Notícies 2020
Santa Tecla Tarragona
L'actriu tarragonina Agnès Busquets serà la pregonera de les festes de Santa Tecla 2020
El proper dilluns 21 de setembre, en el marc de les festes de Santa Tecla, l’actriu tarragonina Agnès Busquets, pronunciarà el Pregó d’enguany. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, li va anunciar ahir mateix, expressant-li la seva voluntat d’escollir una dona jove i vinculada amb el món cultural, així com lligada estreta i emocionalment a la seva ciutat natal.
L’Agnès Busquets Tarrasa (Tarrragona, 1976) viu i treballa a Barcelona, tot i que sempre duu Tarragona al cor. De fet, només acabar la llicenciatura d’Art Dramàtic a l’Institut del Teatre, ja va entrar a formar part de Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas d’aquesta ciutat, amb qui va participar en diversos espectacles i amb qui sempre més hi ha tingut una vinculació molt especial. Busquets porta molts anys treballant a la primera línia de la interpretació a través dels seus personatges que fa al programa Polònia des de fa més d’una dècada, així com de moltes d’altres interpretacions al teatre i a la televisió. Ha treballat en obres i sèries tan destacades com Pel davant i pel darrera, Homes o 39+1 i Sagrada Família, respectivament.
A més a més, la seva vinculació amb la ciutat és encara més estreta perquè és neta del conegut actor i periodista Josep Maria Tarrasa (Tarragona, 1913-1996), del qual l’Agnès diu que n’ha heretat la part més artística. Tarrasa és una eminència de la història de la nostra ciutat i sempre serà recordat com el director de Ràdio Tarragona i el creador del famós Maginet Pelacanyes.
El Pregó des del Balcó
El desenvolupament de l’acte del Pregó d’aquest any seguirà el format iniciat el 2019 que va fer sortir el pregoner al balcó i pronunciar les seves paraules dirigint-se a la ciutat i no només a les autoritats assistents al Saló de Plens. Tot i que enguany s’haurà d’adaptar a les exigències sanitàries i molt probablement la plaça de la Font tindrà un aforament limitat, amb el públic assegut i amb invitació prèvia.
Aquest dimarts reobre la Casa de la Festa
Aquest dimarts, 14 de juliol, es reobre La Casa de la Festa de Tarragona. Després del confinament els responsables de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona van voler de dur a terme un petit projecte de reobertura de l’equipament per tal d’obrir amb les màximes condicions d’higiene i seguretat per als seus visitants; principalment nens i nenes i els seus acompanyants.
Així doncs, demà a partir de les 10h, les bèsties, gegants i elements del seguici estaran “contents de retrobar-vos” i oferiran un espai que permetrà atendre fins a vint persones durant vint minuts. Els visitants hauran de fer un recorregut seguint un circuit delimitat, amb vinils al terra i amb diferents indicacions de seguretat, com el fet de no tocar els elements festius, entre d’altres.
La visita s’haurà de fer amb mascareta i es disposarà de gel hidroalcohòlic a l’accés.
L'alcalde s'adreça a les entitats del Seguici per tal de fer una festa "consensuada i unitària"
Amb motiu de l’estat actual de la pandèmia de la COVID-19 i després de la publicació de la normativa, aquest mes de juliol, sobre el Pla de represa del sector cultural, la cultura popular i les associacions culturals, aprovat pel CESICAT, l’Ajuntament de Tarragona ha posat damunt la taula la necessitat de prendre una decisió final pel que fa a la viabilitat de la festa major de Santa Tecla d’enguany. Així doncs, s’ha fet arribar una carta a totes les entitats afectades, aquest mateix dimarts, per tal de prendre una decisió entre tots.
En aquest sentit, s’obre fins al proper dilluns 10 d’agost un període de recollida de propostes per si alguna de les entitats volen incorporar al programa de Santa Tecla alguna activitat que pugui ser viable i compleixi amb les exigències del Pla de Represa del sector cultural, la cultura popular i les associacions culturals.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, apunta en la seva carta, que “es fa molt difícil poder considerar les activitats tradicionals com a factibles en el marc de les diferents opcions que conjuntament hem anat treballat” i per aquest motiu “hem de donar una resposta consensuada i unitària entre tots”. Així mateix, Ricomà apunta que “com a Ajuntament també creiem que el millor és mantenir la convocatòria festiva per aquest any 2020 considerant, malauradament, que els actes s’hauran d’adaptar, com no pot ser d’altra manera, a les exigències i normatives sanitàries i que per tant les activitats festives que formen part de la seqüència ritual hauran d’esperar, en general, a la recuperació de la normalitat sanitària i social per poder-se manifestar en tota la seva plenitud”.
L’alcalde finalment destaca que “la festa major tarragonina, amb gairebé 700 anys d’història, ha mostrat una especial capacitat de supervivència a les adversitats com les guerres, pandèmies i crisis”, però que, amb tot, “la situació actual ens fa ser especialment optimistes perquè el teixit cultural i festiu de la ciutat està format per una àmplia base social, jove i participativa, construïda a partir de l’esforç dels que ara configureu la realitat associativa de la festa major”.
Octavi Torné 'Octavius' dissenya la imatge gràfica de la Santa Tecla 2020, centrada en les matinades
Les matinades a la Baixada de Misericòrdia són el moment i el lloc escollits enguany per a la imatge gràfica de les Festes de Santa Tecla 2020. El seu dissenyador, Octavi Torné, conegut amb el sobrenom artístic Octavius, ha estat l’encarregat de plasmar aquest instant tan màgic de la festa. Segons destaca el dissenyador, el cartell intenta evocar la música, els sons que omplen els carrers a trenc d’alba, el dels timbalers i grallers. També té un paper important el coet que inicia el primer toc i que forma el logotip de l’edició d’enguany, amb una flamarada que simbolitza l’esclat d’energia i alegria de la nostra festa.
L’escenari és la Baixada de Misericòrdia, que no havia sortit encara retratada a cap cartell, i que és un indret molt emblemàtic, ja que tant hi passa el Seguici com és un dels moments èpics del pilar caminant. La particularitat del carrer amb una corba li dona molta personalitat i fa que el cartell transmeti moviment. Els grallers i timbalers no tenen camises identificables amb la intenció que representin tots els músics dels Seguici i també totes les generacions, petits i grans.
La imatge d’enguany es veurà reflectida en el marxandatge habitual, dut a terme per diferents entitats de la ciutat amb el suport de l’Ajuntament, com són:
- La samarreta del Ball de Diables.
- La bossa de la Colla de Diables Voramar del Serrallo.
- El mocador de la Moixiganga.
- La totebag de l’Agrupació de Portants dels Nanos Vells.
- El ventall de Comerciants Via T.
- El domàs de la Fundació Estela.
- La polsera del Ball de Gitanes.
