Tot a punt per a la Diada castellera del primer diumenge de festes
Santa Tecla Tarragona
Tindrà lloc el proper 16 de setembre a la plaça de la Font. L'Antiga Audiència acollirà el sorteig de l’ordre d’actuació de les colles, que per primera vegada es realitzarà un dia abans de la diada.
Des de l’any 2005 se celebra a la ciutat la diada castellera del Primer Diumenge de Festes, que aquest any tindrà lloc el proper 16 de setembre a la Plaça de la Font. Al llarg d’aquests anys s’ha aconseguit que Tarragona hagi entrat novament en el calendari del món casteller de primer nivell. Des de la primera edició la diada adopta el format actual, convidant a dues colles de fora de la ciutat. En totes les edicions, a excepció de la del 2006, on van participar els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, les colles convidades han estat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i el Castellers de Vilafranca.
La millor actuació de la Diada del Primer Diumenge es va poder veure l’any 2011 de la mà dels Castellers de Vilafranca que van fer: 4 de 9 amb folre, 3 de 9 amb folre, 2 de 8 i pilar de 7 amb folre.
Canvi de data i funcionament del sorteig
Enguany el sorteig es realitzarà el dia abans de la diada, és a dir, el dissabte 15 de setembre a les 12.00 h a la Sala d’actes de l’Antiga Audiència. El sorteig serà dirigit pel periodista casteller Pep Ardila (presentador del programa Toc de Castell de Tarragona ràdio) i comptarà amb la presència dels caps de colla de les quatre formacions participants a la diada. En finalitzar el sorteig els caps de colla faran roda de premsa i atendran als mitjans.
Sistema de rondes
El sistema de rondes serà l’habitual en aquesta diada: l’actuació constarà de tres rondes; la colla que no completi les tres construccions podrà arribar a realitzar fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Els pilars tancaran l’exhibició i s’executaran per ordre, de major a menor nivell de cada espadat. Aquest sistema de rondes, anomenat tarragoní, més entenedor per al públic i pràctic per a les colles, i que s’aplica en les diferents actuacions de la Capital dels Castells, ja l’han començat a utilitzar algunes poblacions en les seves diades castelleres.
També cal dir que des de la primera edició l’Organització de la Diada del Primer Diumenge intenta treballar, juntament amb les colles, aspectes que són molt importants per al bon funcionament d’aquesta: l’acte de sorteig d’entrada a plaça i d’actuació, el ritual d’entrada a plaça amb la concentració prèvia de les colles, un protocol d’actuació fàcil d’entendre, un dispositiu sanitari i mèdic complert i una bona col·locació de la canalla a l’interior de l’Ajuntament. A més, enguany s’han afegit diverses reunions amb els caps de colla i caps de pinyes per tal d’aconseguir que l’actuació tingui una agilitat agradable per l’espectador.