Gegants de la ciutat
Santa Tecla Tarragona
Aquests altíssims personatges tenen al seu origen la dicotomia entre el bíblic gegant Goliat que s'enfrontava contra el seu antagonista, el rei David. El més alt i el més fort aconseguí de captar l'atenció del poble i fou el que es perpetuà en la festa gran de la ciutat a partir del segle xv. Concretament l'any 1425 ja apareix esmentat el Gegant, i l'any següent ja s'enfronta amb el rei David. El Seguici Popular de Tarragona compta amb tres parelles.
Referència històrica
La primera notícia d'un gegant al Seguici Popular de Tarragona es remunta al 1425. L'any 1601 ja tenim dos gegants i el 1695, cinc. Els actuals van ser construïts l'any 1851 i la còpia en fibra és del 1985.
Observacions
Des del segle passat els Gegants i els Negritos són portats per la colònia gitana de la Part Alta de la ciutat. La marxa dels Gegants de Tarragona que els grallers interpreten en el moment de sortir i arribar a la plaça de la Font i al Pla de la Seu té un aire moro que lliga perfectament amb la idiosincràsia d'aquests gegants.
Característiques
- Elements
- Gegants actualment construïts amb fibra de vidre, a partir de les antigues peces de 1851. Llueixen vestits, ell blau i ella verdós, tots coberts de brodats i passamaneria. El gegant porta l'escut de la ciutat a la mà dreta i ella un ram de flors a l'esquerra.
- Indumentària dels geganters
- Camisa, pantalons i espardenyes blanques amb faixa vermella.
- Artistes
- Bernat Verderol, escultor; Barenys, còpia en fibra; Ambrós Domingo, vestuari.
- Iconografia
- Representen personatges moros, sembla que inspirats en personatges reals.
- Música
- Grup de gralles
Moments recomanats
- Ball de Gegants a la plaça de la Font els dies 22 i 23 a la nit i el 23 al migdia
- Baixada de la Geganta el dia 23 per la Baixada de la Misericòrdia