Durant la roda de premsa d’aquest dimecres i després de presentar la imatge, protagonista d’avui, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, també ha volgut apuntar algunes notícies importants per a les festes d’enguany. D’una banda s’han anunciat els tres concerts més importants, dels quals avui mateix s’han posat a la venda les entrades i que es faran al Teatre Auditori del Camp de Mart:
- El dimarts 15 de setembre a les 21.30h actuarà Manel.
- El dimecres 16 també a les 21.30h, Stay Homas.
- El dijous 17 a la mateixa hora, a les 21.30 h, actuarà Miguel Poveda.
I sense avançar la programació ni l’adaptació final de molts dels actes tradicionals i festius, que tal com ja va apuntar Ricomà, es prendran totes les decisions “en consens i en acord unitari amb les entitats”, el que sí que ha volgut anunciar l’alcalde és la Perpetuadora de la Santa Tecla 2020, que serà la restauradora de bona part del Seguici i el Bestiari Tarragoní, Àngels Cantos. Escultora tarragonina, amb una dilatada trajectòria professional en el camp artístic i en la restauració, que ha fet, entre d’altres la intervenció global dels Gegants Moros, que es va presentar l’any passat.
La carrera d’Àngels Cantos està lligada des dels seus inicis al Seguici Popular i al món geganter, tant de Tarragona com de nombroses poblacions de la província. Per les seves mans han passat des del Drac de Sant Roc, fins a les màscares del Ball dels Set Pecats Capitals i molts dels elements del Seguici Petit son creacions seves. “A l’Àngels Cantos li devem un reconeixement per la seva tasca, un ofici molt delicat i que alhora ella sap fer tan bé” ha apuntat Ricomà, que també ha volgut destacar “la singularitat d’enguany de tenir dues dones com a protagonistes d’una part important de la festa: la Perpetuadora, Àngels Cantos i la Pregonera, l’Agnès Busquets”.
Consulteu tots els detalls sobre la imatge gràfica i els elements de marxandatge al web de Santa Tecla.
El Pot Petit actuarà a Tarragona el dia de Santa Tecla
El famós grup de música familiar El Pot Petit actuarà a Tarragona durant les festes de Santa Tecla. Ho farà el mateix dia 23 de setembre a les 17 h al Teatre Auditori del Camp de Mart. Les entrades es poden comprar des d'avui mateix a través de ticketplus.cat.
Aquest cop, El Pot Petit portarà fins a Tarragona un espectacle molt festiu i especial que combina la música, els titelles i les danses i amb el qual petits i grans passaran una molt bona estona. En aquest concert el públic gaudirà de la música en directe amb vuit músics dalt l’escenari: baix, bateria, guitarra, piano/violí, saxo, trombó, titellaire i veus, i podrà escoltar cançons amb diversos estils musicals que formen part dels seus tres discos amb temes propis: Canta amb el Pot Petit, Ritmes i Rialles i A l’aventura!.
Amb una trajectòria de més de 10 anys en el sector, El Pot Petit ha fet més de 1.000 concerts i produït 4 discos dels quals se n’han venut més de 20.000 còpies. Els seus vídeos ja passen les més de 75 milions de visualitzacions al youtube. El Pot Petit ha rebut diversos reconeixements per la seva tasca i trajectòria; destaca el Premi Arc (2019) a la millor gira adaptada per a públic familiar i el Premi Enderrock a millor disc (2020) pel disc El Pot Petit–10 anys.
El concert del Pot Petit se suma a les altres propostes musicals amb què comptaran les festes de Santa Tecla d'enguany, com ara l'actuació dels Manel, de Miguel Poveda i d'Stay Homas, que ja ha exhaurit les seves entrades per la seva cita al Teatre Auditori del Camp de Mart del dia 16 de setembre.
El Ball de Diables destinarà un euro de la samarreta de Santa Tecla a la lluita contra el coronavirus
El Ball de Diables de Tarragona destinarà un euro de la samarreta que cada any treuen per Santa Tecla a la Marató de Tv3, enguany dedicada a la lluita contra el coronavirus. “En l’actual context de pandèmia no volíem faltar a la cita, però conscients de l’actual situació social i sanitària hem cregut necessari que, aquest 2020, una part dels ingressos generats de la samarreta es destinin a La Marató”, ha explicat la representant del Ball de Diables, Cristina Albareda.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha agraït aquest gest de l’entitat tarragonina, “que fa tants anys que és un agent dinamitzador de la cultura popular i la ciutat. Diu molt del Ball de Diables aquesta iniciativa”, ha remarcat.
El preu de la samarreta és l’habitual de cada any, 12 euros i un euro es donarà a la Marató de TV3. L’entitat ha editat 3.000 samarretes, amb opció de fer una tirada més gran si hi ha molta demanda. Els punts de venda de la samarreta són El Lloro de la Negrita, La Capona i El Corte Inglés. A partir del 25 d’agost també al Mercat Central i, a partir de l’11 de setembre, també es podrà adquirir a l’estand de les festes, com la resta del marxandatge festiu tarragoní.
El marxandatge de Santa Tecla 2020, a la venda als mercats municipals de Tarragona
Com cada any, els mercats municipals de la ciutat comptaran amb un punt de venda, on es podran adquirir els elements més tradicionals de les festes de la ciutat, aquest any molt marcades per les mesures de prevenció per la covid-19. Els mercats municipals oferiran fins a un total de 18 productes festius, entre els quals destaquen la bossa, diferents figures de goma dels elements del Seguici Popular, el Barrilet, llibres o la samarreta de Santa Tecla 2020. Aquest any, l’element més popular del marxandatge de festes guanya especial rellevància no només en tractar-se d’un any atípic, sinó perquè amb la venda de cada samarreta es destinarà un euro a La Marató de TV3, que aquest any estarà dedicada a la lluita contra la covid-19. Com és habitual, els productes dels punts de venda dels mercats municipals es podran adquirir a preus especials, amb descomptes que van dels 0,50 als 3 euros. Per beneficiar-se dels descomptes només caldrà presentar els tiquets de les compres que s’hagin realitzat a les diferents parades, superiors a 5 euros. Els horaris dels punts de venda seran els següents: al Mercat Central (parada La Teca i la Meca), de dilluns a dissabte, de 8.30 a 21 h; al Mercat de Torreforta, de dijous a dissabte, de 8.30 a 14 h, i també de 17.30 a 20.30 h els divendres.
El component social de la parada de marxandatge
L’Empresa Municipal de Mercats, conscient de la seva responsabilitat social i del seu compromís en aquest àmbit, ha arribat a un acord de col·laboració amb la Fundació Topromi, per tal que siguin els seus membres els qui gestionin i atenguin els punts de venda del marxandatge festiu. La Fundació Topromi és una entitat que treballa per a la integració social i laboral de les persones amb diversitat funcional i per a la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social.
Ricomà agraeix l'esforç per "sentir-nos corresponsables d’una festa segura"
Aquest dimarts el conseller de Cultura i alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha reunit amb les entitats del Seguici Popular, els músics tradicionals, les colles castelleres i les principals entitats, associacions i col·lectius organitzadors d’actes de les festes de Santa Tecla 2020, per tal d’agrair-los la feina duta a terme en els darrers mesos per a l’elaboració “d’una programació compatible amb la situació actual”, que es presentarà la setmana vinent.
