Notícies 2021
Santa Tecla Tarragona
Roser Olivé serà la Perpetuadora de les Festes de Santa Tecla 2021
La grallera i pedagoga musical Roser Olivé serà la perpetuadora d’honor de les Festes de Santa Tecla 2021. La Comissió Assessora del Seguici Popular, reunida aquest dimecres al vespre, no va posar objeccions a la proposta de la Conselleria de Cultura. A banda del currículum que Olivé té al voltant de la música, l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura,, Pau Ricomà, ha destacat durant la comissió la gran vinculació d’aquesta tarragonina al Seguici Popular sempre des del vessant musical: “Des dels inicis del Seguici ha proposat actes i esdeveniments per tal de donar valor a la part musical de la nostra festa, així com també ha compost peces vinculades al Seguici com la Moixiganga de Tarragona”.
Roser Olivé i Aymerich, nascuda a Tarragona, va participar en la creació de l'Aula de Música Tradicional de la Generalitat de Catalunya exercint com a professora de mestratge de l'instrument a Figueres, Tortosa, Vila-seca, Barcelona i Lleida. També va exercir, des de la seva creació i durant uns quants anys, de professora a l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona. Actualment i des de 2012 dirigeix l’AMTP El Tecler amb les seves diverses seus arreu de Catalunya alhora que segueix amb el mestratge dels instruments. Durant tots aquest anys, Olivé ha recuperat diverses músiques del nostre folklore com la Marxa de Moros i Cristians de Lleida o el Ball de les Galeres de Reus però també ha compost diverses músiques, com la Moixiganga de Tarragona, i peces per a diferents elements de la ciutat de Tarragona.
Roser Olivé ha dirigit una vintena de grups de música tradicional del país com ara els Gralleres SO NAT de Tarragona, Cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona, Los Llorus del Negritu, Cobla del Consell Municipal de Tarragona, Sonagralla i Roser Olivé & Pere Olivé, aquest últim aplicant els nous llenguatges de la música contemporània.
Treballant en les diferents festivitats
Un altre dels temes tractats durant la comissió d’aquesta tarda ha estat la previsió de continguts per a les festes d’aquest any. L’alcalde ha fet saber als membres de la Comissió Assessora del Seguici Popular que a nivell tècnic s’està treballant per tal de realitzar un seguit d'activitats durant les diferents festivitats d’enguany. “Entre d'altres coses, s'està treballant per fer un pas més en funció de les circumstàncies sanitàries de la pandèmia”, ha afirmat l’alcalde Ricomà. Tot i això, durant la reunió s’ha remarcat que cal, per una banda, veure l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, així com convocar una assemblea d’entitats per estudiar els detalls i fer-les totes partíceps de les decisions.
L'Ajuntament de Tarragona i l'Assemblea del Seguici acorden que el Seguici surti al carrer per Santa Tecla
El Seguici sortirà al carrer per la Santa Tecla d’aquest 2021. Ho farà realitzant unes passades de lluïment a la plaça de la Font. Així ho han acordat aquesta tarda l’Ajuntament i els responsables de les entitats, reunits en assemblea, sempre i quan la situació sanitària ho permeti arribat el moment.
Des de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona s’ha treballat durant els últims mesos en aquesta proposta que avui ha consensuat amb les entitats que conformen el Seguici. L’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha agraït a les entitats la seva col·laboració i s’ha mostrat satisfet amb la decisió presa conjuntament: “Tot el treball, l’esforç i sobretot l’experiència d’aquest últim any ens ha permès buscar la fórmula adaptada a les circumstàncies per fer possible veure el Seguici per Santa Tecla”.
L’alcalde ha recordat activitats recents com el Magatzem Reial, així com d’altres programacions culturals organitzades des de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament, que han donat l’experiència necessària per elaborar la proposta aprovada aquest dimarts.
La proposta contempla un seguit de tandes de lluïment del Seguici a la plaça de la Font els dies 22 i 23 de setembre. Seguint el que estableix actualment el PROCICAT sobre activitats de cultura popular i tradicional, les passades es duran a terme en un espai perimetrat i estàtic on el públic pugui estar assegut, amb assignació prèvia de seients i registre previ per tal de mantenir un aforament controlat —de màxim 1.000 espectadors— i respectant en tot moment les mesures sanitàries.
Es preveu la participació del Seguici en la seva totalitat. Es concretarà amb cada grup com serà la seva participació i es vetllarà per la idiosincràsia de cada element. Les actuacions es faran totes dalt d’un escenari i, per la seva banda, els participants hauran de complir —en les actuacions i els assajos— les limitacions establertes en el corresponent pla sectorial aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d’Actuació del PROCICAT.
Totes aquelles persones interessades en assistir-hi caldrà que facin una reserva prèvia. Del procediment per fer aquestes reserves se n’informarà més endavant.
Tarragona celebrarà els 700 anys d’història de la festa per Santa Tecla 2021 i fins Santa Tecla 2022
L’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest matí el programa Santa Tecla 700, que homenatjarà els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat. La celebració anirà des de Santa Tecla 2021 a Santa Tecla 2022, amb els principals actes concentrats en aquestes dues festes majors.
Segons els estudiosos, la relíquia del Braç de Santa Tecla, procedent d’Antioquia, va arribar a Tarragona el 17 de maig de l’any 1321 o bé el juny de 1323. La primera d’aquestes dates ha estat, popularment, la més acceptada. Aquest fet va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com també l’expressió d’una primera manifestació massiva de cultura popular als carrers, en un precedent de la posterior estructura de la festa tal com es coneix ara.
Santa Tecla 700 no només pretén recordar aquesta efemèride sinó reconèixer i posar en valor l’evolució que des de llavors ha viscut la festa fins als nostres dies. El projecte Santa Tecla 700 proposa aprofitar aquesta fita històrica com a impuls per a l’autoestima tarragonina i, a la vegada, per pensar i projectar la festa que la ciutat vol tenir en les pròximes dècades. Segons ha expressat l’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, durant la presentació, “aquesta és una extraordinària ocasió perquè la ciutat reconegui la seva història així com el seu present i futur potencial. Som una ciutat amb una llarga història vinculada sempre a la cultura, però a més, som també una societat molt viva, amb molt talent i capacitat de generar valors" – i ha conclòs - "És el moment de treure pit, de fer bandera amb un projecte compartit, transversal, que compta amb la implicació de tots els departaments de l’Ajuntament així com d’entitats i de la ciutadania en general”.
Per la seva part, el comissari del projecte, Salvador Fa, ha destacat “el gran talent local amb què s’ha comptat per aquesta celebració a tots els nivells”. El programa compta amb la participació tant d’artistes i professionals de la ciutat que es troben a l’elit com també de joves creadors que ara comencen la seva carrera.
Santa Tecla 700: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local
Santa Tecla 700 proposa un seguit d’activitats que conjuguen tradició i modernitat, que estendran el coneixement de la festa més enllà dels entorns acadèmics i que propiciaran un salt qualitatiu a la seva celebració, reconegut tant aquí com a fora. Així, de Santa Tecla 2021 fins a Santa Tecla 2022, la ciutat viurà un programa d’activitats de tota mena que comptarà amb una forta implicació de la ciutat a través de diverses entitats, per tal de reivindicar la festa, la història i com s’ha mantingut viva la nostra tradició durant aquests 700 anys. La programació girarà al voltant de quatre grans eixos: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local i participativa. A causa de les mesures preses amb motiu de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, l’activitat més divulgativa i de format reduït serà la què donarà el tret de sortida a la celebració ja el mes de setembre d’aquest any amb un cicle de conferències, xerrades, visites guiades que aproparan al ciutadà a allò que va passar ara fa 700 anys i un documental que, a partir d’entrevistes a persones vinculades a Santa Tecla, vol ser un homenatge al caire popular de la festa major, i vol reconèixer el compromís ciutadà que la fa possible.
Amb la complicitat de la Universitat Rovira i Virgili s’organitzaran unes jornades de coneixement de la festa a l’octubre del 2021 i que abordaran l’estudi de la figura de Santa Tecla, l’arribada de la relíquia a la ciutat i l’evolució de les festa i comptaran amb la presència dels principals especialistes en aquestes matèries.
Amb l’objectiu de conèixer noves mirades literàries al voltant d’aquesta celebració, s’han encarregat a diversos escriptors locals relats ambientats en diferents períodes dels 700 anys de la festa major. Aquestes peces estaran il·lustrades per artistes de l’Associació d’Il·lustradors de Tarragona i es divulgaran, entre el setembre del 2021 i el setembre del 2022, a la revista Fet a Tarragona, així com en un llibre recopilatori.
Des de la conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona s’ha preparat un programa especial d’activitats amb l’objectiu que la celebració interpel·li també el públic juvenil. Així, intervencions murals als diferents barris de la ciutat que donaran diverses mirades expressives a l’entorn dels valors i les sensacions que transmet la festa, la gravació d’una cançó de rap que repassarà el desenvolupament de les festes i un taller de fotografia on s’aprofundirà en el coneixement dels elements del Seguici, son algunes de les propostes.
Amb l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), s’oferiran diversos continguts divulgatius que acostaran el públic a la figura de Tecla i a les festes. Així, hi haurà xerrades, un recital poètic i, durant el curs escolar, una proposta pedagògica a escoles i instituts que inclourà, entre d’altres, un taller de creació de versots.
Santa Tecla 2022: els grans esdeveniments
Serà durant la Santa Tecla de 2022 quan el programa arribarà al seu gruix d’activitat, amb tot un seguit d’actes de carrer i d’alta participació. Així, el 12 de setembre de 2022, la commemoració acollirà un espectacle inaugural, de gran format, ideat pel director de teatre Marc Chornet i el músic i compositor Roger Conesa. Els dos joves tarragonins oferiran un acte que s’enfondirà en els fonaments del teatre medieval per oferir una mirada contemporània de la nostra cultura popular amb l’objectiu d’aprofitar l’aproximació a l’origen de la festa per repensar culturalment què és allò que fa sentir tarragoní, quina és la nostra identitat col·lectiva i quin missatge es vol transmetre més enllà dels límits de la ciutat.
Santa Tecla 2022 recuperarà el carrer com a espai festiu. Durant els dies de festa - amb 4 dies més dels habituals - , els carrers i places de Tarragona acolliran diverses activitats que comptaran amb la implicació ciutadana. A mes, hi haurà Mostres de Folklore extraordinàries, amb la participació d’elements festius que faran les delícies del públic, principalment dels nens i nenes, que no han pogut gaudir del seguici al carrer durant els darrers dos anys. També moltes altres entitats ja hi treballen ara preparant les seves propostes per l’any vinent, com ara el Capítol de la Catedral, el Gremi de Pagesos i Marejants, el Port de Tarragona i moltes altres.
El 25 de setembre de 2022, la catedral serà l’escenari del concert de cloenda, en el qual s’interpretarà una peça musical de creació nova, obra del prestigiós compositor Josep Vila. L’espectacle, La Catedral del so, estarà dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, i comptarà amb la participació de les corals i altres col·lectius musicals de la ciutat.
Vestim la ciutat de festa
Els carrers de Tarragona lluiran d’una manera extraordinària amb motiu de la commemoració. La ciutat es vestirà de festa major tant al setembre de 2021 com al setembre de 2022. Per Santa Tecla d’enguany, els carrers de la Part Alta i el centre s’ompliran de llum durant uns dies per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, en un projecte artístic que connectarà el passat amb les noves tecnologies. L’artista Antoni Arola ha estat l’encarregat de dissenyar l’acció, amb làsers de gran potència, carregada de simbolisme.
