil, on el petit Griu celebrarà els seus 5 anys, sortirà al carrer acompanyat per altres dracs i elements de foc petits; com Drac petit de Valls o el Drac petit de Badalona, entre d’altres. I clouran també amb una encesa de foc conjunta.
I si parlem de la part tradicional de la festa, aquest primer cap de setmana esdevindrà el preludi del que serà l’any vinent el II Congrés de Cultura Catalana i on Tarragona n’és una de les protagonistes. Dissabte a les 10 h a l’Antic Ajuntament, tothom qui ho vulgui podrà assistir a la jornada de reflexió a l’entorn de la cultura popular i el patrimoni immaterial, sota el títol L’escenari infinit: el futur de la festa i la cultura al carrer.
Altres entitats festives que celebren efemèrides enguany són la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que celebra els seus 45 anys; el Ball de Gitanes amb els seus 40 anys de trajectòria, els 25 anys de la Moixiganga així com del Ball de Gitanes Petit i els 20 del Ball de Cossis.
L’ESPORT
Un dels àmbits cada vegada més present a la festa és l’esport. “Que es programin esdeveniments esportius és habitual, però que a més les entitats facin de l’esport una trobada més per aquests dies, es increïble”. Així la consellera ha destacat que un any més comptarem amb la 44a edició de la Peonada el dia 15, el XXXV Gran Trofeu Santa Tecla de ciclisme, també diumenge, però hi haurà moltes activitats més com judo en família, el Viding Tecla Parc, l’aquatló, la regata de Santa Tecla, entre d’altres; i tot això, sense oblidar el gran escenari de l’Anella Mediterrània, que a banda de música a les nits, oferirà múltiples competicions durant el dia com el rugbi femení Catalunya Euskadi i La 45a edició de la Lliga Nacional Catalunya ACB, els dies 11, 12, 13 i 15 de setembre.
ELS CASTELLS
Santa Tecla també estarà plena d’activitat castellera, començant per la Diada de l’11 de setembre amb les quatre colles locals i l’acte del sorteig del Concurs de Castells al vespre; seguint per la Diada castellera del primer diumenge amb les 4 colles habituals, com son Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca; que de ben segur ens presentaran les seves millors construccions. Finalment la programació castellera clourà amb la Diada castellera de Santa tecla i la de la Mercè, on les quatre colles locals oferiran els millors castells i el pilar caminant.
El programa d’actes complet ja es pot consultar al web de Santa Tecla i en paper estarà disponible a partir de l’11 de setembre a l’estand de les Festes, ubicat al Teatre Tarragona i a la resta de punts habituals.