Ricomà ha destacat l’esforç dut a terme entre tots i l’oportunitat, una vegada més, de “sentir-nos corresponsables d’una festa segura”. “L'única manera que Santa Tecla sigui tan exitosa com Sant Magí és amb la corresponsabilitat de tothom: les entitats, la resta de tarragonins i tarragonines i l’Ajuntament, sinó, sols no podrem fer-ho”.
Finalment l’alcalde també ha volgut deixar ben clar que per al correcte desenvolupament de tots els actes programats “caldrà ser ferms i actuar si es dona alguna situació que no compleixi amb les normatives establertes”. Així mateix ha declarat que “no permetrem cap tipus d’actitud que sobrepassi les línies vermelles que marquen els protocols i plans de represa sanitaris vigents”.
Foto: Laia Díaz.
Es posen a la venda les entrades de quatre concerts de Santa Tecla 2020
Amb motiu de la proximitat de la celebració de les festes de Santa Tecla, ja s’han posat a la venda a través de la plataforma de tarracoticket les entrades de quatre concerts destacats. D’una banda el dia 17 de setembre a les 21 h, el Teatre Tarragona acollirà un concert homenatge a la música llatina amb la TGN Big Band & Yamilé Wilson i la Jove TGN Big Band & Chloe Carrascal, organitzat per Rambla Music.
El dia 20 serà el torn de la Banda Unió Musical de Tarragona, que presentarà una altra proposta inèdita, a partir de les 19.30h, al Teatre Auditori del Camp de Mart. La Banda presentarà El cara a cara de Santa Tecla: Música vs festa? juntament amb la Xaranga Tocabemolls.
El divendres 18 de setembre serà el dia de la Gresca Lila dels 40 de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que ens proposaran una festa continuada, és a dir, dos concerts que es podran gaudir al Teatre Auditori del Camp de Mart, des de les 19 h, primer amb Reggae per Xics i depsrés amb The Penguins, previst per a les 23 h.
Tota la informació i venda d’entrades a: www.tarracoticket.cat.
Foto: Detall d'un concert de la Banda Unió Musical de Tarragona. Foto: Manel R. Granell.
Tarragona viurà enguany una festa responsable, respectuosa i prudent amb la situació actual
Tarragona es prepara per viure els seus deu dies més intensos de l’any amb la celebració de les festes de Santa Tecla 2020. “Finalment tindrem l’oportunitat de celebrar la festa gràcies a l’esforç i la responsabilitat de les entitats, els agents culturals i l’organització municipal”, tal com ha apuntat avui el conseller de cultura i alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a la roda de premsa de presentació del programa. Una vegada més ha apel·lat “a la responsabilitat de tots els tarragonins i tarragonines i al respecte per als actes organitzats, celebrant la festa amb prudència”.
Tot i les extraordinàries mesures de seguretat que s’han establert, com el fet que “no hi haurà cap acte lliure al carrer, a tots s’hi haurà d’acudir amb reserva prèvia o comprant l’entrada” i per tant no ens cansarem de demanar que “no quedeu amb amics ni familiars per veure què hi passa als carrers de la ciutat”, tot i això, “sí que hi haurà festa, molts actes programats i treballats des de fa molts mesos amb les entitats de la ciutat, a qui vull tornar a agrair la seva complicitat” ha reiterat Ricomà.
Una de les grans apostes de la programació d’enguany és que podrem gaudir dels parlaments inèdits i fets per aquest 2020 tan especial, de tots els balls parlats, això si, des de la pantalla. Així doncs, tindrem Ball de Dames i Vells, Ball de Sant Miquel i Diables, Ball de Pastorets, Ball de Gitanes, Ball de Serrallonga, Sebastiana del Castillo. La Moixiganga serà únic ball del seguici que es podrà veure en directe, gràcies a les dues representacions que farà al Seminari. També es podrà veure en diferit per les xarxes socials.
Tant els balls parlats com molt d’altres actes que es detallen al programa, seran retransmesos en línia, a les xarxes socials municipals; així com per Tac12 i/o per Tarragona Ràdio.
Els actes tradicionals des de casa
Pel que fa als actes més protocol·laris també s’ha modificat el seu format, però el contingut no variarà. La Crida, que es farà el dimarts 15 de setembre, canviarà d’ubicació. Les muralles seran l’escenari excepcional de l’acte de la Crida i no serà obert al públic. Només hi podran assistir les persones homenatjades com son els Teclers d’Honor i la Perpetuadora 2020, que enguany és l’escultora Àngels Cantos. L’acte es podrà seguir per Tarragona Ràdio en directe i en diferit per les xarxes socials municipals.
D’altra banda, el Pregó que se celebrarà el següent dilluns 21 de setembre i que l’any passat ja va variar el seu format situant el pregoner al Balcó principal de l’Ajuntament; enguany per poder-lo seguir, s’hi instal·laran 600 cadires a la plaça de la Font, prèvia reserva al web municipal. La Tronada es dispararà des de la plaça de la Font, i serà la única que es podrà veure en directe pel públic assistent al Pregó. Estarà ubicada a l’extrem oposat al palau municipal. Com ja es va anunciar, aquest any la pregonera és l’actriu tarragonina Agnès Busquets Tarrasa.
La pirotècnia i les matinades també ens marcaran els moments més rellevants de la nostra festa major i, en molts casos, ho podrem sentir des de casa. Pel que fa al primer, es dispararan tres tronades. La del pregó, que es dispararà des del seu lloc habitual, la plaça de la Font. Les altres dues, la de la Crida i la Tronada Final, seran des de llocs indeterminats, com ja es va fer per Sant Magí i seran retransmeses en diferit per les xarxes socials municipals.
A banda d’aquestes i com a novetat, s’encendran més de mil voladors el dia de Santa Tecla des de diferents terrats de la ciutat, coincidint amb la mateixa hora que entra el Braç de Santa Tecla. Seran un clar i emotiu exemple de com viurem les festes des de casa enguany.
Les matinades dels dies de Santa Tecla i de la Mercè escamparan els sons per diferents carrers i places. Però també podrem escoltar les músiques tradicionals de les colles de grallers locals, amb el Traditrenet, que escamparà la música per tots els barris de la ciutat entre els dies 17 i 20 de setembre.
Els espais de la Festa
Els principals actes de Santa Tecla 2020 es faran en espais a l’aire lliure, amb seient reservat i aforament limitat, en els emblemàtics espais del Teatre Auditori del Camp de Mart, l’espai La Palmera, la Casa Canals i el Parc de Saavedra.
En totes aquestes ubicacions gaudirem dels grans concerts de Stay Homas i Izal amb les entrades exhaurides, els Manel, Miguel Poveda, Reggae per Xics i The Penguins, entre d’altres al Camp de Mart; així com dels concerts més íntims a la Palmera amb Maria Jaume i Relat, los Glosters i Irene Reig Trio i Joan Fort Group, entre d’altres.