Pel setembre de 2022, un equip encapçalat per l’arquitecte Pere Socias prepara una proposta decorativa que engalanarà diferents punts mitjançant recorreguts que enllaçaran la part alta, epicentre de la festa, amb la resta de barris de la ciutat. D’aquesta manera, la festa anirà a cercar el ciutadà amb intervencions d’arquitectura efímera basades en elements urbans i en el foment de la participació ciutadana.
Finalment, la imatge de Santa Tecla 700 serà present a la ciutat durant tot aquest any d’homenatge. Es tracta d’una obra realitzada per la dissenyadora gràfica Itziar Solla Garmendia, de l’estudi tarragoní Gecko. Amb la marca es representen els conceptes d’història, força, unió i Tarragona. A través dels dos elements del símbol, el 700 i la Tau, es representa a la santa, a la festa i a la ciutat de Tarragona. Les sanefes que acompanyen la marca estan inspirades en els vestits del seguici popular tarragoní.
[Foto: Laia Díaz - Ajuntament de Tarragona]
Descarregueu-vos el dossier de Santa Tecla 700 aquí (4,9 MB)
L'Ajuntament de Tarragona homenatja avui els 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat
Segons apunten les fonts històriques més acceptades, el 17 de maig de 1321, avui fa just 700 anys, va arribar a Tarragona, procedent d’Armènia, la relíquia del Braç de Santa Tecla. I, tot i que la celebració formalment s'iniciarà per les festes de Santa Tecla el proper mes de setembre, l'Ajuntament se suma avui a la celebració d'aquesta efemèride amb la col·locació d'un domàs i la bandera de la ciutat – la que surt al carrer per l’ofici i la processó del 23 de setembre - a les escales principals de l'Ajuntament així com amb tota una cartellera que vesteix durant tot el dia el vestíbul del Palau Municipal, tot per recordar de manera simbòlica a la ciutadania aquesta data tan assenyalada.
Avui fa, per tant, 700 anys que la ciutat de Tarragona va preparar una rebuda extraordinària, que va comptar amb la participació de diferents gremis i la presència, entre d’altres, del rei Jaume II, en una professó que va transcórrer pels carrers de la Part Alta i que va servir com a referència per a la posterior estructuració de la festa. Aquest fet va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com també l’expressió d’una primera manifestació massiva de cultura popular als carrers, en un precedent de la posterior estructura de la festa tal com es coneix ara.
La ciutat commemorarà aquests 7 segles d’història amb un programa d’actes especial que l’Ajuntament va presentar fa pocs dies i que abraçarà aquesta Santa Tecla i fins la de 2022.
Tot el detall de la celebració de santa Tecla 700 es pot consultar al web: Santa Tecla.cat
Àngel Òdena serà el pregoner de les Festes de Santa Tecla
El baríton tarragoní, Àngel Òdena, serà el pregoner de les Festes de Santa Tecla d’aquest 2021. Àngel Òdena (Tarragona, 1968) és baríton principal en òperes i sarsueles i és un dels tarragonins amb més projecció internacional en l’àmbit cultural. Va estudiar piano i cant a Tarragona, i al mateix temps simultaniejava els seus estudis de Geografia i Història, una de les seves altres passions. Més endavant va ampliar estudis a L’Accademia Lírica de Mantua, amb Katia Ricicarelli i amb Eduard Giménez.
Òdena sempre ha tingut una forta vinculació amb l'activitat cultural de Tarragona. Aquest estiu, protagonitzarà una altra cita destacada en l'agenda cultural de la ciutat. I és que Àngel Òdena encapçala la llista de veus destacades que sortiran a l’escenari del Teatre Auditori del Camp de Mart divendres 9 de juliol en l'estrena de l'òpera Rigoletto, la primera gran producció d'òpera produïda íntegrament a Tarragona, que servirà per inaugurar el Festival d’Estiu al Camp de Mart.
A nivell internacional, Òdena ha actuat a ciutats com París, Milà, Lisboa, Amsterdam, Hamburg i Nova York, entre d’altres, i al 2012 va ser guardonat com a millor cantant de sarsuela i òpera espanyola dels premis Lírics Teatro Campoamor per la seva interpretació a El Gato Montés.
La seva gran versatilitat com a intèrpret l’ha portat a interessar-se per un gran ventall estètic, incloent-hi un considerable repertori d’Oratori i Música Simfònica-vocal, encara que, sens dubte, en el terreny en el qual més s’ha prodigat és en l’operístic. En aquest camp debutà el 1994 amb La Bohème al Teatre Petruzelli di Bari, començant una carrera que inclou més de 50 títols, actualment. Del repertori clàssic, ha interpretat òperes de Haydn (L’isola disabitata, Lisboa) i de Mozart, com La Flauta Màgica (Barcelona), Don Giovanni (A Coruña) i Così fan tutte (Barcelona).
Les facultats vocals i interpretatives d’Àngel Òdena l’atansen especialment a les òperes de Giacomo Puccini, Turandot a Hamburg i a la reinauguració del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Madama Butterfly (Hamburgo, Sevilla, Madrid, Lausanne, Florència i Barcelona -Liceu-), La Bohème (Bari, Córdova, Barcelona i Nápoles) Le Villi (Oviedo i Théâtre des Champs-Élysées de París), Il Tabarro (Liceu), Manon Lescaut (Las Palmas i Deustchoper de Berlin) i Tosca (Oviedo).
El Pregó de les festes tindrà lloc, com és habitual, el proper 21 de setembre i donarà el tret de sortida a la part més tradicional de Santa Tecla.
[Foto: Pep Escoda]
Murs 700 guarneix Tarragona amb diferents intervencions artístiques oferint una lectura contemporània dels 7 segles de festa a la ciutat
El projecte Murs 700, guarneix la ciutat amb diferents intervencions plàstiques realitzades per artistes del territori i que juntes constitueixen un relat divers i descentralitzat de com la ciutadania tarragonina viu i experimenta les festes de Santa Tecla.
Així, de la mà de l’associació Polígon Cultural, del 12 de juliol al 22 de setembre s’estan duent a terme a diferents indrets de la ciutat les intervencions d’aquest projecte, emmarcat dins el programa de Santa Tecla 700, liderat per l’Ajuntament de Tarragona amb la complicitat de diverses agents de la ciutat i que commemora els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presentat el projecte artístic aquest matí tot visitant el mural ubicat al barri del Port. Ricomà ha destacat que “existeix una varietat de maneres de viure i commemorar aquests 700 anys de festa, que van lligades a la realitat de cada barri de la ciutat, als relats orals i la microhistòria continguda als espais públics, i -ha insistit- "accions artístiques com aquesta ens permeten fer una lectura jove, contemporània de la nostra història festiva i això ens impulsa cap endavant”.
Acompanyant a l’alcalde ha assistit també el president de l’associació Polígon Cultural, Dario Cobacho, qui ha assenyalat que “Murs 700 el conformen una sèrie d’intervencions murals als diferents barris de la ciutat que estan geogràficament més allunyats del seu centre històric per tal d’apropar la festa a tots els punts de Tarragona. Unes intervencions que, treballades en connexió amb el teixit veïnal, pretenen visualitzar com es viu Santa Tecla des de cada racó escollit de Tarragona”.
Pablo Carpal és l’il·lustrador encarregat de pintar el mur situat al barri del Port. Carpal ha detallat que la seva obra representa una escena de caràcter festiu i nocturn, on apareixen figures de la festa de Santa Tecla reinterpretades però reconeixibles.
El projecte proposa treballar cada intervenció amb artistes de diferents disciplines i metodologies creatives, per tal de generar una proposta rica, diversa i contemporània. Les propostes creatives seleccionades han estat les de Íria Rodon, Pablo Carpal, Miquel Falgàs, Alba Domingo, Cristina Lavilla, David Oliete i la dupla Maite Serna & Adrià Targa. El resultat dels projectes es podrem veure a Bonavista, el barri del Port, la platja del Miracle, Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Torreforta i Monnars.
El projecte Murs 700 compta amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura i el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, ESPIMSA, EMDE i les Associacions de Veïns i Veïnes de cada barri.
[Foto: Manel R. Granell - Ajuntament de Tarragona]
La imatge de Santa Tecla 2021 ret homenatge al 30è aniversari del Retaule de Santa Tecla
La imatge gràfica de Santa Tecla 2021 i el seu marxandatge commemora el 30è aniversari de la creació del Retaule de Santa Tecla per part de l’Esbart Santa Tecla. La figura de la santa protagonitza del cartell d'enguany, obra de la dissenyadora gràfica Itziar Solla Garmendia conjuntament amb l'il·lustrador i dissenyador gràfic Pau Santanach Carreras. El vestit blanc i el gest de la mà de santa Tecla son característics del ball que cada any es representa a l’interior de la Catedral de Tarragona.
La imatge s'ha presentat aquest matí en roda de premsa a la plaça de les Cols amb la Catedral com escenari de fons, de la mateixa manera que ho fa a tota la imatge de les festes d'enguany, on apareix representada la Catedral, a través de la seva rosassa. La consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha destacat “el gran simbolisme d'aquesta imatge en aquesta celebració dels 30 anys del Retaule així com en el tret de sortida aquesta Santa Tecla de la commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del braç de la santa a la nostra ciutat”.
Per la seva banda, l'autora de la imatge ha explicat que, “la textura d'aquesta i els colors simbolitzen l’alegria de la festa”. La dissenyadora tarragonina, Itziar Solla, ja va dissenyar la imatge de Santa Tecla l’any 2015. En aquella ocasió el protagonisme el va tenir el Drac de Sant Roc.
La imatge d’enguany es veurà reflectida al marxandatge habitual, dut a terme per diferents entitats de la ciutat amb el suport de l’Ajuntament, com són:
- La samarreta del Ball de Diables
- La bossa de la Colla de Diables Voramar del Serrallo
- El mocador de la Moixiganga
- La totebag de l’Agrupació de Portants dels Nanos Vells
- El ventall de Comerciants Via T
- El domàs de la Fundació Estela
- La polsera del Ball de Gitanes
A partir de demà, 24 d'agost, ja es podran adquirir els productes oficials als Mercats i Mercadets de Tarragona així com als establiments habituals. A partir de l'11 de setembre també es podran adquirir els elements de marxandatge a l'estand de festes, ubicat al vestíbul del Teatre Tarragona.
Enguany també es podran comprar els productes oficials de les festes de Santa Tecla de manera virtual a la botiga de les festes de Santa Tecla en línia, dins de l’aplicació Som Comerç TGN Market. Aquest sistema també permet fer la reserva del producte desitjat a partir del dia 1 de setembre, així com demanar l'enviament a domicili.
Consulteu-ne tots els detalls aquí
[Foto: Manel R. Granell - Ajuntament de Tarragona]
Santa Tecla recupera la seva part més tradicional amb 5 tandes de Lluïment del Seguici Popular
Tarragona gaudirà aquesta Santa Tecla del retorn dels actes més tradicionals de la mà de les entitats del Seguici. I és que aquesta Santa Tecla el Seguici Popular tornarà a actuar en la seva totalitat així com també es podran veure els balls parlats i les representacions de Dames i Vells, la Moixiganga i el ball de Sebastiana del Castillo. Així ho han explicat aquest dijous en roda de premsa l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i la consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, durant la presentació del programa d'actes de les festes de Santa Tecla 2021. Segons ha explicat l'alcalde Ricomà, “ens trobem novament i per segon any consecutiu, amb una Santa Tecla extraordinària, que hem adaptat, amb una suma d’il·lusió i responsabilitat, a les circumstàncies socials derivades de la pandèmia de la COVID-19, però també – ha remarcat – es tracta de la Santa Tecla de la recuperació de la nostra part tradicional, la qual podrem tornar a reviure de manera adaptada a la situació, gràcies al treball de tots”. En aquest sentit, Ricomà ha demanat “un cop més, la complicitat de la ciutadania per, durant aquestes setmanes prèvies a la festa, avançar en la vacunació i, en conseqüència, en la immunitat de grup”.
