El Protocol del Seguici Popular es posa al dia
Santa Tecla Tarragona
La darrera revisió era de l'any 2000, quan encara no s'havia produït el creixement de la Santa Tecla Petita
El Protocol del Seguici Popular de la ciutat de Tarragona és el document oficial que determina les normes bàsiques generals referents al seguici popular de la ciutat i la seva participació en les festes. La darrera revisió era de l’any 2000, quan encara no s’havia produït el creixement de la Santa Tecla petita i dels actes paral·lels que s’havien anat creant al seu voltant, com la Baixadeta, el Correfoc petit o la realització dels balls parlats. Aquest fet requeria una regulació.
Cal recordar que en el moment de la última revisió la Santa Tecla petita estava formada per Diables, Drac, Bastons de Tarragona, Pastorets, Patatuf, Gitanes i Xiquets. Actualment, pràcticament tots els elements tenen la seva rèplica en petit.
Tanmateix, hi havia temes que apareixien al Protocol original que havien quedat obsolets degut a la pròpia realitat de la festa, com per exemple, canvis en el recorregut de Sant Joan o Carnaval o referències a la Santa Tecla petita.
Per tots aquests motius, la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, les entitats de la ciutat i l’àrea de Festes, conjuntament, han revisat i actualitzat el document que ha de regir el funcionament del Seguici i de totes les activitats que d’ell se’n deriven. Aquest document serà vigent un cop s’aprovi per Consell Plenari.
> Accés al Protocol del Seguici Popular 2015
CANVIS RESPECTE AL PROTOCOL VIGENT:
Article 1 – El concepte
En aquest punt s’ha actualitzat la relació de grups. Això mateix s’ha fet en tots els punts en que s’esmentava el detall, incorporant, quan ha estat el cas, el grup musical que l’acompanya o l’actuació que li correspon.
Article 3 – Estructura dels actes tradicionals
Es revisa el redactat i algunes de les instruccions de funcionament es traslladen als punts corresponents de l’article 4 que tracta els itineraris. Per exemple la baixada de les escales del dia de Santa Tecla al vespre es trasllada al punt 4.6 de la tornada de professó, que també s’incorpora en aquesta edició.
Es trasllada al punt 5.2 l’actuació de les colles castelleres.
Article 4 –Itineraris
En el 4.1 del cercavila s’afegeix la ballada conjunta a la plaça de la Font, també s’inclou la representació completa de la Moixiganga després de la cercavila.
En el 4.2 de l’anada a ofici s’especifica el sistema rotatiu per portar la Senyera de la ciutat així com el protocol a seguir.
En el 4.3 de la tornada d’ofici s’incorporen instruccions per facilitar l’arribada a la plaça de la Font i la preparació de la tanda de lluïment. D’aquest punt es separa la tornada de professó que es passa al nou punt 4.6, ja comentat.
En el punt 4.4 de la professó es recull el canvi de recorregut entre la plaça del Fòrum i el carrer Nou del Patriarca.
En el punt 4.6 de la tornada de professó s’insisteix en la millor coordinació per tal d’agilitzar la baixada de les escales i l’arribada a la plaça de la Font.
Article 5 – Ordre i acompanyaments musicals
S’ha actualitzat la denominació d’alguns grups acompanyants del punt 5.1. S’incorpora la Corporació Municipal i la Senyera de la ciutat dins l’ordre del Seguici.
S’ha eliminat el punt 5.2 ja que la ballada conjunta dels balls s’ha incorporat en els punts 4 corresponents i la resta de grups no fan cap actuació específica.
En punt 5.2 (abans 5.3) incorpora un menció a la senyera de la ciutat dins la tanda de lluïment.
Article 6 – Distribució dels grups en les entrades de la Senyera i el Braç de Santa Tecla a la Catedral.
S’actualitza el plànol amb la ubicació actual, sense considerar la situació provisional motivada per l’envestida de ca l’Ardiaca.
Article 7 – La crida (abans article 8)
S’ha eliminat l’anterior article 7, que parlava dels senyals de sortida, perquè s’han incorporat als punts corresponents de l’article 4 que tracta dels recorreguts.
S’amplia la informació sobre el Perpetuador i els Teclers d’honor i s’afegeix el Toc de Crida.
Article 8 – El Retaule (abans article 10)
No hi ha canvis. L’article 9 de la Santa Tecla Petita passa a l’article 14.
Article 9 – L’Arrencada (abans article 11)
Canvia el títol per aquest més assumit pels participants a la festa.
Es modifica lleugerament el que respecta a la gestió dels músics i s’elimina la relació donat que actualment es força canviant i no sembla que aporti gaire en aquest document.
Article 10 – La baixada (abans article 12)
Es modifica el títol.
S’amplia el comentari sobre l’origen de la baixada i s’actualitzen els grups que hi prenen part en el moment de la redacció d’aquest document.
S’amplia la referència als grups musicals i s’incorpora l’opció, ja utilitzada en el cas de la Cucafera, sobre actes alternatius en els grups que no puguin prendre part en la baixada del 21.
Article 11 – El Correfoc (abans article 14)
S’elimina l’article sobre les representacions a la plaça del Rei del Balls Parlats, que queda cobert per la referència que es fa al final de l’article 5.1.
