Primer dia de les festes
Santa Tecla Tarragona
La crida
El primer dia de festa l'alcalde realitza la Crida convidant tots els representants dels balls, el bestiari, els entremesos, els balls parlats, les representacions al·legòriques i els sonadors del Seguici Popular, les colles castelleres i les entitats i associacions de la ciutat per tal que participin en la festa gran de Tarragona. Un acte que rememora les antigues proclames municipals pels carrers i les places en les quals els pregoners convidaven a participar en la festa els gremis i ciutadans en general.
Persona perpetuadora
El Perpetuador de les Festes és la figura que simbolitza la història viva, el llegat patrimonial, que es fa present tot just amb el protagonisme que adquireix l'obertura de la festa.
Teclers i tecleres d'honor
Els Teclers d'Honor són aquelles persones que han participat activament a les festes durant 25 anys. Abans d'encendre la metxa i donar l'inici oficial a les festes es reparteix aquest reconeixement consistent en el cartell de Santa Tecla que anunciava les festes fa 25 anys.
El Toc de Crida
Des de l’Edat Mitjana, Tarragona té documentada l’existència de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, essent una de les formacions musicals populars més antigues que existeixen a Europa. Abillats amb la indumentària carmesí de la gramalla, peça de roba distintiva dels antics consellers de Tarragona, i amb l’escut de la ciutat cosit, així com amb el barret de copa del mateix color, els Ministrers interpreten des del balcó de la Casa de la Ciutat el Toc de Crida, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla. Els cinc instruments són la cornamusa, la tarota o xeremia, les dues trompes i el joc de timbales.
La primera Tronada
Tot seguit, a la mateixa plaça de la Font, hi té lloc la primera Tronada. La tronada és la manifestació pirotècnica diürna per excel·lència. Constitueix una simfonia de trons de diferents calibres que el mestre coeter combina de manera harmònica, amb preponderància per l’efecte sonor en lloc del color. La primera tronada de la qual es té constància a Tarragona és del 1550. Des de l'any, 1990 el primer acte que constitueix la festa és l'encesa dels Onze Morters a l’emblemàtica plaça de la Font, un per cada jornada. Santa Tecla és la festa gran tant en extensió de dies com en intensitat de sentiments i emocions que s'aboquen en un multitudinari volum d'actes: onze jornades que realment acostumen a ser deu dies més la matinada sencera del 22 al 23 de setembre. Aquesta tronada és essencialment aèria, fet que permet que sigui escoltada en tota l'extensió del nucli urbà.