I és que després de dos anys menys un dia, Santa Tecla 2021 recupera les representacions del Seguici, que actuarà en la seva totalitat. Ho farà a la plaça de la Font, dalt d'un escenari, que esdevindrà el punt neuràlgic del Seguici de la ciutat, tant del gran com de la seva versió en petit. Així, tots els elements del Seguici, un per un i per l’ordre habitual, aniran pujant a l’escenari i mostraran els seus millors balls i representacions. En total, seran 5 tandes de lluïment entre els dies 22 i 23, i dues representacions més del Seguici Petit el dia 19. Segons ha explicat la consellera Inés Solé, “tot i que no son les circumstàncies que haguéssim desitjat, en tot moment vam tenir clar que el retrobament de la ciutadania amb el nostre Seguici havia de ser en la seva totalitat i esplendor”. Durant aquestes actuacions, que de ben segur ens deixaran moments únics tan extraordinaris com per exemple veure passejar-se dalt d'un escenari al Magí de les Timbales o ballar als nostres gegants, el Lleó de Tarragona oferirà també per primera vegada el seu ball protocol·lari amb una coreografia de Jaume Guasch Llorach. Durant l’entrada del públic a la plaça, la Banda Unió Musical anirà amenitzant amb el seu millor repertori.
La consellera Inés Solé ha destacat “la gran capacitat d'adaptació de les entitats festives” i ha agraït “el gran esforç realitzat en coordinació amb l'Ajuntament per tal de fer possible aquesta represa del Seguici”.
Cada passi acollirà 800 espectadors, que s'organitzaran per taules en grups bombolla d'un màxim de 6 persones. Per assistir-hi, caldrà reserva prèvia d'invitació. Cada persona podrà reservar un màxim de 6 entrades (menors de 3 anys, no necessitaran entrada).
Però no només el Seguici actuarà aquesta Santa Tecla. També podrem gaudir de les representacions dels balls parlats del Ball de Diables, d’en Serrallonga, de Pastorets, de Gitanes i Dames i Vells, que enguany celebren el seu 40è aniversari. Tots ells actuaran, de manera excepcional, dalt d'un escenari a la plaça de la Pagesia, especialment habilitat per les exigències sanitàries del moment. De la mateixa manera ho faran la Moixiganga i el ball de Sebastiana del Castillo.
Tant els balls parlats com molts altres actes que es detallen al programa seran retransmesos per Tarragona Ràdio i Tac12 i, com a novetat, la televisió del Camp de Tarragona també els oferirà en directe per Internet. A banda, les xarxes socials municipals també faran un ampli seguiment de les principals activitats de la festa.
Els noms propis de la Santa Tecla 2021
Com ja s'havia anunciat, Àngel Òdena i Roser Olivé seran dos dels protagonistes d'aquesta Santa Tecla, homenatjats com a pregoner i perpetuadora de la festa respectivament. La Crida i el Pregó repetiran l'esquema de l'any passat i, per una banda, la Crida s’ubicarà per segon any consecutiu a les muralles de la ciutat i el seu Passeig Arqueològic en un acte de nou forçosament restringit, on només assistiran els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor, els representants de les entitats del Seguici Popular i els membres del Consell Municipal. Per altra banda, el Pregó tornarà a celebrar-se al balcó principal de l'Ajuntament, com s'ha fet els dos últims anys, amb assistència de públic, prèvia reserva de plaça.
Un altre nom destacat aquest any és el del Retaule de Santa que, després de l’obligat parèntesi de l’any passat i en plena celebració dels seus trenta anys, el 50è aniversari de l’Esbart Santa Tecla i els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, torna per representar la vida, la conversió i el martiri de santa Tecla amb un nou concepte i encaix escènic a l’ escenari de la Catedral.
Els castells i la pirotècnia, molt presents a la festa
Com no podia ser d’una altra manera, tot i les circumstàncies, els castells tindran el seu protagonisme també enguany per les festes de Santa Tecla. Les quatre colles castelleres de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament, treballen perquè hi hagi presència castellera el 23 de setembre, diada de Santa Tecla. A banda, una taula rodona i una exposició commemoraran els 15 anys de la diada del Primer Diumenge tot repassant les fites viscudes, les colles participants i l’evolució d’una actuació que s’ha convertit en imprescindible en el calendari casteller.
Per la seva banda, la pirotècnia tornarà a marcar els moments més rellevants de la nostra festa major i, en molts casos, ho podrem sentir des de casa. Es dispararan tres tronades: la del Pregó, que es dispararà des del seu lloc habitual, la plaça de la Font; i les altres dues, la de la Crida i la Tronada Final, seran des de llocs indeterminats, com ja es va fer l'any passat i aquest Sant Magí.
També, repetint l’experiència de la Santa Tecla passada i adaptant-la al programa d’actes d’enguany, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar la ciutat d’olor de pólvora per anunciar l’inici de la festa des de diverses localitzacions visibles des de tota la ciutat amb Els voladors de Santa Tecla.
Els músics tradicionals recuperen el carrer
La música tradicional tornarà a estar molt present a les festes. Les matinades dels dies de Santa Tecla i de la Mercè escamparan els sons per diferents carrers i places. Per altra banda, tots aquells grups que acompanyen els elements del Seguici oferiran enguany una Entrada de Músics excepcionalment adaptada dalt l'escenari ubicat a la plaça de la Font. També podrem escoltar les músiques tradicionals de les colles de grallers locals, amb el Traditrenet, que tornarà a portar la música per tots els barris de la ciutat entre els dies 17 i 20 de setembre.
Als principals espais de la Festa, els principals noms de l'escena musical catalana
El Teatre Auditori del Camp de Mart torna a ser centre neuràlgic de la Festa amb actuacions referents dins del panorama musical català com la de Zoo, que presentarà el seu darrer treball discogràfic, Llepolies, amb què ha aconseguit posicionar-se com una de les bandes musicals de referència als Països Catalans. Els acompanyaran la banda tarragonina de fusió Cultrum i el seu tercer disc, Avui.
També Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra ompliran el Teatre Auditori del Camp de Mart amb la seva fusió de folk, rumba catalana, cúmbia i mestissatge. La xaranga Tocabemolls celebrarà el seu 10è aniversari també en aquest emblemàtic escenari i acompanyada dels (H)istrionis Teatre tot presentant el seu espectacle Toca Bemoll!. La Banda Unió Musical de Tarragona presentarà també al Camp de Mart Amparito Rock, els grans èxits del rock internacional i català. Una producció en suport a la Fundació La Muntanyeta i la Fundació Estela.
Barraques 2021 adapta també la seva proposta i es trasllada al Teatre Auditori del Camp de Mart. Enguany engegaran amb el projecte musical dels Fetitxe 13, seguit de la mà dels Tremenda Jauría, un col·lectiu madrileny de caràcter DIY de música urbana que compta amb el reggaeton, la cúmbia i altres sonoritats com a crit de guerra.
El Teatre Tarragona i el Metropol seran altres dels escenaris de Santa Tecla 2021. La pallassa Pepa Plana oferirà al Tarragona el seu espectacle Veus que no veus. Després de quasi 30 anys de trajectòria i prop d’una desena d’espectacles, Pepa Plana tornarà a la ciutat amb un nou número ple d'energia, gestos, ritme i infinitat de recursos. L’Esbart Santa Tecla presentarà també al Tarragona el seu espectacle Cinquanta anys en dansa, un recorregut per les danses ballades durant els cinquanta anys d’història de l’entitat amb l’estrena d’una nova coreografia. També l'Esbart Dansaire de Tarragona pujarà dalt l'escenari després de més d'un any per oferir-nos els seus balls; i la TGN Big Band reunirà cantants tarragonins que durant anys han format part de diferents formacions i àmbits de la música i de l’escena a la ciutat com ara Ramonet, José Granadero, Jordi Freixa, Joan Reig i Oriol Grau.
Al Metropol podrem gaudir, entre d’altres, del concert del músic local Francesc Sans, i les actuacions de les companyies locals (H)istrionis, Genovesa Teatral i l’Escola de Dansa Sagardoy /Bravo. Completaran la programació Ocaña, reina de las Ramblas, que encetarà la programació de tardor de la Sala Trono.
Altres dels espais de referència de la nostra festa repeteixen aquesta Santa Tecla. La Terrasseta celebrarà el seu 10è aniversari amb 6 dies d'activitats per a tota la família al Parc Saavedra. L’edició 2021 recupera La Terrasseta feminista i La Terrasseta Meets Jamaica amb espais de diàleg, tallers i actuacions liderades per referents feministes. A més a més, la Terrasseta torna a apostar per una programació consolidada de circ contemporani i manté l’essència del festival amb la programació del cinema a la fresca i els sopars amb Food Trucks.
A l'igual que La Terrasseta, també torna la Música del Diable amb un doble programa per tancar l’edició 2021 d'aquest cicle que ha tingut tan bona rebuda al peu de l’aqüeducte romà. Aquest cop serà el torn del hip-hop amb Teko vs Pablo Espadas i de la cançó d’autor de la mà de El Cantante del Greco.
Per últim, el flamenc també serà present a la Santa Tecla d'enguany, amb un doble concert de la mà del jove cantaor Juan Manuel Mora, de dilatada trajectòria i arrelat a la nostra ciutat, i del referent del flamenc Manuel Gerena.
Torna Santa Tecla a les Escoles i Instituts
Es reprèn, després d'un any, l’activitat que ha ajudat durant molts anys els nens i nenes de la ciutat a conèixer les interioritats de les entitats del nostre Seguici Popular: la Santa Tecla a les escoles. I enguany, amb motiu de la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de santa Tecla a la ciutat i organitzat per l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), diferents instituts de Tarragona i la comarca s’han afegit al projecte “Taller de versots i parlaments als instituts”, una iniciativa amb què els alumnes aprendran a escriure versots i parlaments com els que acompanyen els nostres balls.
I també, aquesta Santa Tecla...engega la Santa Tecla 700
El programa de les festes d’enguany donarà el tret de sortida a la celebració dels 700 anys de l’arribada a Tarragona de la relíquia del braç de santa Tecla. Amb aquest motiu, s’han preparat un seguit d’activitats que volen contribuir al coneixement i la divulgació de les festes, amb la intenció que l’any que ve s’incorporin els actes previstos més massius.
En aquesta línia, aquesta Santa Tecla la ciutat viurà l’espectacle La llum de Santa Tecla, una intervenció artística creada per a l’ocasió per Antoni Arola a partir de la qual els carrers de la Part Alta i el centre s’ompliran de llum per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, tot connectant el passat amb les noves tecnologies.
Amb motiu també d’aquesta excepcional efemèride, la Catedral acollirà Els Ministrers del Consell Municipal de la ciutat de Tarragona presentant Thecla 700. Un repertori sonor de músiques festives, rituals i religioses a l’entorn de la celebració dels 700 anys d’història de la festa.
Un altre dels actes destacats serà l’estrena del documental 700 anys i un dia, de David Aymerich, on a través de les persones que integren el Seguici Popular es mostrarà una visió particular de les festes. El Teatre Metropol, acollirà també el debat 700 Tecles, de la mà del periodista i també fester Albert Mercadé.
Els Mercats de Tarragona proposen commemorar els 700 anys de festa amb la ruta guiada 700 anys per llepar-se els dits. Una ruta per descobrir què es menjava, com es cuinava i de quina manera han evolucionat els mercats a Tarragona, des del segle XIV fins a l’actualitat.