Canvia la referència al 2n Congrés de Cultura Tradicional i Popular per la de grups que segueixen el model tradicional.
Article 12 – Grups de fora de Tarragona (abans article 15)
S’elimina la referència a grups convidats per Sant Magí, atès que ja fa anys que no n’hi ha, i s’incorporen els grups que apadrinen les novetats del seguici infantil.
Article 13 – Els grups de sonadors (abans article 16)
Es modifica el concert anomenat dels tres mesos, que es feia abans de Sant Joan, per un valoració dels tècnics de cultura i, si s’escau, la validació de l’Aula Tradicional de l’Escola Municipal de Música.
S’incorpora el Toc de Pregó.
S’eliminen referències als enfustats de l’entrada de músics.
S’elimina el punt de les matinades diàries i les zones a cobrir.
Article 14 – La Santa Tecla Petita (abans article 9)
Aquest article és el que més canvis ha tingut. S’ha mantingut, amb petites remodelacions, el contingut de l’article 9 anterior però s’incorporen els punts que marquen l’actual Santa Tecla petita.
Es passa del 9 al 14 per tal de que quan es fa referència a articles existents aquests siguin anteriors en el document.
En el punt 14.1 es detalla la Baixadeta com a rèplica de la Baixada gran. S’inclou dia, recorregut i elements que participen en el moment de la redacció d’aquesta revisió. S’insisteix en mesurar la participació dels acompanyants i s’inclou una nota sobre els músics similar a la del article 10.
En el punt 14.2 es determina dia i hora de la cercavila que depenent el dia de la setmana en que caigui pot variar. Aquí es recullen algunes de les notes que anteriorment estaven en el punt 9.
En el punt 14.3 es defineixen les representacions dels balls parlats petits i la seva coordinació
En el punt 14.4 es marquen les condicions del correfoc petit. Es marquen els participants, el dia, l’hora i el recorregut. També la pirotècnia adequada a l’acte.
Article 15 – Les altres festivitats (abans article 17)
S’elimina l’obligació de l’ajuntament a tercers a fer actuacions.
En el punt 15.1 (abans 17.1) s’adapta a les actuacions actuals on els grups ja no actuen a la rua de l’artesania i s’elimina el recorregut donat que aquests darrers anys ha patit canvis.
El punt 15.2, sobre Corpus, no te canvis i el 15.3 de Sant Joan s’elimina la referència al recorregut que darrerament s’ha estat estudiant i es proposa la participació de grups convidats en aquesta festivitat.
El punt 15.4 (abans 17.4) de Sant Magí tampoc s’inclou la referència a les colles castelleres en la salutació a l’aigua de la Brufaganya i a la imatge de Sant Magí.
Article 16 – Actuacions extraordinàries (abans article 18)
L’essència d’aquest punt es manté i convida als grups a demanar a la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular la possibilitat de fer actuacions extraordinàries a la ciutat. S’incorporen en l’article els criteris que habitualment segueix la Comissió Assessora per donar el vist-i-plau corresponent. Els grups petits també es veuen afectats, que fins ara no tenien regulades per protocol aquestes possible actuacions.
S’inclou la referència a la Santa Tecla a les escoles on hi participen la majoria dels elements del Seguici.
Article 17 – Actuacions fora de la ciutat (abans article 19)
S’amplia per millorar la definició del lloc i motiu de la sortida.
Al punt 17.2 s’incorpora el lleó.
Al final del punt hi ha una referència als elements petits, per tal que també tinguin cura alhora de triar les seves sortides, tot i que les restriccions no son les mateixes.
Article 18 – Actuacions als barris (abans article 20)
S’elimina el punt 18.1 (abans 20.1) sobre el Magí de les Timbales. Tots els punts posteriors es canvien la numeració mantenint l’ordre.
En el nou punt 18.1 dels Negritos es canvia el redactat però es manté el criteri.
S’incorpora el punt 18.3 per incorporar les sortides dels Gegants Vells al barri del Cós del Bou.
S’elimina el punt 20.5 sobre el Bou, ja que no manté la relació amb les festes de Sant Pere i Sant Pau.
En el punt 18.5 de la Víbria s’elimina la referència al cercavila de foc. També s’eliminen les referències a actuacions concretes en el cas del Lleó (18.6) i la Cucafera (18.7)
S’incorpora el Griu per la seva relació amb les festes de la Vall de l’Arrabassada.
En els casos que la festa tingui representació en petit també s’ha inclòs que la rèplica participarà de les festes de barri.
Article 19 – Celebracions d’aniversaris(abans article 21)
No hi ha canvis.
Article 20 – La cura en la indumentària (abans article 22)
Incorpora una menció als acompanyants.
Article 21 – La recuperació de balls i entremesos (abans article 23)
S’incorporen unes recomanacions sobre la recuperació de nous balls, que intenta reflectir el criteri que la Comissió Assessora tindrà en compte alhora d’autoritzar noves incorporacions. Es recull una opinió cada cop més estesa sobre la idoneïtat de seguir fent créixer en número l’actual seguici.
Article 22 – Addenda (abans article 24)
No hi ha canvis.
Competències de la Comissió Assessora
S’eliminen les següents:
• Participació a la comissió avaluadora de la prova de nous músics, que ja no es celebra.
• Assessorament sobre els grups convidats de Sant Magí, que ja no es convida ningú.