Aquest divendres l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, acompanyat de la consellera de comerç, María José López, han presentat el conjunt d’actes que conformaran el carnaval de Tarragona d’enguany, un carnaval que celebra el seu 40è aniversari i, tot i que la pandèmia no permetrà celebrar amb actes multitudinaris ni grans festes, s’ha volgut que fos igualment inoblidable i on tota la ciutat es bolcarà perquè aquesta celebració arribi a tothom. És per aquest motiu que des de la Conselleria de Cultura i, conjuntament amb la Comissió Consultiva de Carnaval, s’ha decidit aprofitar la celebració per tal d’aturar-se i documentar-lo. "Per tal de posar de relleu el que ha sigut aquesta festa durant les últimes quatre dècades i donant testimoni als seus protagonistes" tal com ha remarcat l'alcalde, s'ha produït un documental, s'està treballant en una exposició i en un concurs d'aparadors entre moltes d'altres activitats, que es podran gaudir a partir d'aquest dissabte, 6 de febrer, i fins al 28 de març i que, tal com ha dit l'alcalde serà "un carnaval que no serà com tots voldríem, però que restarà en la memòria de tots i totes".
El documental s'estrenarà el divendres 12 de febrer a les 19.30 h al Teatre Tarragona en un acte obert només als principals protagonistes, amb motiu de les restriccions per la pandèmia. L'endemà, dissabte 13 de febrer a les 21 h s'emetrà per a tothom per Tac 12 i a través de les xarxes socials municipals. Aquest important treball vol ser un compendi de l'esperit tarragoní d'aquesta festa i contempla, entre d'altres, entrevistes a uns quaranta testimonis, imatges i vídeos antics que formen part de l'Arxiu Municipal o que s'han cedit a través de particulars i també compta, com no pot ser d'una altra manera, d'imatges dels milers de tarragonines i tarragonines que surten cada any al carrer. "Hem posat en valor totes les mirades i lectures que té el nostre carnaval i que ha tingut durant la seva història", ha conclòs Ricomà.
L'exposició dels 40 anys que s'està elaborant, es farà al Refugi 1 del Moll de Costa del 17 de febrer fins al 28 de març i s'hi podran contemplar els millors vestits de les comparses, els cartells i programes de tots els anys, així com un nombrós material fotogràfic.
Així mateix, també s’han volgut posar les bases perquè aquesta festa se la facin també seva les generacions futures, els nens i nenes, i això només es pot fer arribant a les escoles i al seu aprenentatge i divulgant la història i el sentit d’aquesta festa. I això s’ha fet realitat amb l’edició d’una carpeta pedagògica, que amb el nom de Carnestoltorium comprèn una oferta pedagògica des de p3 i fins a 6è i de la qual se'n lliuraran 1.000 exemplars en total a totes les escoles de la ciutat.
Els comerços de la ciutat també se sumaran a la celebració del Carnaval amb el Concurs de Comerç Festiu: edició Carnaval. Es tracta d’una iniciativa de les conselleries de Comerç i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Via T Tarragona Shopping i dels mercats municipals de la ciutat, i que es durà a terme durant el mes de febrer de 2021.
L’objectiu del concurs és dinamitzar les vendes de Tarragona durant la celebració del Carnaval, que enguany es veurà afectat per la pandèmia de la COVID-19, però amb la intenció de consolidar-se en els propers anys i sumar-se com un acte més al programa de festes.
Aquest concurs hi poden participar les parades del Mercat Central, del Mercat de Torreforta, els marxants dels mercadets de Tarragona i qualsevol establiment de venda al detall i de serveis comercials de la ciutat de Tarragona ubicat a peu de carrer, inclosa la restauració. Per poder participar al Concurs de Comerç Festiu: Edició Carnaval, els comerços hauran d’escollir una temàtica per decorar l’interior de l’establiment, l’aparador o disfressar-se. Es podran inspirar en un conte —aprofitant la segona edició del Mercat de Contes que tindrà lloc del 22 al 28 de febrer—, en algun dia mundial o internacional o buscar aliances amb les comparses del Carnaval de Tarragona, aprofitant la seva creativitat i els recursos propis i humans.
Durant la celebració del Concurs de Comerç Festiu, a més, es proposarà als comerciants que facin promocions a través de l’app Som Comerç TGN per tal de liquidar tot l’estoc de les rebaixes, presentar una nova col·lecció o novetats per tal d’atraure el públic, etc. D'aquesta manera, es busca dinamitzar els establiments aprofitant la posada en escena que s’hagi escollit.
El concurs té dues modalitats: single i comparsero. La primera modalitat és per a aquells comerços que es presenten sols (sense apadrinament de cap comparsa de Tarragona) i l’altra, per a aquells que han buscat la complicitat d’alguna comparsa de la ciutat. Cada modalitat té 10 categories: premi satíric, premi divertit, premi original, premi tarragoní, premi artesanal, premi millor vestuari, premi millor maquillatge i perruqueria, premi Brilli-brilli, premi gastronòmic i premi coreografia. Un jurat professional decidirà el guanyador de cada modalitat i categoria. Aquest jurat estarà conformat per deu membres: cinc representants, concretament, de les àrees de Comerç, Cultura i Turisme i de l’associació de comerciants la Via-T, i un en representació dels mercats de Tarragona, i cinc professionals del sector festiu vinculat al Carnaval.
D'altra banda, el jurat popular, la ciutadania, podrà decidir el millor comerç festiu en les modalitats single o comparsero a través d’un sistema de votació en línia, a partir del 14 de febrer. Els dos guanyadors seran aquells que més vots hagin obtingut per cada modalitat de concurs.
El comerç guanyador de cada categoria en qualsevol de les dues modalitats s’endurà 100 euros (IVA inclòs), un trofeu i un reconeixement. El total en premis a repartir entre tots els comerços guanyadors serà de 2.000 euros. Per la seva banda, la comparsa vencedora de cada categoria de la modalitat comparsero serà premiada amb 300 euros (IVA inclòs), un trofeu i un reconeixement. En total, es repartiran 3.000 euros en premis.
A més, les persones que hagin votat el comerç guanyador en qualsevol de les dues modalitats del concurs de Carnaval entraran en un sorteig de vint vals de 20 euros (es repartiran deu vals a les persones participants en la votació popular per cada modalitat del concurs).
Podeu consultar les bases completes del concurs al web del Carnaval.
Aquests són alguns dels actes que conformen la programació de carnaval d’enguany, però també s’ha pogut comptar amb propostes noves com la cançó del carnaval i d’altres ja tradicionals, com el tast de botifarra d’ou. Totes elles, com a fruit del consens i la participació, impliquen indústria cultural de la ciutat i grups amateurs que estimen aquesta festa.
Podeu consultar el programa complet del Carnaval de Tarragona 2021
L’alt nivell de les comparses tarragonines i el bon funcionament de la plaça de la Disbauxa, entre el més destacat
Vegeu-ne mésColours Fantasy rep el segon premi
Vegeu-ne mésDilluns el certamen Tarragona Drag celebra els seus vint anys
Vegeu-ne mésEs distribuiran racions al Mercat Central i al Mercat de Torreforta a partir de les 10 del matí fins a exhaurir existències
Vegeu-ne més