Ematsa se suma també a la celebració d’aquest 700 aniversari a través d’un monòleg teatralitzat sobre la complexa gestió de l’aigua en la Tarragona d’aquella època.
Finalment, dues visites guiades explicaran pels carrers de la Part Alta la història de la patrona de la ciutat des de l’edat Mitjana fins als nostres dies; i, a través de la Xarxa Santa Tecla, descobrirem quina era la sanitat i la salut dels tarragonins el 1321, any de la rebuda de la relíquia del braç de santa Tecla.
L’estand de festes
Des de l’11 de setembre fins al dia de la Mercè, el vestíbul del Teatre Tarragona acollirà l’habitual estand de Festes, l’aparador festiu i el punt d’informació de les festes de Santa Tecla 2021. Com a novetat, aquest any es poden reservar i comprar els productes oficials de les festes de Santa Tecla de manera virtual a ‘La botiga de les festes de Santa Tecla’, dins de l’aplicació Som Comerç TGN Market.
Reserva d'invitacions i venda d'entrades
Seguint la normativa sanitària, moltes de les activitats tindran reserva prèvia. Tota la informació està recollida al web de Santa Tecla i a la TGN agenda. Les dates de reserva i venda d’entrades son:
- Activitats de La Terrasseta - a partir del 26 d'agost a les 12 h a www.laterrasseta.com.
- Espectacles de pagament - A partir del 31 d’agost a les 11 h a entrades.tarragona.cat.
- Actes gratuïts amb reserva prèvia (excepte Tandes Lluïment Seguici) - A partir del 8 de setembre, a les 11 h a entrades.tarragona.cat.
- Tandes Lluïment Seguici, Balls Parlats i Dames i Vells - A partir 10 de setembre, a les 11 h a entrades.tarragona.cat.
- Espectacles de la Sala Trono - A partir del 16 de setembre a www.salatrono.cat.
Exhaurides les entrades pel concert de Zoo i l'espectacle 'Toca Bemoll!'
Les entrades pel concert de Zoo previst pel dia 20m així com per l'espectacle Toca Bemoll!, de la xaranga Tocabemolls s’han exhaurit aquest dimarts. El primer ho ha fet poc després d’una hora després de posar-se a la venda en línia i, el segon, dues hores més tard. En total, s’han venut aquest matí més de 7.500 entrades corresponents als 11 espectacles de pagament de les festes de Santa Tecla que sortien aquest dimecres a la venda per Internet.
L’alta demanda de localitats a la vegada ha provocat que, pocs minuts després de les 11 h —hora d’inici de venda d’entrades— la plataforma externa de vendes, 4Tickets, hagi registrat alguns problemes tècnics. Pocs minuts després, s’ha activat un sistema de cues per tal de desbloquejar i agilitzar la venda en línia, la qual, a partir d’aquest moment, ha anat funcionant amb regularitat.
L’alta demanda d'usuaris no ha provocat en cap moment la paralització del servei però sí que n’ha impedit la venda amb normalitat durant els primers 15 minuts. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Tarragona lamenta les possibles molèsties causades als usuaris en aquests primers instants de la venda i a la vegada fa una crida a continuar adquirint entrades per a tots els espectacles encara no exhaurits.
'700 anys per llepar-se els dits', la ruta guiada dels Mercats per Santa Tecla
Els Mercats de Tarragona han programat un conjunt d’activitats durant la propera Santa Tecla, entre les que destaca la ruta guiada 700 anys per llepar-se els dits. L’evolució històrica dels mercats a Tarragona. La ruta, que començarà a la Part Alta i finalitzarà al Mercat Central, pretén explicar què es menjava, com es cuinava i de quina manera han evolucionat els mercats fixos i ambulants a la ciutat de Tarragona, des del segle XIV fins a l’actualitat.
L’activitat s’emmarca dins el projecte Santa Tecla 700 i compta amb la col·laboració d’Auriga Serveis Culturals. S’han programat un total de sis sessions els dies 9, 10, 11, 16, 17 i 18 de setembre i les entrades ja estan a la venda al web www.taquilla.coop.
Amb relació als actes commemoratius dels 700 anys d'història de la celebració de Santa Tecla, el president de l'empresa pública de Mercats de Tarragona, Dídac Nadal, ha destacat que "ens fa molta il·lusió que l'empresa de Mercats pugui participar activament a la celebració dels set segles de festa major a Tarragona". En aquest sentit, ha recordat que "els mercats són testimonis vius de l'evolució de les ciutats i dels hàbits socials i culturals de la seva gent", per aquest motiu ha insistit en el paper de l'empresa de Mercats "com a motor i reflex del calendari cultural, social i festiu de la ciutat".
Un motor cultural i festiu
A banda de la ruta guiada, els Mercats de Tarragona proposen altres activitats socials i culturals durant els dies de Santa Tecla amb l’objectiu d’implicar-se activament en la vida festiva de la ciutat. Exposicions, actuacions artístiques o exhibicions són algunes de les propostes que complementen la programació festiva dels mercats:
Intervenció artística al Mercat de Torreforta
En el marc del projecte Murs 700, impulsat per l’associació Polígon Cultural, el Mercat de Torreforta comptarà amb la instal·lació d’un mural artístic a l’exterior del seu edifici.
Venda de marxandatge de Santa Tecla
Fins el proper divendres 10 de setembre s’han habilitat punts de venda de productes al Mercat Central de Tarragona, al Mercat de Torreforta i en alguns dels mercadets de la ciutat.
Exhibició gegantera
Del 13 al 18 de setembre el Mercat Central acollirà l’exhibició de diferents colles geganteres: Colla Gegantera del Passeig Torroja de Tarragona, Gegants del Barri del Miracle de Tarragona, Gegants del Patronat del Corpus de Lleida i Grup Cultural Les Garrigues. La proposta conclourà el dia 18 a les 19 h amb la presentació a la plaça Corsini de la nova imatge de la geganta de la Colla Gegantera Tarraco Escipions.
Exposicions als mercats
Durant els dies de festa major els dos mercats municipals comptaran amb dues exposicions obertes al públic. D’una banda, el Mercat Central de Tarragona acull l’exposició “Edu Polo. 10 anys dibuixant la festa a Tarragona”, mentre que al Mercat de Torreforta s’hi pot visitar ja l’exposició “Tarragona sota el mar” de la Societat d'Exploracions Submarines de Tarragona.
Nit Europea de la Recerca
El 24 de setembre la plaça Corsini acollirà la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d'Europa. A més, durant els dies previs, els mercats i mercadets de la ciutat comptaran amb cartells divulgatius sobre els beneficis que aporten per a la salut alguns dels productes de temporada.
Col·laboració amb el FITT
I per últim, i com a prèvia de Santa Tecla, enguany els Mercats de Tarragona col·laboren de nou amb la celebració del Festival Internacional de Teatre de Tarragona, que tindrà lloc a la ciutat de l’1 al 4 de setembre.
Neix Tot Tecla TV, el nou canal audiovisual de les Festes de Santa Tecla
Les festes de Santa Tecla comptaran enguany amb un nou canal audiovisual exclusió a través de Youtube. El canal Tot Tecla TV, impulsat de manera conjunta entre l'Ajuntament de Tarragona i Tac 12, oferirà tots els dies de festa, durant 24 h, una programació especial que combinarà les retransmissions en directe de la festa major d'aquest 2021 així com també un recull de tota la producció teclera de TAC12 al llarg dels seus 12 anys de vida. Paral·lelament, la televisió Tac 12 farà també les retransmissions més importants d'aquesta Santa Tecla tan excepcional.
En definitiva, tal com ha explicat aquest dijous en roda de premsa la consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, “volem contrarestar les limitacions d’aforament provocades per la COVID-19 i donar les màximes possibilitats a tota la ciutadania per gaudir d’aquesta Santa Tecla també des de casa i recordar les anteriors”.
Solé ha agraït la predisposició de la televisió pública del Camp de Tarragona que "un cop més està a l'alçada de les circunstàncies i ajudarà a difondre i donar a conèixer encara més la nostra festa i les nostres tradicions en aquests moments difícils".
Per la seva banda, el director de la televisió Tac 12, Xavier Abelló, ha explicat que “des de la televisió pública del Camp de Tarragona volem oferir, des de les noves perspectives, continguts de valor i permanents a totes aquelles tecleres i teclers que no vulguin perdre cap detall d'aquesta festa. Volem que el nou canal sigui un gran calaix que permeti a tothom sense excepció viure la festa d'enguany així com reviure els millors moments viscuts des dels inicis d'aquesta televisió".
Les retransmissions en directe que es podran seguir a través del canal Tot Tecla TV i Tac 12 seran:
- Dia 19/9, 17 h. Pl. de la Font: SEGUICI PETIT.
- Dia 19/9, 19.30. h Pl. de la Font: SEGUICI PETIT.
- Dia 20/9, 17 h. Pl. de la Pagesia: BALLS PARLATS.
- Dia 20/9, 20 h. Pl. de la Pagesia: BALLS PARLATS.
- Dia 21/9, 19 h. Pl. de la Font: EL PREGÓ.
- Dia 22/9, 17.30 h. Pl. de la Font: SEGUICI.
- Dia 22/9, 20.30 h. Pl. de la Font: SEGUICI.
- Dia 23/9, 11 h. Pl. de la Font: SEGUICI.
- Dia 23/9, 17.30 h. Pl. de la Font: SEGUICI.
- Dia 22/9, 20.30 h. Pl. de la Font: SEGUICI.
Per a més informació consulteu el canal de YouTube Tot Tecla TV
La BUMT oferirà un segon passi del seu espectacle 'Amparito Rock'
Ja són a la venda les entrades per a un segon passi de l'espectacle Amparito Rock, de la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT). Després d'exhaurir les entrades del primer concert programat pel dia 18 de setembre en només 24 h, la BUMT oferirà una segona funció, aquest cop pel dia abans, 17 de setembre, a les 22 h, també al Teatre Auditori del Camp de Mart. Les entrades per aquest segon concert, al mateix preu, es poden adquirir també a través d'entrades.tarragona.cat.
L'espectacle Amparito Rock, programat dins les festes de Santa Tecla, presentarà els grans èxits del rock internacional i català: The Beatles, Coldplay, Guns N’ Roses, els Pets, etc. de la mà de la BUMT. Amparito Rock és una producció en suport a la Fundació La Muntanyeta i la Fundació Estela i compta amb el suport de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla.
Canvis en les dates de distribució d'invitacions de Santa Tecla
Per tal de poder oferir un millor servei en el procés de reserva d’entrades/invitacions dels actes de Santa Tecla, finalment les dates i horaris en què estaran disponibles son els següents:
- La distribució de les invitacions pels actes de la plaça de la Font (Santa Tecla Petita, Lluïment Seguici i Entrada de Músics), plaça de la Pagesia (Sebastiana del Castillo, Balls Parlats, Moixiganga i Dames i Vells) i Retaule de Santa Tecla prevista per aquest divendres dia 10, s'iniciarà el proper dimecres 15 de setembre a les 11 h.
- La distribució d’invitacions per a la resta d'actes gratuïts prevista per demà 8 de setembre, s'activarà aquest divendres 10 de setembre a les 11 h.
L'Ajuntament de Tarragona aposta per la innovació pedagògica a les escoles de la ciutat en el marc del programa Santa Tecla 700
Les escoles de la ciutat rebran 180 capses d'aprenentatge de Santa Tecla 700. Es tracta d'una eina pedagògica innovadora que en aquest cas ha estat creada especialment perquè els alumnes treballin l'origen i l'actualitat de les festes tarragonines. Les conselleria de Festes i l'IMET han unificat esforços per tal de fer possible aquest projecte educatiu desenvolupat per la cooperativa tarragonina GamLab, especialitzada en gamificació.