Els jardins de la Casa Canals, ubicats al carrer Granada, serviran per acollir diverses activitats gratuïtes de petit format com presentacions de llibres, xerrades i els tradicionals contacontes de Santa Tecla.
I la tradicional Terrasseta tornarà al Parc de Saavedra amb sis dies d’una programació ben diversa de música i circ de qualitat, adreçat al públic familiar, on també es podrà gaudir de sopars i cinema a la fresca. Destaquen els concerts de Pau Vallvé i Joan Garriga.
Una altra de les propostes interessants i segures que han entrat amb força a la programació d’enguany, seran les visites guiades. Les empreses de serveis culturals de la ciutat com Itinere, Argos, Iber, Nemesis o Limoninum, han presentat una oferta variada de propostes per a apropar la història de Tarragona i de la seva festa als seus habitants.
Programació especial als teatres
Finalment volem destacar l’esforç dels diferents agents culturals per a presentar propostes teatrals amb motiu de les festes. D’una banda la Sala Trono/Armanyà que presentarà un doble cartell per a tots els públics amb La Marató de Nova York i No cal anar a l’Havana. Els escenaris dels Jardins del Teatre Metropol i el Teatre Tarragona s’ompliran d’actes de petit format, d’una banda i de música de la TGN Big Band i la Cobla Reus Jove, entre d’altres, al Tarragona.
La tuitaire convidada
Un any més, a través del Twitter de Tarragona Cultura (@TGNcultura), es podran conèixer les recomanacions de la Tuitaire Convidada. Enguany serà la Maria Roig Alsina, especialista en la recuperació, la restauració i la reutilització de pel·lícules domèstiques del segle XX. Destacar que tres dels noms més rellevants de la festa d’enguany son de dones. D’una banda la pregonera Agnès Busquets; de l’altra la Perpetuadora, Àngels Cantos i finalment, la tuitaire, Maria Roig, que de ben segur ens farà gaudir de la festa a través dels seus ulls i les seves paraules.
Actualment Maria Roig viu a Tarragona i és membre de l'equip de l'Escola de Lletres. També és una de les impulsores del Festival Ja Veus. La seva feina va a cavall entre la comunicació, les lletres i el cinema, i concretament se centra en l'escriptura de guions. Ha estat guionista i directora de diversos documentals amb imatges d'arxiu premiats a diversos festivals, com Uncertain times, Cinc Batalles, Baix a Mar o Dalí, emperador de l'acció. Aquesta Santa Tecla s’estrenarà el seu darrer documental Concurs 1970. El desafiament Nens- Vella (21/9 20.30 h Camp de Mart)
Reserva d'entrades i recollida d'invitacions
Al dossier de premsa i al programa adjunts hi trobareu detallat en cada cas on s'han de reservar/comprar entrades per a cada espectacle. Pel que fa als actes programats directament per l'Ajuntament les invitacions estaran disponibles a partit del dijous 10 de setembre les 11 h a cultura.tarragona.cat/invitacions
Podeu consultar el programa complet de Santa Tecla al web de les festes.
Podeu consultar el dossier de premsa, amb informació complementària, al web de les festes (PDF).
Podeu veure també el vídeo promocional de Santa Tecla 2020 al canal YouTube de Tarragona Cultura.
El documental 'Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella' s'estrenarà el dilluns 21 de setembre al Teatre Auditori del Camp de Mart
El pròxim dilluns 21 de setembre a les 20.30 hores, en el marc de les festes de Santa Tecla, s’estrenarà el documental Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella. Es tracta d’una producció de la Biennal de Castells i l’Ajuntament de Tarragona, amb producció associada de Limonium SL, dirigida per la tarragonina Maria Roig Alsina.
El Camp de Mart serà l’escenari d’aquest esdeveniment, presentat pel periodista Albert Mercadé, que vol ser un punt de trobada de colles i castellers en un any en què no és possible compartir temps a les places i que coincideix amb els 50 anys d’aquell Concurs de 1970 que va representar la represa ininterrompuda de la cita biennal més important del món casteller. Per aquest motiu, des de l’organització s’han convidat representants de totes les colles castelleres del país.
Avui mateix, dijous 10 de setembre, a partir de les 11 hores, es podran aconseguir invitacions gratuïtes, fins a completar l’aforament de l’auditori, a través de la pàgina web https://cultura.tarragona.cat/invitacions.
El “Concurs del Segle”
A l’edició del 1970 del Concurs de Castells se la coneix amb el sobrenom del “Concurs del Segle”, ja que va representar l’inici de l’era moderna dels castells.
El documental, d’uns 55 minuts de durada, se centra especialment en la pugna mantinguda entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell, que en aquell moment eren les colles punteres, i que feia anys que no es trobaven a plaça, així com en la importància de l’aposta del Patronat Municipal de Castells per fer possible el Concurs.
La directora, Maria Roig, que ha format equip amb Biel Capdevila (direcció de fotografia i muntatge) i Jordi Crespo i Guillermo Soler (idea original i producció de continguts), ha destacat que la realització del documental “ha estat una oportunitat única per descobrir material d’arxiu inèdit i preservar-lo, així com per donar veu als testimonis d’aquell moment. Comptar amb les seves entrevistes és poder escoltar la història en primera persona”.
I és que el documental es basa en una desena de filmacions històriques —algunes de les quals inèdites— i entrevistes a testimonis de l’època, com són Francesc Piñas i Joan Romero Juanatxo (Colla Vella dels Xiquets de Valls); Valentí Ferré i Francesc Pinto Pisco (Nens del Vendrell); Mariano Borrero Gordito (Xiquets de Tarragona), i Enric Olivé Serret, fill d’Enric Olivé Martínez, president del Patronat Municipal de Castells el 1970. També s’hi inclouen les reflexions de Jordi Jaria, estudiós del Concurs de Castells.
Paral·lelament, per commemorar el mig segle d’aquell concurs històric, durant tot l’estiu s’han anat compartint a les xarxes socials del certamen imatges, informacions i anècdotes d’aquella edició sota l’etiqueta #50ConcursdelSegle.
Podeu veure el tràiler del documental al canal de YouTube de Tarragona Cultura.
La Crida i l'homenatge a la Perpetuadora inicien les festes de Santa Tecla 2020
Aquest dimarts, 15 de setembre, la Crida donarà a les 19 h el tret de sortida al vesssant més tradicional de les festes, en aquest any tan especial. Enguany aquest acte se celebrarà des de les muralles, al Passeig Arqueològic, i es retrà homenatge, com a Perpetuadora, a l’escultora Àngels Cantos. Com mana la tradició, l’alcalde, Pau Ricomà, convidarà la ciutadania a participar de la festa major i ho farà acompanyat del toc d’obertura de la Cobla de Ministrers; així com de la Perpetuadora, els Teclers i les Tecleres, així com del públic assistent, enguany de caràcter restringit per les mesures de seguretat establertes.
