L'actor Oriol Grau, perpetuador de la Santa Tecla d'enguany
Santa Tecla Tarragona
L’acte se celebrarà el diumenge 14 de setembre amb la Crida i l’homenatge també als Teclers d’Honor
L’actor i membre fundador del recuperat Ball de Dames i Vells l’any 1981, Oriol Grau i Elies, serà enguany el Perpetuador de Santa Tecla i se li retrà el tradicional homenatge el proper diumenge 14 de setembre a les 19h, junt amb els Teclers d’Honor i la Crida i encesa de la tronada, que donarà inici a la festa.
Hi ha persones que deixen empremta, i sens dubte som davant d’una d’elles. Membre fundador del recuperat Ball de Dames i Vells l’any 1981, Oriol Grau n’ha sigut membre actiu ininterrompudament fins a l’actualitat. Les seves aportacions abasten la teatralitat, els textos, el vestuari i la direcció del grup com a mestre del Ball. La seva bona feina ha ultrapassat la nostra pròpia realitat local, i actualment el Ball de Dames i Vells és referent de la cultura popular del país.
Durant l’acte també es retrà homenatge als següents Teclers d’Honor: Antoni Morató Rodríguez, Pere Ruiz Anguera, Francesc Nadal Miralles, Xavier Budesca Somolinos, Joan Fortuny Tàpies i Antonio Rodríguez Rodríguez, castellers dels Xiquets de Tarragona amb més de 25 anys de trajectòria; Celestí Altés, Tino, Carles Xavier Gómez, Manel Enfedaque, Ramon Borràs, Nicolau Cañellas, Antoni Masdeu, Fibra, Montse Masdeu i Xavier Altés, més de 25 anys fent castells a la Colla Jove Xiquets de Tarragona; la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca pels castells portats a plaça i la valoració de la plaça de la Font com a plaça castellera de referència; Núria Torres, primera pastora del Ball de Pastorets, que després ha sigut l’encarregada del Ball Petit i des de fa uns anys surt amb el Ball dels Set Pecats Capitals; David Torres, que ha sigut l’única persona que s’ha mantingut en actiu dins del Ball de Pastorets des de la seva primera sortida; Lluís Gómez Santos, que ha ballat el Patatuf i els Cercolets i ha picat bastons amb l’Esbart Santa Tecla; Maria Dolors Baena Font, a títol pòstum, per la seva contribució com a escultora i restauradora de diferents elements festius, nanos i gegants, i molt especialment com a autora del Lleó i el Lleonet de la nostra ciutat; La Marató de Sang, que amb el seu esforç i capacitat d’implicació ha aconseguit que Tarragona sigui un referent de solidaritat pel que fa a la donació de sang.
Currículum vitae Oriol Grau
Actor. És cofundador i director del Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas (1989) amb més de 100 muntatges diferents. Membre del Ball de Dames i Vells de Tarragona des de 1981. Com a treballador de l’empresa El Terrat Produccions S.L. des de 1991, ha fet de guionista i actor al programa El Terrat, una tonteria com una casa, a la ràdio (Cadena SER) i a la televisió: Al ataque, d’Antena 3; Tot per l’audiència; Sense títol 1; Sense títol 2 i Sense títol s/n; Malalts de tele, La Cosa Nostra i Una altra cosa, a TV3, Buenafuente, a Antena3. Ha dirigit Plats Bruts a TV3, Moncloa, ¿digame? a Tele 5, Catalans a la romana a TV3 i 4 arreplegats a TV3). També ha estat director de La cortina vermella a MésTV i col·laborador als programes La Ventana, de Xavier Sardà (SER); A vivir que son dos días, de Fernando Delgado (SER); Fet a Barcelona d’Albert de la Torre (SER); Cent cinc per cent, d’E. Vehils i B. RodrÍguez (RAC105). Professor associat de la URV, imparteix l’assignatura de comunicació no verbal a la Facultat de Lletres, a l’ensenyament de Publicitat i Relacions Públiques, des del curs 2002. També és professor de l’Escola de Lletres de Tarragona des de 2004. Des de 2008 és cap de programes d’entreteniment de TV3. Ha publicat, entre d’altres, El Terrat. Una tonteria com una casa,, juntament amb A. Buenafuente, T. Solé i P. Bras, i Dames i Vells. Crònica d’un ball parlat, amb J. M. Salvadó i P. Navarro.