Tal com ha explicat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, aquest divendres durant la presentació, “la commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a la nostra ciutat és una oportunitat única per estendre la nostra història i tradició a través de les escoles entre els infants de la nostra ciutat, sens dubte, veritable futur motor de la nostra festa”.
Sota el títol, Agents GamLab i el braç extraviat de Santa Tecla, els infants d'Educació Primària de les escoles de la ciutat hauran d'esbrinar què se n'ha fet del Braç de la patrona. Per resoldre aquest misteri, treballaran cinc capses d'aprenentatge diferents: la del foc, la de les bèsties i el Magí de les timbales, la dels gegants i els nanos, la dels balls i la dels castells. Cada capsa es treballa en grups de tres a cinc alumnes de forma molt autònoma i conté reptes competencials, artístics i físics que estan plenament relacionats amb els 700 anys de l'arribada del braç de Santa Tecla a la ciutat.
Per dur a terme els reptes proposats, les capses contenen materials molt diversos com bastons per fer un ball de bastons, un sonòmetre per mesurar el soroll, faixes per fer de castellers, càmeres de fotografia instantànies per enregistrar les gestes, canyes i eines per fer un instrument o altaveus amb música de timbals i un timbal per replicar la melodia.
Les capses s'han repartit aquest divendres a les 36 escoles de la ciutat acompanyades d'una formació que han realitzat membres de la cooperativa GamLab en la qual han explicat com s'han de fer servir i reorganitzar després de cada ús.
Tarragona Ràdio i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona impulsen ‘700’
Coincidint amb la celebració dels set segles de l'arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat, l’emissora municipal ha elaborat una col·lecció de reportatges radiofònics a l’entorn de la festa major.
L’arxiu sonor de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona serveix de punt de partida dels diferents episodis que combinen moments, entrevistes i retransmissions que s’han emès al llarg dels 35 anys de l’emissora pública de la ciutat, amb la visió actual dels protagonistes de la festa. En el primer capítol, 700. Els sons de la festa es fa un recorregut pel programa festiu de manera cronològica. La tronada, la crida, el pregó, la baixada de l’Àliga, l’entrada de músics, la cercavila o l’anada a ofici són moments que recull el primer podcast. El fil conductor són les múltiples ‘Amparitos’ que han sonat a la ràdio.
El segon capítol, 700. El Retaule de tots, està dedicat als 30 anys de la representació que l’Esbart Santa Tecla fa cada 20 de setembre a la Catedral. El podcast es converteix en un homenatge al creador del Retaule, Jaume Guasch Pujolà, mort el 2011. El treball radiofònic permet escoltar extractes de les entrevistes de Jaume Guasch a Tarragona Ràdio i en especial, la darrera abans del seu últim Retaule. La seva vídua i presidenta de l’Esbart Santa Tecla, Rosa Llorach; el seu amic i actual director artístic, Lluís Calduch, i la primera Santa del Retaule, Núria Pous ajuden a repassar les tres dècades de l’espectacle.
La resta de capítols de la sèrie s’emetran entre Santa Tecla 2021 i Santa Tecla 2022, al llarg de tot l’any commemoratiu del 700 aniversari. Els concerts de la Festa Major, la Santa Tecla esportiva o gastronòmica i els castells seran alguns dels continguts de la resta d’episodis.
Tots es podran escoltar a través de les pàgines web de l’Ajuntament de Tarragona i de Tarragona Ràdio. Es trobaran també a spotify i es promocionaran a les xarxes socials municipals. El treball ha estat elaborat per la periodista de Tarragona Ràdio Tere Ortega Sarlé i la producció per la gestora cultural de l’Ajuntament, Sílvia Ferreres Català. El tècnic de l’emissora municipal, Lluís Comes Cartañà, s’ha encarregat del muntatge sonor dels podcast.
Escolteu els podcast al web de Tarragona Ràdio i al canal d'Spotify de l'emissora municipal.
La Crida, inici de les festes de Santa Tecla 2021
Tret de sortida demà, dia 15 de setembre, de les festes de Santa Tecla d'aquest 2021 amb l'acte de la Crida. Enguany, per segon any consecutiu, l' acte se celebrarà a les 19 h des de les Muralles, al Passeig Arqueològic, on es retrà homenatge, com a Perpetuadora, a Roser Olivé i Aymerich. La Crida la introduirà la consellera de Festes, Inés Solé, i, com mana el costum, l’alcalde, Pau Ricomà, convidarà simbòlicament la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat,
- Divina Viso Campanyà, 25 anys a la festa ballant el Patatuf i picant bastons amb l’Esbart Santa Tecla.
-
Miquel Àngel Díaz Rodríguez, ballador del Retaule i bastoner de l’Esbart Santa Tecla.
-
Xènia Garcia Fernández, Xavier Cabanes Llort i Gianina Álvarez Recasens, 25 anys picant bastons amb l’Esbart Santa Tecla.
-
Mireia Pous Llorach i Maria Guirro Castellnou, 25 festes majors amb els balls del Patatuf, de Cercolets i de Turc i Cavallets, i també balladores del Retaule.
-
Xavier Richart Peris, 30 anys a la festa acompanyant com a dolçainer, els balls de Cercolets i Turcs i Cavallets.
-
Yolanda Rizo Lobato, Carlos Sanjuan Torres i Toni Massó Montejo, 25 anys bastint castells amb els Xiquets de Tarragona.
-
Òscar Farreró Pujol, Roger Guardiola Parera, Jacob Viudez Vaqué, Andreu Piñol Guiral, Rosalia Piñol Guiral, Montse Prats Pont, Natàlia Vidal Garcia, Sara Burillo Cortés, Bea de la Osa Masdeu, Michael Schillaci León, Anna Schillaci León, Jordina Estopà Masdeu i Núria del Río Pérez, 25 anys fent castells a la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
-
Alejandro González Ollé i Fernando Rodríguez Cruz, 25 anys de carretilles i sortidors amb el Drac de Sant Roc.
-
Lorda Marauri Gonzàlez, un quart de segle de trabucades i parlaments com a bandolera del Ball d’en Serrallonga.
-
Alexandre Dedes Rasillo, Marc Chornet Artells, José Miguel Quílez Fernández, Enrique Suárez Gascón, Josep Veciana Carbonell i Ricard Garcia Jardí, mulassers de dilatada trajectòria, 25 anys fent ballar la bèstia més entremaliada del nostre Seguici Popular.
-
Elisenda Gual Dols, Marta Altadill Sànchez i Maria Magdalena Torné Reverté, 25 anys amb els Nanos Nous de la ciutat.
-
Emi Recasens Collado, clarinetista de la Banda Unió Musical, 25 anys posant música a la festa.
En acabar l’acte, l’Esbart Santa Tecla farà el tradicional ball d’homenatge al Perpetuador i Teclers i Tecleres d’honor i seguidament l’alcalde i la Perpetuadora, donaran pas als simbòlics Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Estalella. Les campanes de la ciutat, amb motiu del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla, acompanyaran aquest moment sonor, que s’escamparà per tota la ciutat.
Seguint totes les mesures establertes pel PROCICAT, a l'acte només assistiran els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor, els representants de les entitats del Seguici Popular i els membres del Consell Municipal.
La postal d’aquest any està dedicada al Magí de les Timbales, element emblemàtic, característic i indestriable del nostre Seguici Popular. Conjuntament amb aquesta, també es distribuïrà la postal de l’any 2020, dedicada a la Banda Unió Musical de Tarragona, que per raons dels protocols de la COVID-19 no es va poder lliurar l’any passat.
Les altres cites del dia
Tot seguit, després de la Crida, diverses propostes omplen l'agenda d'aquesta primera nit de les festes. A les 21 h, repetint l’experiència de la Santa Tecla passada i adaptant-la al programa d’actes d’enguany, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar la ciutat d’olor de pólvora per anunciar l’inici de la festa des de diverses localitzacions visibles des de tota la ciutat amb els voladors de Santa Tecla. A la mateixa hora, la intervenció artística La Llum de Santa Tecla, de l'artista Antoni Arola, omplirà de llum els carrers de la Part Alta i el centre per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, tot connectant el passat amb les noves tecnologies. A les 21 h, els tres teatres municipals acolliran també les primeres propostes musicals d'aquesta Santa Tecla. El Teatre Auditori del Camp de Mart viurà la celebració dels 10 anys de la Xaranga Tocabemolls tot presentant el seu espectacle Toca Bemoll!. Per la seva banda, Francesc Sans portarà el seu directe al Teatre Metropol i finalment, després de més d’un any sense actuar, tots els membres de l’Esbart Dansaire pujaran a l'escenari del Teatre Tarragona amb la Ballada de festa major de l’Esbart Dansaire de Tarragona.
Tarragona tindrà castells aquesta Santa Tecla
Les Festes de Santa Tecla tornaran a tenir castells, després que avui mateix la Generalitat de Catalunya hagi donat llum verda a l’activitat castellera amb noves mesures del PROCICAT. Unes noves mesures basades en el protocol casteller elaborat prèviament per l’Ajuntament de Tarragona, les quatre colles de la ciutat i la Xarxa Sanitària santa Tecla, posat a disposició de la Generalitat de Catalunya.
Així ho ha anunciat aquesta tarda en roda de premsa l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui ha explicat que “després de molta feina coordinada, la ciutat torna a demostrar, com ho ha fet moltes vegades, que quan treballem pels castells, ho fem pensant en tot el món casteller”. Per la seva banda, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha mostrat la seva satisfacció per la notícia i ha explicat que “és la continuïtat de la feina encetada per Sant Magí, que va marcar un pas endavant en la represa i a partir de la qual hem assentat les bases d’aquest protocol casteller”.
Solé ha explicat que després de Sant Magí, l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres i la Xarxa Sanitària Santa Tecla es van posar a treballar per tal d’oferir un protocol a disposició de tot el món casteller que contemplava una part més tècnica castellera (com ara les entrades a plaça, assajos, etcètera) però també una vessant més científic-tècnica que permetés, a partir del treball dut a terme amb la Xarxa Santa Tecla, tenir dades amb el màxim rigor científic que permetessin demostrar que fer castells és segur.
Per això, tot i que les noves mesures dictades pel PROCICAT no ho requereixen, amb l'objectiu de poder valorar l'impacte real, un equip mèdic de la Xarxa sanitària Santa Tecla farà un seguiment i un recull exhaustiu de les dades dels castellers participants a l'estudi a partir de quatre test d'antígens als quals se sotmetrà cada participant, un abans dels assajos, un altre el mateix dia 23 abans de l'actuació, i un últim 15 dies després.
Tal com ha assegurat el director mèdic de la xarxa Sanitària Santa Tecla, Xavier Oliach, “mantindrem el protocol previst per tal d’obtenir dades més rigoroses que serveixin de model per tot el món casteller”.
A diferència de l’acció castellera duta a terme per Sant Magí a la plaça de les Cols, l’acció prevista pel 23 de setembre, dia de Santa tecla, a la plaça de la Font, sí que preveu la possibilitat d’acollir públic prèvia reserva d’invitacions i les construccions a realitzar, que seran d’un pilar i un castell marcant com a construcció màxima 3de7.