A continuació s'enumeren totes les persones a qui se’ls retrà homenatge amb motiu de la seva implicació amb la festa:
- Perpetuadora Àngels Cantos Franqueza. Escultora tarragonina amb una dilatada trajectòria professional, en el camp artístic i el de la restauració, que inclou la intervenció global dels Gegants Moros que es va presentar l’any passat, entre molts d’altres elements.
- Josep Oriol Nicolau Tell, va sortir amb el Ball de Pastorets des del 1996. També ha participat en les festes amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Grallers de l’Alfàbrega i actualment amb els Grallers de l’Esperidió.
- Òscar Atance Rovira, a títol pòstum, ballador del Ball de Valencians.
- Miquel Estellé Calixtro, a títol pòstum, membre del Ball de Turcs i Cavallets.
- Roger Maset Gaya, membre del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla.
- Ivan Oliver Herrero i Javier Ferré Flores, membres del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla i balladors del Retaule.
- Pablo Perez Herrero i Ángeles Póveda Cardete, membres dels Nanos Vells
- Sergi Gonzàlez Gonzàlez, més de 25 anys posant música a les nostres festes.
- Josep Molera Teruel, David Ibañez Morales, Jordi Soberà Fernández, Marina Budesca Muñoz i Leopoldo Foix Merino, castellers i castelleres dels Xiquets de Tarragona amb 25 anys de trajectòria.
- Jordi Grau Cerdà, Josep Caparrós Ventura,Christian Borràs Bové i Víctor Pomerol Español,25 anys de castells amb els Xiquets del Serrallo.
En acabar l’acte l’Esbart Santa Tecla farà el tradicional ball d’homenatge al Perpetuador i Teclers i Tecleres d’honor i, seguidament, l’alcalde i la Perpetuadora donaran pas als simbòlics Onze Morters de Santa Tecla i a la primera Tronada de la Pirotècnia Gironina.
Els organitzadors de l'Anella Tapa donen l'excedent al menjador social de Bonavista
Després de l’èxit de la celebració d’aquest cap de setmana de l’Anella Tapa a l’Anella Mediterrània, un acte promogut per les principals comparses de Carnaval emulant la tradicional Tecla Tapa i el Magí Tapa, i l’Ajuntament, els organitzadors van decidir fer la donació de tots els productes alimentaris i de desinfecció sobrants, al menjador social Joventut i Vida de Bonavista.
Aquest gest se suma a la felicitació feta per part de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, destacant “l’atreviment a organitzar un esdeveniment com aquest i, a més, solidari, amb un resultat excel·lent i amb un control de la seguretat impecable”.
L’Anella Tapa s’ha dut a terme dins els actes de Santa Tecla 2020, entre els dies 10 i 13 de setembre, amb actes durant tot el dia i nit. La iniciativa ha estat promoguda per les associacions de Carnaval Cayo Largo, Platinum, Spectrum, Petada, Màgic Dansa, Colours Fantasy, Som i Serem Urban Style, Disc 45, Amics de la Part Alta, La Ballaruga, Aerodance, Fotem-li canya, La Unió, l’Albada, Club Maginet i Colla la Bóta.
Pau Ricomà, alcalde de Tarragona: "La ciutat ha volgut celebrar una Santa Tecla brillant amb la complicitat de les entitats"
La Crida va donar ahir dimarts el tret de sortida de les Festes de Santa Tecla 2020. Durant l’acte, celebrat de manera excepcional a les Muralles, a l’interior del Passeig Arqueològic, com mana la tradició, l’alcalde, Pau Ricomà, ha convidat a la ciutadania a participar de les festes, unes festes, ha dit l’Alcalde de Tarragona, que “han estat possibles gràcies a l’esforç i complicitat de les entitats” i que “s’han de celebrar amb l’alegria que una festa com Santa Tecla es mereix”.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha estat acompanyat del toc d’obertura de la Cobla de Ministrers, de la Perpetuadora, els Teclers i les Tecleres; així com del públic assistent, enguany de caràcter restringit per les mesures de seguretat establertes.
Després del toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, s’ha realitzat l’homenatge a la perpetuadora d’enguany, l’escultora tarragonina Àngels Cantos. Cantos, amb una dilatada trajectòria professional en el camp artístic i el de la restauració, va ser l’encarregada de fer la intervenció global dels Gegants Moros presentada l’any passat, així com els elements de la Santa Tecla Petita. Àngels Cantos ha agraït el reconeixement rebut i ha remarcat que “tots els tarragonins i tarragonines hem de demostrar que la festa és viva, continua i tira endavant”.
Durant la Crida, també s’ha reconegut la tasca dels Teclers i Tecleres d'Honor, aquelles persones de les entitats del Seguici Popular que fa 25 anys que participen activament de la festa.
Finalitzat l’acte protocol·lari, un dels balladors de l’Esbart Santa Tecla ha fet el ball d’homenatge al Perpetuador i Teclers i Tecleres d’honor i seguidament l’alcalde i la perpetuadora, des d’un balcó simbòlic de la mateixa Muralla, han donat pas als Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Gironina.
L'Ajuntament i BBVA signen un conveni de col·laboració per a les festes de Santa Tecla
L’Ajuntament de Tarragona i l’entitat BBVA han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració pel qual l’entitat bancària esdevé, un any més, patrocinador de les festes de Santa Tecla. A la trobada hi ha assistit, per part de l’Ajuntament de Tarragona, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, i per part de BBVA, el director de zona de BBVA a Tarragona, Daniel Gómez i el director del Centre de Banca de Clients de BBVA a Tarragona, Julio Olmeda.
Un dels pilars de l’acord és el compromís de BBVA amb Tarragona, amb les seves entitats i amb l’impuls d’activitats culturals i populars que contribueixen a promocionar el territori. L’Ajuntament i BBVA han volgut potenciar una festa amb molt de pes virtual, degut a la situació actual.
Per aquest motiu s’ha impulsat "Històries des de la Festa", una sèrie audiovisual que s’estrena aquest dijous, 17 de setembre, i que descobreix la història de Tarragona des de la tradició, a través de 8 episodis relacionats amb les festes de Santa Tecla.
“Ara més que mai la digitalització està sent un element clau i des de BBVA volem contribuir a traslladar-la a l’àmbit popular per fer que la població de Tarragona gaudeixi de Santa Tecla d’una forma diferent, en un any sens dubte diferent” ha afirmat en Daniel Gómez.
Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, agraeix el compromís, un any més per part de l'entitat i destaca "l'interès per la cultura, enguany més i tot, per la cultura segura”, entenent que, “amb compromisos com aquest, podem garantir arribar a tothom duent a terme projectes tan brillants com aquest que serviran per reviure el passat i les anècdotes de la festa”.
Festa per a Tothom celebra la seva 30a edició
En un any marcat per les conseqüències derivades de la pandèmia COVID-19 i que, entre altres, han alterat el calendari festiu de Tarragona, el col·lectiu humà que dona vida i forma a la penya festiva Festa per a Tothom celebra el seu trentè aniversari.
Ho fa en un context marcat per un programa d’actes de Santa Tecla diferent a l’habitual. Unes modificacions que, lògicament, comporten també la manera en què Festa per a Tothom gaudirà aquestes dates tan especials i assenyalades per als tarragonins.
En aquest context, el 30è aniversari de Festa per a Tothom —iniciativa impulsada per la Conselleria de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona amb la participació i col·laboració des de fa 22 anys de Dow Tarragona— ha adaptat també el seu programa d’actes. Així, segons ha explicat la consellera de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, “donat que els protagonistes de la penya festiva no podran presenciar els actes de Santa Tecla, l’organització ha decidit que sigui la festa qui vagi fins als membres de Festa per a Tothom”.
Sota aquesta premissa, la penya festiva farà pivotar la seva activitat festiva en cinc pilars. El primer d’ells és la realització de tres activitats lúdiques en diferents residències: Estela, la Muntanyeta i Sant Salvador. Allí, Festa per a Tothom oferirà un espectacle, amb la companyia de la geganta Frida, primera geganta de la ciutat de Tarragona adaptada al seu ús per part de persones sordes, cegues i/o amb cadira de rodes.
Un segon eix fonamental és el que s’ha denominat “Caixa de la il·lusió”. Es tracta d’un obsequi sorpresa, en forma de caixa amb elements festius, de Festa x Tothom i d’altres, que permeti als seus receptors gaudir i reviure la il·lusió amb què normalment viuen es festes de Santa Tecla. Es tracta, doncs, de capturar la festa i fer-la arribar simbòlicament als residents dels centres on Festa per a Tothom hi tindrà presència física.
En tercer lloc, Festa per a Tothom tindrà presència activa durant la lectura del Pregó. Per això, a la plaça de la Font s’habilitarà un espai reservat per a 25 cadires de rodes. Aquestes seran ocupades per representants de la penya festiva, donant així visibilitat i presència al col·lectiu.
El quart pilar consisteix en la gravació d’un vídeo reportatge que resumeixi molt gràficament els 30 anys d’activitats del programa inclusiu -ara ja convertit en penya festiva- Festa per a Tothom.
I finalment, el cinquè element imprescindible d’aquesta 30a edició de Festa per a Tothom consistirà en la presència activa a les xarxes socials, que servirà com a eix vertebrador per a la interactivitat dels seus membres amb la Festa Major. Tot plegat tindrà lloc a través de l’etiqueta #FestaxTothom2020oficial, així com del perfil de Facebook, a on els membres de la penya festiva intercanviaran imatges, vídeos, comentaris i molt més al voltant de les celebracions en honor de Santa Tecla.
Festa per a Tothom és la fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes, una iniciativa que permet que els ciutadans amb capacitats diferents puguin gaudir de les festes en honor a Santa Tecla. Tot plegat és possible gràcies a la participació, la implicació i l’entusiasme de moltes persones que, de manera voluntària, comparteixen el seu temps lliure per fer d’aquest col·lectiu una autèntica penya festiva.
En els seus 30 anys d’existència, més de 2.500 persones han donat vida a la iniciativa Festa per a Tothom. Els seus voluntaris hi ha dedicat moltes hores del seu temps lliure per apropar i facilitar l’accés a la festa per part de persones amb altres capacitats, rebent a canvi un enorme creixement personal.
L'Ajuntament de Tarragona i BASF signen un conveni de patrocini per a les festes de santa Tecla
L’Ajuntament de Tarragona i l’empresa BASF han signat un acord pel qual el centre de producció a Tarragona esdevé, un any més, patrocinador de les festes de Santa Tecla.
Enguany, l'empresa BASF ha donat un gir al seu habitual patrocini i, aquest 2020 destinarà els 25.000 €, que cada any es destinaven a actes culturals de Santa Tecla, a reforçar les entitats del sector social en aquests temps de pandèmia i de situació de risc d'exclusió.
En col·laboració amb la Conselleria de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, l'empresa ha canalitzat aquesta donació a quatre menjadors socials que actualment estan donant suport a les famílies que ho necessiten. Aquests quatre centres són el menjador social de Bonavista, Taula Amiga, Càritas i Creu Roja. Entre aquestes quatre entitats, setmanalment, reparteixen aliments per a un total de 3.691 persones a Tarragona. Una xifra que s'ha incrementat notablement després de la pandèmia i que es preveu que es mantingui alta durant els pròxims mesos.
La consellera de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, ha celebrat “l'aposta de BASF d'arrelar diners al territori de Tarragona una vegada més i, especialment, en fer-ho per les entitats del tercer sector, que sempre son fonamentals per cuidar la nostra ciutadania, i aquest any encara més"
Per part de l’empresa BASF, el director del centre de producció de Tarragona, Benjamin Hepfer, ha afirmat que per a la companyia és un orgull poder ratificar el compromís amb el territori i adaptar-lo al moment actual. “Sabíem que aquest era un any excepcional i per això era important repensar accions com aquesta”, ha afirmat.
Ajuntament, les quatre entitats beneficiàries i BASF s'han trobat en BASF per a segellar l'acord, i l'han fet amb presència de la imatge dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, que la setmana que ve compleixen 5 anys de la seva publicació. Aquest acte torna a ser un exemple clar de com són d'importants les aliances (Objectiu 17) en la consecució de les metes fixades en l'agenda 2030.
Tret de sortida de Festa per a Tothom a la residència Estela
La residència Estela ha estat escenari aquesta tarda de l’inici del actes commemoratius del 30è aniversari de Festa per a Tothom. En un any marcat per les conseqüències derivades de la crisi sanitària causada per la covid-19 i que, entre altres, han alterat el programa festiu de Tarragona, la iniciativa Festa per a Tothom, la fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes, es trasllada a les residències donat que els protagonistes de la seva penya festiva no podran presenciar els actes habituals i amb la finalitat que aquests puguin també gaudir de Santa Tecla.
L’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, ha assistit a l’acte i ha manifestat que “avui és un dia d’agraïment a tota la gent que ha fet possible aquests 30 anys de Festa per a Tothom”.
D’aquesta manera, l’activitat festiva s’ha trasllada enguany a tres residències. La primera en rebre les festes ha estat la Residència Estela. Allí, Festa per a Tothom ha ofert l’espectacle de Cris Guasoski, encarregat de posar l’humor i la màgia a aquesta tarda festiva dedicada a la Fundació Estela.
L’acte ha comptat també amb la companyia de la geganta Frida, la primera geganta de Tarragona adaptada al seu ús per persones amb cadira de rodes, que ha ballat al ritme de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler. Per finalitzar l’acte, l’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, així com les altres autoritats presents, han obsequiat als residents amb una caixa amb elements festius, de Festa x Tothom i d’altres, que permeti als seus receptors gaudir i reviure la il·lusió amb què normalment viuen les festes de Santa Tecla.