L'Ajuntament de Tarragona fa una crida a participar a la Marató de Donants de Sang el 17 i 18 de setembre
Antoni Arola il·lumina Tarragona amb una instal·lació artística que commemora els 700 anys de Santa Tecla
Del 15 al 18 de setembre, els carrers de Tarragona lluiran d’una manera extraordinària a partir de la intervenció artística La Llum de Santa Tecla, de l'artista tarragoní Antoni Arola, que omplirà, literalment, de llum durant uns dies alguns dels carrers de la ciutat per celebrar i commemorar els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a Tarragona.
Ho farà amb un projecte artístic que connectarà el passat amb les noves tecnologies. Es tracta d'una instal·lació efímera que traça, a través de la llum, un pla tridimensional sobre els carrers de Tarragona. Un feix de llum brillant que recorre i s’endinsa pels carrers de la Part Alta i el centre de la ciutat dibuixant un recorregut, que pretén ser un homenatge al recorregut que va fer el braç de Santa tecla pels carrers de la ciutat ara fa tot just 700 anys. Amb aquesta finalitat, l'autor, el tarragoní Antoni Arola, utilitza 5 equips làser i 3 miralls que permeten d’una banda traçar la ruta als visitants, i d’altra experimentar amb la capacitat que té el làser de projectar-se al cel i al mar, deixant que aquest continuï la seva ruta lumínica. La instal·lació està ubicada al carrer Major i del Pla de la Seu a la Rambla Nova (del Herois al Balcó del Mediterrani), il·uminant 1,6 Km del centre de Tarragona.
Segons ha explicat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, “la ciutat es vesteix de festa amb aquesta instal·lació amb la intenció d'homenatjar aquests 7 segles de festa però també, amb aquest tipus d'intervencions, cerquem la participació de la ciutadania i la divulgació de la nostra història. Conèixer com va ser aquella arribada del braç de la nostra patrona ara fa 700 anys".
Per la seva banda, Antoni Arola, ha destacat que “la instal·lació artística neix d’una exploració cap a noves maneres de veure l’espai públic, neix de proposar altres possibilitats per l’enllumenat dels carrers, tal com el coneixem”.
Antoni Arola (Tarragona 1960) estudia disseny a l’escola EINA, a Barcelona, i funda Estudi Antoni Arola el 1994. La seva eterna i contínua recerca de la bellesa, inspirada en les cultures ancestrals i en la seva particular visió de la llum, li confereixen una versatilitat singular que filtra a través de cada disseny. Els projectes actuals els desenvolupa, cada vegada més, a camí entre l’art i el disseny i són propostes artístiques on la llum i el color són eixos vertebradors per a conquerir l’espai. Compagina la seva carrera professional amb la docència, workshops, l’experimentació artística i l’investigació lumínica en diferents països. Premi Nacional de Disseny 2003, cinc vegades Delta de Plata, RedDot i dues IF Gold.
La Llum de Santa Tecla es podrà veure del 15 al 18 de setembre a partir de les 21 h.
El Komando Nits Q sortirà al carrer les principals nits de Santa Tecla
El Komando Nits Q tornarà a sortir al carrer els dies 20 i 22 de setembre, de 22 h a 2 h de la matinada.
Komando Nits Q és un grup de joves agents de salut que s’adrecen principalment a la població juvenil per prevenir els riscos associats als consums de drogues i les conductes sexistes, en contextos festius i d’oci nocturn. S’apropen als que surten de festa de forma respectuosa, proactiva i itinerant. El seu lema és “Si vols, t’informem. Si et cal, en parlem”
Els objectius d'aquesta iniciativa són:
- Ajudar als joves que surten de festa a una millor gestió dels plaers de la nit.
- Oferir informació i materials sobre alcohol i altres drogues, així com el kit dels plaers (targeter amb informació sobre alcohol, informaició de serveis d’assessorament sobre drogues i sexualitat, un preservatiu...) per prevenir els riscos associats als consums de drogues i les conductes sexistes.
- Donar a conèixer els recursos d’assessorament sobre drogues i sexualitat existents al municipi en horari diürn.
- Vehiculitzar la campanya de prevenció de conductes sexistes Respecta, incorporant els seus missatges en el “kit del plaers” mitjançant targetes amb les frases:
- Beure massa no és excusa.
- La meva manera de vestir no és excusa.
- Estem estrets, però no em toquis.
- Només el sí és sí.
La plaça de la Font es prepara per acollir el retorn del Seguici
Tot a punt a la plaça de la Font per acollir, a partir de diumenge, els actes principals i tradicionals d’aquestes festes de Santa tecla. El dia 19 serà la primera cita, amb les dues Tandes de Lluïment excepcionals del Seguici Petit previstes per les 17 i 19.30 h. Dalt de l’escenari actuaran un per un tots els elements de la Santa Tecla Petita: Ball de Diables Infantil, Drac Petit, Bou Petit, Vibrieta, Griu Petit, Ball d’en Serrallonga Petit, Aligueta, Mulasseta, Cucafereta, Lleonet, Negritos Petits, Gegants Moros Petits, Gegants Vells Petits, Nanos Nous Petits, Ball de Bastons Petit de Tarragona, Ball de Pastorets Petit, Ball del Patatuf Petitet, Ball de Cercolets Petit, Ball de Bastons Petit de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Gitanetes, Ball de Cossis Petit, Ball dels Set Pecats Capitals Petit, i la Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona.
Recordem que l’aforament és limitat i que les invitacions dels dos passis estan exhaurides. Tac 12, el canal Tot Tecla TV així com Tarragona Ràdio ho retransmetran en directe per fer-ho arribar a totes les llars de la ciutat.
Amb motiu de les mesures establertes pel PROCICAT, es recorda al públic que accedeixi amb antel·ació a través dels accessos i els horaris establerts a les invitacions adquirides.
Ciutadania i el Consell d’Infants, als balcons del Palau Municipal
Amb l'objectiu que la festa sigui més participativa, l'Ajuntament de Tarragona posa a disposició del conjunt de la ciutadania un dels balcons del Palau Municipal, recuperant d’aquesta manera la iniciativa engegada al 2019 quan l'equip de govern va apostar per obrir encara més la festa a la ciutadania llegint el Pregó des del balcó de l'Ajuntament i oferint la possibilitat, a través de sorteig, de poder accedir als balcons del Palau Municipal durant les diades castelleres de Sant Magí i Santa Tecla.
Enguany, reprenent aquesta línia i respectant totes les mesures establertes pel PROCICAT, 19 ciutadans i ciutadanes podran optar, per sorteig, a gaudir de les Tandes de Lluïment del Seguici Popular que es duran a terme a la plaça de la Font els dies 22 i 23.
Des d’avui mateix fins dilluns dia 20 a les 14 h, les persones empadronades a Tarragona que ho desitgin poden sol·licitar participar en un sorteig d’una invitació individual per a qualsevol de les sessions ofertades, de manera que no hi haurà opció d’escollir la sessió. Les inscripcions es poden realitzar des de la pàgina web de l'Ajuntament, on també es poden consultar les bases completes del procediment. Les persones guanyadores del sorteig, rebran una notificació per correu electrònic.
Per altra banda, també els membres del consell municipal d’infants podran seguir des del balcó de l’ajuntament les tandes de lluiment del seguici petit de diumenge. El Consell Municipal d’Infants és un òrgan de participació infantil, en el qual els nens i nenes de la ciutat poden exercir el seu dret, com a ciutadans que són, a reflexionar, expressar la seva opinió, debatre i prendre decisions. Les seves propostes s'eleven al Consell Plenari, a fi de contribuir a millorar aquells aspectes de la seva ciutat que considerin necessaris. El curs 20/21 el consell ha tingut 52 representats de 25 centres de la ciutat: 36 alumnes de primària, 14 de secundària i 2 de batxillerat.
Continua la XVIII Marató de Donació de Sang de Santa Tecla
La XVIII Marató de Donació de Sang de Santa Tecla s'allargarà fins a les 21 h d'avui al recinte Firal del Palau de Congressos. A través de la cita prèvia, tothom que ho vulgui pot donar sang i plasma; col·laborant així amb una acció solidària i aportant una eina tan necessària per a la salut de tots i totes.
També s'ha habilitat un punt de vacunació que estarà obert fins a les 13 h.
L'alcalde, Pau Ricomà, ha participat aquest matí a la XVIII Marató de Donació de Sang de Santa Tecla, donant plasma.
Torna la Peonada Popular de Santa Tecla amb un total de 500 participants
Aquest diumenge 19 de setembre amb motiu de la Festa Major de Santa Tecla, el Patronat Municipal d’Esports ha tornat a organitzar la Peonada Popular de Santa Tecla, que enguany ha arribat a la 41a edició després que l'any 2020 no es pogués celebrar a causa de la situació sanitària.
De fet, la cursa, tot i que s'ha desenvolupat amb total normalitat, encara s'ha hagut de realitzar amb algunes restriccions per complir la normativa sanitària vigent, com la participació màxima de 500 corredors de totes les edats, les sortides esgraonades en tandes de 10 persones i l'obligació de dur mascareta i a mantenir la distància de seguretat amb altres participants a la sortida i a l’arribada.
Finalment, 500 persones han pres part de la cursa sortint des de l'avinguda Vidal i Barraquer per recórrer un circuit de sis o tres quilòmetres, en funció de l'opció triada per cada corredor, i arribar a la línia de meta, també situada a l'avinguda Vidal i Barraquer.
El fet d'haver recuperat la cursa després de la suspensió del 2020 ha estat, en paraules de la consellera d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona, María José López, "una alegria per a una ciutat que té en l'esport i en l'esport base en particular una senya d'identitat, un complement indispensable a les festes i altres manifestacions populars i un al·licient de primera per visitar la ciutat".
La Peonada Popular de Santa Tecla s'ha pogut portar a terme gràcies a la col·laboració d'EMATSA, Òptica Teixidó, Caprabo, Automàtic Tàrraco, Ruzafa i Coca-Cola i la tasca dels voluntaris de Protecció Civil i d’Apifv.
Èxit de la primera jornada de pàdel surf "Onades Inclusives" aquest dissabte
Ahir dissabte 18 de setembre la platja de l'Arrabassada va acollir la primera jornada de pàdel surf "Onades Inclusives", organitzada per l’àrea d’Esports de l'Ajuntament de Tarragona, conjuntament amb diverses entitats que així ho havien proposat a l'Ajuntament. L'activitat, que va ser tot un èxit, va comptar amb la presència de l'alcalde, Pau Ricomà i diversos regidors de l'Ajuntament.
Victor Alias, responsable de l'Associació SUPerando, impulsor de l'activitat, es va mostrar molt satisfet, "ahir vam tenir l'oportunitat de portar a l'aigua a quasi 60 persones amb capacitats diverses entre els 5 i els 60 anys, en una jornada fantàstica de pàdel surf inclusiu, adaptat i accessible" apunta Alias. "Ha sigut meravellós trobar un consistori compromès amb la inclusió i de la mà de la Conselleria d'Esports i del Patronat d'Esports i les principals entitats de la ciutat, hem aconseguit omplir la Platja de l'Arrabassada de somriures", finalitza. La consellera d'Esports, Maria José López, per la seva banda, va voler remarcar que "donar visibilitat als nois i noies amb necessitats especials en el món de l'esport es molt important i iniciatives com aquests son un primer pas".
Els més de 30 voluntaris de SUPerando van ser reforçats per voluntaris de les entitats locals així com familiars dels participants. Les entitats participants van ser Aspercamp, Club Esportiu Solc, Fundació Estela, Niemann Pick, Si jo Puc, Tu També #epilep, Todos En Azul i Voluntaris Llegat 2018, mentre que l'entitat SUPerando va ser l'encarregada de dur a terme l'activitat. També es va comptar amb la col·laboració de Creu Roja Tarragona, el Consell Esportiu del Tarragonès (CET) i el Reial Club Nàutic de Tarragona.
Ricomà: “si som exigents amb els altres, hem de ser exemplars amb nosaltres mateixos”
L’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha comparegut aquest dilluns davant els mitjans de comunicació acompanyat per la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, per explicar i valorar la posició del consistori davant la decisió unilateral d’aquest diumenge dels establiments de restauració de la plaça de la Font de tancar durant les tandes de lluïment del Seguici Petit.
L’alcalde ha lamentat que, “en comptes de poder estar parlant avui d’un balanç exemplar i extraordinari d’aquests primers cinc dies de festa, hem d’estar parlant de l’ús de l’espai públic”. Ricomà ha recordat que des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament de Tarragona ha creat una sèrie d’ajudes per aquest sector, un dels més afectats per la crisi de la COVID-19; com són eximir-los de la taxa d’ocupació de terrasses, des del 2020 i fins avui dia; i donar-los l’opció d’ampliar terrassa o crear-ne de noves. “Aquesta Santa Tecla s’està fent gràcies a un enorme esforç i implicació de moltíssima gent i especialment de les entitats, que han de reprendre també la seva activitat després de tant de temps i mereixen també tot el nostre suport”, per la qual cosa, l’alcalde Ricomà ha demanat als bars que, “de la mateixa manera que el consistori ha estat al seu costat durant aquests temps difícils, ara els demanem que demostrin empatia amb la ciutat, amb els tarragonins i tarragonines”. L’alcalde ha conclòs: “Lamento que una interpretació poc solidària amb la ciutat enfosqueixi la bona feina de tantes i tantes persones i entitats”.
Reunió prèvia amb els restauradors
En aquest sentit, la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, ha recordat que el passat 9 de setembre, l’Ajuntament es va reunir amb els restauradors per tal d’arribar a un acord en les mesures a prendre i fer una escolta activa abans d’emetre el BAN amb motiu de les festes de Santa Tecla. Els punts —acordats de mutu acord en aquesta trobada— contemplaven que els locals de restauració de la plaça de la Font es comprometien a donar servei al públic assistent, organitzat en taules, a les dues tandes de Lluïment del Seguici Petit d’ahir diumenge dia 19, a les cinc del Seguici Popular dels dies 22 i 23 així com a l’acció castellera del dia 23. Per la seva banda, l’Ajuntament es comprometia a no deixar entrar beguda ni menjar a la plaça en aquests actes, a flexibilitzar els horaris d’obertura i tancament durant aquests dies i a permetre guardar el mobiliari de les terrasses a l’espai urbà durant el tancament de les seves terrasses.
La consellera Solé, que ha recordat que “a hores d’ara encara no hem rebut cap notificació per part dels bars comunicant el seu tancament”. Solé ha lamentat també la situació i ha expressat el seu desig que “el sector redirigeixi la situació, ja que des del Consistori estem oferint tot el diàleg que convé i totes les nostres entitats i ciutadania mereixen tenir la millor Santa Tecla que el PROCICAT ens permet. Hem deixat de parlar de morts pel coronavirus a parlar de taules i com ens enriquim”.
El perquè de la plaça de la Font
La plaça de la Font és un dels espais públics més emblemàtics de la Festa, ja que la Part Alta és el punt neuràlgic de la festa. És un dels espais principals de la seqüència ritual de Santa Tecla, on tradicionalment comença i acaba el Seguici Popular. Inés Solé ha explicat que amb totes les entitats del Seguici es van plantejar fa mesos els diferents espais, però totes van coincidir que no es podia descontextualitzar el Seguici amb la seva simbologia. Per tot això, tal com ha remarcat la consellera Solé, "la plaça de la Font és el lloc més indicat i que, a més, permet complir amb la normativa del Procicat. Permet acollir més públic, complir amb la distància entre espectadors; el control d’accés; un espai per a la seguretat i les emergències...etcètera". En definitiva, tant l’alcalde Ricomà com la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé han coincidit a recordar que “l’Ajuntament de Tarragona ha triat el millor espai per garantir la seguretat de tothom i, a la vegada, realitzar els actes més emblemàtics de la nostra festa major”. Una Santa Tecla declarada Festa d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Festa d’Interès Turístic Nacional pel Govern espanyol.
Comunicat de l'Ajuntament de Tarragona sobre els bars de la plaça de la Font
- L’Ajuntament de Tarragona ha rebut del jutjat contenciós administratiu una notificació on es comunica que “no té lloc la suspensió de l’acte impugnat”. Per tant, queden sense efecte les mesures que havien reclamat de caràcter immediat i cautelaríssimes.
- Per altra banda, l’Ajuntament de Tarragona ha publicat un decret on es ratifiquen els punts publicats al BAN i, alhora, es permet que els establiments de la plaça puguin subministrar begudes i menjar a l’interior dels locals, però només al mateix públic assistent a les activitats programades per Santa Tecla i que disposin d’entrada prèvia. Aquesta és una de les demandes que feien els restauradors a l’Ajuntament de Tarragona. Recordem que els bars i restaurants dels carrers adjacents a la plaça de la Font poden seguir amb normalitat la seva activitat, excepte muntar terrassa perquè formen part de les vies d’evacuació de la plaça.
Aquest dimecres es posen a disposició les invitacions per l'acció castellera del dia del 23 de setembre
Aquest dimecres, 22 de setembre, es posaran a disposició les invitacions de l’acció castellera prevista pel 23, dia de Santa Tecla. Per adquirir invitacions serà necessari aportar una fiança de 2 € per cada localitat. Aquesta fiança es retornarà amb posterioritat a la validació i assistència a l’activitat.
Les localitats que es posaran a disposició seran 536, organitzades en taules de 6 i 4 persones com en el cas de les Tandes de Lluïment del Seguici. La reserva de les invitacions començarà a les 11 h i es farà a través d'entrades.tarragona.cat, com la resta d’actes de Santa Tecla.
Durant l’acció castellera, prevista per a les 13.45 h a la plaça de la Font, les quatre colles de la ciutat oferiran un pilar i un castell (el 3 de 7 com a construcció màxima).
Alcalde Ricomà: "Tarragona té la sort de ser la ciutat de grans artistes com ho és l’Àngel Òdena i nosaltres tenim la sort de poder gaudir del seu talent”
Aquesta tarda s’ha celebrat a la plaça de la Font el Pregó d'aquesta Santa Tecla. El primer Toc de Pregó interpretat pels Macers de la Ciutat ha posat solemnitat a l’acte. A continuació, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha glossat des del balcó principal de l'Ajuntament el pregoner de la festa major 2021, el cantant tarragoní Àngel Òdena.
Ricomà ha presentat al baríton com "un tarragoní de soca-rel que és passió tot ell, art, interpretació i sobretot pur talent”. L’alcalde de Tarragona ha destacat la seva extraordinari trajectòria professional reconeguda internacionalment, havent actuat a ciutats com París, Milà, Lisboa, Amsterdam, Hamburg i Nova York, entre d’altres. Finalment, l’alcalde Ricomà ha expressat la seva admiració cap al cantant amb “aquest sentiment d’orgull que et diu que l’Àngel Òdena és nostre, que pot actuar arreu del món, però que realment és d’aquí, de casa, és de Tarragona – i ha conclòs – no oblidis mai el teu orígen. Tarragona té la sort de ser la ciutat de grans artistes com ho és l’Àngel Òdena i nosaltres tenim la sort de poder gaudir del seu talent”.
Per la seva banda, el pregoner Àngel Òdena ha llegit el pregó emocionat i i sentint-se “honorat, perquè tot allò que porta el nom de Tarragona, a mi també m'esborrona, i comporta que se m'obrin els ulls, les orelles i tots els sentits”. Òdena ha reconegut que “potser dels molts escenaris que durant més de 25 he trepitjat, aquest, la casa dels tarragonins, és el que més respecte em fa, amb més pessigolles a la panxa i amb veu més tremolosa que mai”.
El pregoner Àngel Òdena ha parlat en el seu pregó de “la seva Tarragona” ja que, segons ell, “cadascú de nosaltres tenim la nostra pròpia Tarragona, una Tarragona segurament diferent, personal, autèntica; però nostra”. Òdena ha recordat la seva Tarragona “del poble, la Tarragona de la gent d'aquí, d'una família on la guerra, i sobretot la postguerra va fer mal, on una dictadura va provocar por i molta inseguretat, però amb les ganes de girar full i mirar endavant”. També ha explicat els seus primers records de les seves festes de Santa Tecla, “unes festes de Concerts, Castells, Petards, Berbenes, Correfocs, Astracanada, Sopars, Dinars, Sangria, Coques de Recapte, Balls, i festa, molta festa”.
El pregoner també ha parlat de la Tarragona que li agradaria: “agafem-nos fort, aixequem-nos d'hora com deia aquell, i lluitem, transformem, canviem. Ens convé una ciutat ecològica de llevant a ponent, de l'Anella verda a l'Anella Mediterrània, amb boscos i murs verds; amb carrers pels ciutadans; en parcs pels nens i la gent gran; amb carrils de mobilitat sostenible; amb empreses tecnològicament potents”.
Òdena ha volgut tancar el seu pregó agraint a l’alcalde Ricomà l’honor atorgat i per fer-lo sentir “el representant de tots els Tarragonins, que parli de vosaltres i per vosaltres, perquè no hi ha orgull més gran que anar pel món portant el nom de Tarragona”.
Tot seguit, alcalde i pregoner han onejat la Senyera al balcó i han encès la metxa que ha donat inici a la tradicional Tronada.
Una estona abans, l’alcalde ha presentat, junt amb la Presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codina, l’Acte de lliurament del 44è Premi el Balcó Tarragoní de l'Any, que aquest 2021 ha recaigut en l'Escola de Lletres. Per segon any consecutiu i de manera extraordinària amb motiu de la COVID, l'acte s'ha tornat a celebrar com l'edició anterior al jardí del Teatre Metropol.
Ricomà ha destacat “l’extraordinària tasca realitzada durant tots aquests anys per l’Escola de Lletres. Heu fet molt millor la ciutat amb l’Escola”. Per la seva banda, per part de l'Escola de Lletres, han recollit el guardó Lurdes Malgrat, directora fundadora i Maria Roig, directora actual, que han expressat el seu agraïment pel reconeixement “especialment als alumnes que han estat tan fidels a l’Escola des del primer dia” i han destacat com a principals objectius de l’Escola “la voluntat d’ésser una plataforma de noves veus literàries i a favor de la llengua i la literatura catalanes”.
El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja
Amb motiu de l’alta possibilitat de pluja de demà dijous 23 de setembre, Diada de Santa Tecla, i donada la logística de la representació del Ball de Dames i Vells, l’Ajuntament de Tarragona i l’entitat han decidit traslladar totes les sessions de demà, previstes per les 10.30h / 11.45h / 13h / 17h / 18.15h / 19.30h a la Sala August del Palau de Congressos.
Per aquest motiu, les persones que gaudien d’entrada podran assistir directament al Palau (sense necessitat d'efectuar cap bescanvi ni gestió). D’altra banda, donades les característiques de l’espai, s’ampliarà aforament amb 1.300 entrades més entre totes les sessions.
Les noves entrades es podran accedir al web entrades.tarragona.cat avui a partir de les 16.30 h.
El retorn del Seguici Popular i de les colles castelleres, les cites per excel·lència de la vigília i el dia de Santa Tecla
Demà, dia de Santa Tecla, les tandes de Lluïment seran a les 11 h i a les 17.30 i 20.30 h.