Els propers dies 21 i 22, Festa per a Tothom es traslladarà a la Muntanyeta i Sant Salvador.
La iniciativa Festa per a Tothom tindrà també presència activa durant la lectura del Pregó del proper dimarts 21. Per això, a la plaça de la Font s’habilitarà un espai reservat per a 25 cadires de rodes. Aquestes seran ocupades per representants de la penya festiva, donant així visibilitat i presència al col·lectiu.
L'Ajuntament de Tarragona restringirà l'accés a la Part Alta per impedir festes alternatives aquesta nit i la vigília de Santa Tecla
L’Ajuntament de Tarragona restringirà l’accés a la Part Alta per evitar festes alternatives. Un dispositiu de control de la Guàrdia Urbana impedirà que la gent es concentri al nucli històric. “Qui busqui festa no en trobarà”, així de taxatiu s’ha mostrat l’alcalde, Pau Ricomà, aquest matí al programa Tarragona 100x100 de Ràdio Ciutat de Tarragona. L’alcalde Ricomà té clar que l’aforament de la Part Alta ha de ser limitat per impedir aglomeracions de persones. “El primer Amparito Roca ja no sonarà precisament per evitar la festa. Santa Tecla està sent i serà aquests dies una festa segura”, subratlla Ricomà.
Una de les principals preocupacions de l’Ajuntament de Tarragona, ha estat compatibilitzar els actes de la celebració de Santa Tecla amb la seguretat de les persones que hi participen, davant el risc de contagi de la COVID-19. És en base a aquesta seguretat que s’han limitat els actes oficials, s’han establert les oportunes mesures de seguretat, i s’ha prohibit qualsevol acte que no estigui inclòs en el programa oficial.
No obstant, l’experiència d’aquests dies ens indica que hi ha un sector important de població, i fins i tot de persones d’altres poblacions veïnes, que cerquen algun element festiu o d’entreteniment a la Part Alta de Tarragona, per motiu de les festes. Això provoca aglomeracions no desitjades, sobre tot en horari nocturn. Aquestes aglomeracions queden afavorides per la facilitat en l’accés a la Part Alta de la ciutat, l’obertura de comerços en horari nocturn o el subministrament de productes per part de bars i altres establiments de restauració per consumir a la via pública. “Calen, doncs, mesures urgents que impedeixin aquestes concentracions, per possibilitar un correcte funcionament dels actes previstos per Santa Tecla, que al mateix temps, no suposi un increment del risc de contagi davant la COVID-19”, apunta l’alcalde.
Aquestes mesures estan encaminades a tres accions concretes que incideixin de forma directa en impedir aglomeracions de persones:
- Restringir l’aparcament en les zones d’influència o proximitat a la Part Alta de Tarragona.
- Impedir el consum de qualsevol tipus de beguda a la via pública.
- Impedir l’obertura de negocis de venda de productes de consum a partir de les 22.00 hores.
Restringir l’aparcament en les zones més properes de la Part Alta
L’Ajuntament no permetrà que s’aparqui al carril de Rambla Vella i Via de l’Imperi (que a partir de les 20 h serveix d’aparcament). També s’ha decretat que als pàrquings municipals de Saavedra, Torroja i avinguda Catalunya, a partir de les 20 h i fins les 6 h, només puguin deixar-hi els vehicles les persones abonades. Aquestes mesures comencen aquest dilluns a la tarda i s’estendran fins al dia de Santa Tecla amb l’objectiu d’evitar una concentració elevada de persones a la Part Alta, coincidint amb els dies tradicionalment que mou més gent les festes. Tot i que enguany no s’ha programat cap acte que convidi a la concentració de persones —tots són amb entrades o invitacions— es vol evitar l’aglomeració de gent. Per aquest motiu, també s’ha decretat el tancament de tots els establiments d’alimentació per evitar la venda d’alcohol i, per tant, el consum de begudes alcohòliques a la via pública.
Ricomà: "La pregonera de Santa Tecla 2020 és una gran ambaixadora de la nostra ciutat"
Aquesta dilluns s’ha celebrat a la plaça de la Font el Pregó de Santa Tecla, que ha glossat l’actriu tarragonina Agnès Busquets Tarrasa i que l’acalde, Pau Ricomà, ha presentat com “la gran ambaixadora de la ciutat” i n’ha destacat “la important trajectòria com a actriu”. Busquets ha llegit un pregó molt emotiu i alhora divertit, sense deixar de banda el seu passat per la ciutat i la situació actual de la cultura i de la dona a la cultura. El primer Toc de Pregó interpretat pels Macers de la Ciutat ha posat solemnitat a l’acte que, Ricomà, ha presentat al costat del conseller de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa i el president del Parlament, Roger Torrent, presents a l’acte.
La pregonera ha agraït ser “aquí en aquest any tan especial” i ha fet esment del moment a “l’excepcionalitat del moment que vivim”. Ha destacat moments de la infància que hauria volgut ser enxaneta i també les moltes hores viscudes al costat del seu avi, l’estimat locutor i radiofonista Josep Maria Tarrasa (1913-1996). Busquets finalment s’ha manifestat “una enamorada de Tarragona, la ciutat amb la que hi mantinc una relació d’amor a distància”. Finalment no ha volgut deixar de banda els orígens de la seva professió, marcats pel seu aprenentatge amb pel Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas.
Finalment l’alcalde ha agraït el Pregó sincer i emotiu de l’actriu i ha reiterat, una vegada més, la necessitat de mantenir “la responsabilitat i civisme per tal que aquests dies de Festa Major no s’organitzin festes paral·leles i no es produeixin aglomeracions al carrer." Finalment la Tronada ha tancat l'acte.
Una estona abans, l’alcalde ha presentat, junt amb la presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codina, l’acte de lliurament del 43è Premi el Balcó, que enguany ha recaigut en el periodista Ricard Lahoz. Ricomà ha destacat “l’excepcionalitat de les festes de Santa Tecla d’enguany, atípiques però inoblidables, de ben segur”. De manera extraordinària enguany s’ha celebrat al jardí del Teatre Metropol, espai que el periodista, Ricard Lahoz, ha agraït “per ser el lloc escollit per presentar per primera vegada el meu darrer projecte, la revista Fet a Tarragona”. De Lahoz l’alcalde ha destacat “la capacitat que ha tingut sempre de fer comunitat, així com la generositat per formar nous talents en els darrers anys”. Ricomà també ha volgut expressar que Lahoz “és una persona no ancorada en la rutina, que sempre s’il·lusiona i vol innovar”.
Podeu consultar el pregó íntegre d'Angès Busquets (PDF).
Acte simbòlic dels Pilars Caminant
Avui dia de la Mercè 2020, castellers de les quatre colles de Tarragona han desplegat quatre lones al Balcó Principal de l'Ajuntament amb motiu de la Diada dels Pilars Caminant que enguany, a causa de la pandèmia, no s'ha pogut celebrar.
Els castellers que han desplegat les lones juntament amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, han estat membres habituals dels pilars: David Iváñez, dels Xiquets de Tarragona; Oriol Portabella, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona; Yaiza de la Cruz, dels Xiquets del Serrallo, i Vicens Pascual, dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Tarragona ha viscut unes festes de Santa Tecla reeixides i corresponsables
Durant els darrers deu dies hem viscut unes festes de Santa Tecla “intenses i noves per a tots i totes, adaptades a la situació actual i amb l’objectiu acomplert”. Aquesta ha estat l’arrencada de l’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, a la roda de premsa de balanç feta aquest divendres. “Hem aconseguit unes festes reeixides i corresponsables i podem estar molt satisfets i alhora agraïts amb tothom que s’ha sumat a la responsabilitat i el seny”.
D’aquesta manera l’alcalde ha volgut resumir els deu dies més intensos des del desconfinament el passat mes de maig amb motiu de la pandèmia de la COVID-19. Uns dies carregats d’emocions per a molts tarragonins i tarragonines, entitats de la festa, tècnics municipals i el consistori. Han estat uns 200 actes proposats i treballats en els darrers mesos conjuntament amb les entitats i promotors externs, per tal d’aportar “la màxima seguretat i sentit de la responsabilitat als assistents en el moment de cadascuna de les activitats”.
De les accions més encertades, sens dubte “el Teatre Auditori del Camp de Mart n’ha estat una de les protagonistes”. “Hem sabut recuperar un espai meravellós, a l’aire lliure i amb un aforament ampli i segur” i al mateix temps “hem sabut treballar tant amb els artistes convidats com amb els promotors musicals en una mateixa línia: la de la cultura segura” segons ha apuntat Ricomà. Destacant des de les primeres nits amb Manel, Stay Homas o Miguel Poveda, fins al punt culminant, el concert de la Banda Unió Musical Tarragona i la txaranga Tocabemolls, passant pels actes familiars amb el Pot Petit i el concert de Barraques, amb artistes locals, tots ells “fets amb la màxima seguretat, amb rigor i prenent totes les mesures que requereix la normativa actual”.
A banda d’aquest recinte, la festa també s’ha viscut “d’altres iniciatives en noves ubicacions que han marcat un exemple a seguir, com es el cas de l’Anella Tapa, amb una afluència molt important d’assistents i celebrat durant els tres primers dies de festes”; així com ubicacions i formats inèdits que han meravellat a públic i assistents, com “el traditrenet al seu pas per molts barris de la ciuta;, La Crida al passeig Arqueològic o les iniciatives pirotècniques tan ben escollides per part dels grups de foc de la ciutat i els tècnics municipals, pel que fa a participació de tota la ciutat i seguretat com han estat els voladors o la Tronada en una ubicació sorpresa”. L’alcalde també ha volgut destacar “l’encertat i majestuós ball de l’Àliga i el Lleó a la Catedral durant l’Ofici de la Diada, elements del Seguici que representen la ciutat i reten homenatge a Santa Tecla”.
Altres espais destacats han estat la Casa Canals, que ha acollit moltes iniciatives, l’espai del Seminari, que “ha sorprès per la seva plasticitat en la representació de la Moixiganga” i finalment destacar la qualitat i encerts de la programació de La Terrasseta, “cultura en estat pur”.
En aquest sentit l’alcalde ha volgut agrair l’esforç també dels treballadors externs, promotors, programadors, empreses de vigilància i seguretat, músics, actors i actrius i tot l’equip humà tècnic, que sumats son unes 250 persones a qui l’Ajuntament ha contractat externament.
Molt satisfactòriament, l’alcalde també ha destacat l’esforç per dur a terme La Festa per a Tothom, una de les iniciatives autèntiques de la ciutat i que fa molts anys que se celebra gràcies a l’esforç de moltes persones “ i que enguany ha pogut adaptar-se a la situació, sortir el carrer o realitzar activitats en els seus centres”.
Presència castellera
El món casteller també ha estat cobert amb propostes “tan senzilles i alhora carregades d’emoció”, segons Ricomà, com són els tòtems situats a la plaça de la Font el dia 23 amb els castells més importants de la història de les quatre colles en aquesta plaça, així com el desplegament de quatre lones dels pilars caminant per part de les quatre colles i el recorregut del pilar marcat amb adhesius dels quatre colors i apunts històrics d’aquest acte tan autèntic de la nostra ciutat. També ho ha estat la presentació del documental amb motiu dels 50 anys del Concurs del Segle.
La Festa a casa
Una de les cites més esperades del programa han estat les retransmissions i activitats en línia que l’Ajuntament de Tarragona ha posat a disposició de tothom per “incentivar l’hàbit de seguir la festa des de casa”, ha dit Ricomà qui s’ha mostrat molt satisfet amb algunes xifres, de moment encara parcials perquè s’han de revisar totes amb el temps, però que han arribat, només en el cas dels Balls Parlats al canal de YouTube de Tarragona Cultura, a les 11.000 visualitzacions. Al detall, han estat 880 Ball de Pastorets; 713 Ball de Gitanes; 933 Ball de Diables; 396 Ball d’en Serrallonga; 1.165 Sebastiana del Castillo i 6.978 de Dames i Vells.
La difusió de vídeos i continguts digitals adaptats al context i la cobertura diària de les festes han generat un gran ressò a les xarxes socials de Santa Tecla, amb 61.870 interaccions i un abast de 710.064 durant tot el mes de setembre. Altres dades destacades de visualitzacions d'algunes iniciatives virtuals, han estat aquestes: 8 capítols d'Històries des de la Festa, amb 37.068 visualitzacions i els 8 capítols de La Lia et guia per Santa Tecla amb 2.560 visualitzacions. Pel que fa al Joc en línia Salvem el Seguici, ha obtingut de l’11 al 23 de setembre, més de 1.000 entrades d’usuaris diferents.
A banda, per primera vegada s'han enregistrat diferents actes de la Festa amb una realització professional, amb l'objectiu d'oferir-los al públic que no va poder assistir als actes i per ampliar l'arxiu videogràfic de les Festes. Aquests vídeos compten, de moment, amb 1.350 visualitzacions al YouTube de Tarragona Cultura.
Una nova Santa Tecla
Finalment l’alcalde ha volgut destacar que “aquesta ha estat una nova Santa Tecla per a tothom, que ha fet pensar i repensar molts actes i de tot n’hem après, hem sigut valents i malgrat tot, hem tingut Festa Major”.
“Aquesta Santa Tecla ha estat diferent i única i no la podrem oblidar”, ara, ha apuntat l’alcalde, “esperem que la del 2021 sigui com la dels anys anteriors perquè ja no tinguem la pandèmia i puguem celebrar els 700 anys de l’arribada de la relíquia a la ciutat amb tota l’esplendor que es mereix aquesta festa i aquesta efemèride”.