L’acció castellera més esperada
Demà a les 14 h, la plaça de la Font viurà la represa de l’activitat castellera amb una acció castellera en què hi participaran les quatre colles de la ciutat i que seguirà el ritual casteller amb entrada a plaça i tandes a l’antiga. El públic estarà assegut en taules d’entre quatre a sis persones, igual que amb les tandes del Seguici, per veure les actuacions de les quatre colles de la ciutat. Els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau faran un pilar simultani i una construcció que com a màxim pot ser un 3de7. Es preveu que l’acció duri mitja hora, entre les dues i dos quarts de tres de la tarda. La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, hi assistirà a aquesta represa castellera a la plaça de la Font.
Demà, amb l’acció castellera prevista, serà el primer cop que s’apliqui el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla. Recordem que aquest protocol té una part més tècnica (com ara l’ entrada a plaça, assajos, etcètera) i també contempla un vessant més científic-tècnic que permetrà, a partir del treball dut a terme amb la Xarxa Santa Tecla, tenir dades amb el màxim rigor científic que demostrin la seguretat de l’activitat castellera. Per això, tot i que les noves mesures dictades pel PROCICAT no ho requereixen, amb l’objectiu de poder valorar l’impacte real, un equip mèdic de la Xarxa sanitària Santa Tecla està realitzant un seguiment i un recull exhaustiu de les dades dels castellers participants a l’estudi a partir de quatre test d’antígens als quals s’estan sotmetent aquests dies cada participant de l’acció castellera de demà, dia de Santa Tecla. Així, cada casteller s’ha realitzat un test d’antígens abans de cada assaig, un altre demà just abans de l’actuació, i un últim 15 dies després.
En total, han estat necessaris 2.300 test d’antígens, el cost dels quals ha estat assumit íntegrament per empreses del sector químic de Tarragona. Les empreses que han participat en la donació han estat BASF, AITASA, REPSOL, IQOXE, CARBUROS METÁLICOS, CLARIANT, COVESTRO I LYONDELLBASELL, amb el suport i coordinació de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).
La Santa Tecla dels retrobaments finalitza amb un balanç molt positiu
La Tronada d'aquest divendres a la nit va posar punt i final a les festes de Santa Tecla 2021. Una Santa Tecla en què s'ha donat incici a la commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat.
Per segon any consecutiu, han estat unes festes atípiques, marcades encara per les mesures restrictives en tots els seus actes a causa de la COVID-19 però no per això menys lluïdes. Així ho ha expressat la consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, qui ha mostrat la seva satisfacció pel resultat tot i la situació: "Han estat unes festes modèliques, hem fet la millor Santa Tecla que podíem fer amb totes les mesures de seguretat necessàries" i ha agraït un cop més "el paper fonamental de les entitats, que han fet un esforç d'adaptació grandíssim per oferir aquesta Santa Tecla tan excepcional".
I és que aquesta ha estat la Santa Tecla dels primers retrobaments amb gran part dels actes més tradicionals de la festa que, tot i que en formats adaptats a la pandèmia, s'han pogut tornar a realitzar. És el cas del Seguici Popular que ha pogut actuar realitzant les seves excepcionals Tandes de Lluïment al complert dalt d'un escenari a la plaça de la Font. La ciutat s'ha tornat a retrobar també amb els Balls Parlats, el Retaule de Santa Tecla, l'Entrada de Músics i molts altres actes que han tornat enguany al programa.
Sens dubte, l'altre retrobament emotiu ha estat el casteller. Després de dos anys sense activitat, el migdia del 23 de setembre, dia de Santa Tecla, la plaça de la Font tornava a acollir activitat castellera amb les quatre colles de la ciutat. Els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau ho van fer amb la màxima construcció permesa pel protocol, el 3de7, i els Xiquets del Serrallo per la seva part, amb un 4de6 amb agulla. Les quatre colles van enlairar, a més, un pilar de 5 i diferents pilars de 4, en la que ha estat la primera cita castellera on s'aplicava el protocol casteller elaborat per l'Ajuntament de Tarragona conjuntament amb els quatre colles tarragonines i la Xarxa Sanitària Santa Tecla.
Espectacles plens amb un públic compromès
Balanç positiu també dels espectacles programats al Teatre Auditori del Camp de Mart, al Metropol, al Teatre Tarragona, així com en altres escenaris de la ciutat com ara la Catedral, el Parc Saavedra i la seva Terrasseta o l'Anella Mediterrània, que han rebut tots ells molt bona acollida per part del públic.
En aquest sentit, la consellera Inés Solé ha volgut remarcar el compromís de tota la ciutadania i ha agraït la seva responsabilitat en l'assistència als actes, la majoria d'ells amb les entrades exhaurides. En total, s'han venut més d'11.200 entrades i s'han distribuït més de 19.600 invitacions, exhaurint 46 dels 55 espectacles i arribant a una ocupació mitjana de cada acte programat d'un 98%. "Estem molt satisfets. Creiem que el sistema de fiança de 2 euros ha funcionat i hem trencat per fi amb la imatge d'entrades exhaurides i butaques buides, que era un dels objectius principals que ens havíem marcat" ha explicat Solé, qui ha conclòs remarcant que “esperem que aquestes siguin les últimes festes amb pandèmia i puguem tornar a les places i carrers de la ciutat celebrant la nostra festa de la manera més participativa possible”.
L’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili organitzen unes jornades divulgatives sobre el 700 aniversari de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat
Poden consultar el detall de les activitats al web de Santa Tecla.
L’Ajuntament de Tarragona i la Xarxa Sanitària i Social de Santa presenten els resultats de l'estudi sobre l'activitat castellera de Santa Tecla
L’Ajuntament de Tarragona i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla han fet públics aquest dijous els resultats de la prova pilot realitzada conjuntament amb les quatre colles de la ciutat, Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau a partir de l'acció castellera del passat 23 de setembre, dia de Santa Tecla.
Els resultats, obtinguts a partir de 1.778 tests d’antígens entre els castellers de les quatre colles de la ciutat durant els assajos previs, el dia de Santa Tecla i el dia 1 d’octubre (8 dies després) han estat tots negatius.
La consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, s’ha mostrat satisfeta a la roda de premsa de presentació, ha agraït tot l’esforç i col·laboració per part de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla i les quatre colles de la ciutat i ha reiterat que “ara, un cop més, gràcies a la feina feta per Tarragona, les nostres colles però també les d’arreu del país poden iniciar aquesta represa tan esperada amb la tranquil·litat i la certesa de saber d’una manera científica i rigorosa que el fet casteller, amb les mesures sanitàries preventives pertinents, és segur”.
L’epidemiòloga de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, Gemma Flores, present també aquest matí a la roda de premsa, ha explicat que d’aquests 1.778 tests d’antígens realitzats als castellers, 1.267 es van realitzar durant els assajos previs i el dia de Santa Tecla, i 511 el dia 1 d’octubre (una setmana després).
L’estudi, realitzat amb l’objectiu de demostrar d’una manera científica i rigorosa la seguretat del fet casteller des d’un vessant sanitari, proposava la realització d’una prova pilot per Santa Tecla incloent mesures preventives com la pauta completa de vacunació i la realització de quatre test d'antígens als quals se sotmetia cada participant (un abans dels assajos, un altre el mateix dia 23 abans de l'actuació, i un últim 15 dies després d’aquesta). Unes mesures, cal recordar, que Tarragona va decidir mantenir tot i la relaxació que dies abans de Santa Tecla va adoptar el PROCICAT i que permetia recuperar les accions castelleres sense les restriccions i el rigor que contemplava i exigia el protocol tarragoní. Tal com ha recordat el director mèdic de la Xarxa Santa Tecla, Xavier Oliach, “amb aquesta prova pilot volíem obtenir dades més rigoroses que servissin de model per tot el món casteller”.
Amb els resultats obtinguts a dia 1 d’octubre, tenint en compte que el temps que havia passat —una setmana de l’acció castellera i 15 dies després del primer assaig-— era suficient per començar a detectar casos positius en cas d’haver-se produït algun contagi, l’Ajuntament de Tarragona i la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla conclouen que les mesures preventives proposades com l’ús de la mascareta FFP2, la higiene de mans i peus, la realització del cribratge de signes o símptomes compatibles amb la COVID-19 abans de cada assaig i del dia de l’acció, portar un calendari vacunal complert, a més de la realització d’un TAR abans de cada assaig i de l’acció, són efectives i suficients per prevenir la transmissió de la SARS-CoV-2 en la realització dels castells.
L’Ajuntament de Tarragona fa una crida ciutadana per recopilar vídeos per a un documental sobre l’evolució de les festes de Santa Tecla durant el segle XX
L’Ajuntament de Tarragona prepara un documental sobre l’evolució de les festes de Santa Tecla al llarg del segle XX. Per aquest motiu, fa una crida ciutadana a persones, establiments i entitats que tinguin filmacions sobre les festes per tal de formar part d’aquesta peça audiovisual.
Per participar-hi, cal emplenar un formulari a través del web municipal. El període d’inscripció al formulari finalitzarà el 31 de desembre. Un cop tancat el termini, es farà una selecció de les propostes de vídeo presentades i, des del Consistori, es contactarà amb les persones interessades durant el mes de gener de 2022.
Les filmacions es poden presentar en format Super 8, VHS, Beta o en format digital. Es valorarà especialment que els vídeos presentats continguin actuacions del Seguici des de l’any 1979 fins a l’any 2000, i que siguin inèdites. L’Ajuntament no garanteix que totes les propostes presentades siguin seleccionades.
El documental resultant, així com la seva projecció, s’incorporarà al programa d’actes de Santa Tecla 700, que durant el 2022 seguirà recordant i homenatjant els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat de Tarragona.
Totes aquelles persones interessades en participar, poden fer arribar les seves consultes a del correu electrònic santatecla700@tarragona.cat.
Més informació i aportació de material al web www.tarragona.cat/documental-santa-tecla.
Aquest dimarts es presenta el llibre 'Imaginar la Tecla'
L’Antiga Audiència acull aquest dimarts, 21 de desembre, a la tarda la presentació del llibre Imaginar la Tecla, un recull de relats il·lustrats de la Festa Major tarragonina, impulsat per l’Ajuntament de Tarragona i la revista Fet a Tarragona. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.
Aquest projecte va néixer de la voluntat d’inspirar i avivar noves creacions literàries al voltant de la Festa Major tarragonina. Així com en el passat, escriptors com Josep Pin i Soler van fer referència a les festes de Santa Tecla en obres com La tia Tecleta o La família dels Garrigas, amb aquesta iniciativa s’ha volgut que autors i autores contemporanis centressin la seva atenció en la història de la festivitat de la ciutat.
Amb aquest propòsit, el recull fa un recorregut literari i il·lustrat per Tarragona i la seva Festa Major al llarg de 700 anys, començant pel moment actual i acabant al segle XIV. Conté nou relats, que han escrit Margarida Aritzeta, Noemí Bagés, Tecla Martorell, Montserrat Palau, Òscar Palazón, Maria Roig, Magí Sunyer, Adrià Targa i Albert Ventura, i que entronquen amb les il·lustracions dels integrants de l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona Alba Domingo, Ana Gómez, Sílvia Iglesias, Alba Méndez, Adrià Ramírez, Anna Roca, Núria Rubio, Pepe Serra i Clarisa Starling. El llibre compta també amb el pròleg d’Enric Garcia, il·lustrat per Hugo Prades. La coberta és obra d’Àngel Sauret.
L’acte de presentació és obert a la ciutadania i tindrà lloc a les 19 h, a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. La presentació anirà a càrrec de Ricard Lahoz, director de la revista Fet a Tarragona. També hi seran presents les autores i autors.
Aquesta publicació s'emmarca dins la commemoració del 700 aniversari de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat.