Aquesta ha estat una de les bandes determinants en la popularització del Dixieland en els anys noranta a Catalunya i en bona part de l'Estat Espanyol. Seguint l'estil de New Orleans és capaç d'arrossegar el públic al carrer o de fer-lo vibrar des de dalt de l'escenari. El 1989 inicia la seva trajectòria i durant el 1990 es converteix en la formació jazzística amb major projecció de tot l'Estat. La seva tendència s'ha mantingut durant els anys posteriors, estenent la seva activitat a nivell internacional. Fou la formació que va inaugurar la primera edició del Festival de Tarragona i va participar novament en el IV Festival Internacional de Dixieland de l'any 1997.
Si reunim les millors formacions franceses de jazz obtindrem un excel·lent conjunt de músics que componen aquesta formació. Acompanyats dels més grans virtuosos americans ens ofereixen un concert que reuneix els més amplis estils filtrats per la morfologia d'una formació de jazz tradicional. Van participar l'any 1994 en el Festival de Tarragona oferint-nos tota una fusió de ritmes.
En una ciutat tan festiva com Tarragona, aquesta formació, que mescla la dolçaina valenciana del mestre Pasqualet de Vila-real amb swing, es converteixen en una de les propostes més atractives del Festival. També van triomfar en la Fira d'espectacles d'arrel tradicional de Manresa.
Fotògraf tarragoní, va seguir pas a pas l'edició del nostre Festival del 1998 tant al carrer com en els diferents escenaris, des de primera hora del matí fins a altes hores de la matinada. I encara va trobar temps per dur els músics al seu estudi. El resultat una bona pila d'instantànies que traspuen una manera d'entendre la vida: la dels músics.
Dos dels nostres artistes més viatgers han cooperat per il·lustrar la imatge gràfica del Festival. A partir de la fotografia de Pep Escoda, que capta els instruments de les fanfarres dels Balcans que ens van visitar l'any passat, Josep Maria Rosselló deixa anar el seu pinzell en una tècnica molt propera al collage.
Pep Gol i Pep Pascual presenten el món musical que es pot crear tot bufant. Perquè no només el clarinet, la flauta o la trompeta integren de manera exclusiva la secció de vent d’una orquestra, sinó que hi ha un ampli ventall d’objectes que poden fer les mateixes o similars funcions que els primers: una mànega, unes ampolles, una regadora… Segons aquest principi, qualsevol pot muntar una orquestra; cal, però, ser força observador de l’entorn i posseir una mica d’imaginació.
Intèrprets: Pep Gol - trompeta, flauta , caragols…; Pep Pascual - clarinet, saxo tenor, flautes, gralla…
El 1994 neix la primera banda de dixieland del Camp de Tarragona, la Pixi Dixi Band. Dos anys més tard, el 1996, es van incorporar al programa del Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, en el que ha participat any rere any. Van ser els pioners a les comarques de Tarragona d'una manera de fer i van descobrir a molts aficionats aquest gènere musical. Han participat al Festival Internacional de Blues de Reus, al Festival internacional de Blues de Cazorla, al Festival de Dixieland de la Corunya, al Festival de Jazz de Menorca, al Festival de Jazz de Cantanhede (Portugal) i han aconseguit un tercer lloc al concurs Euro Jazz Festival a Rueil-Malmaison (França). Van presentar el seu nou espectacle de sala. Ritme, vitalitat, energia... el jazz de Nova Orleans es fon amb l'expressivitat de la veu, per crear un espectacle que ens porta de l'espontaneïtat dels orígens a les versions més càlides i properes al swing. Homenatjant a les mítiques formacions vocals de la primera meitat del S.XX (Boswell Sisters, Andrew Sisters...), tres meravelloses veus femenines s'uniren al so d'una banda ja consolidada en el jazz més genuí per fer-nos passar una estona vibrant.
Estrena absoluta i coproducció del Festival.
Intèrprets: Marta Ortega, cantant; Mariona Fernández, cantant; Debbie Palfreyman, cantant; Joel Cristià, trompeta; Joan Carles Bové, trombó; Sisco Olivé, clarinet; Carles Borràs, saxo; Marc Torres, piano; Ton Solé, banjo; Nadia Roca, bateria; Jordi Daroca, tuba.
Copresentada per CaixaFòrum.
El juliol del 2005 la mítica banda argentina Porteña Jazz Band va complir els seus primers 40 anys, interprentant tant l’estil de Nova Orleans com el de les grans orquestres dels anys trenta del segle XX: les de Duke Ellington, Fletcher Henderson, Chocolate Dandys o Mac Kinney Cotton Pickers. Van néixer a Buenos Aires i des d’aleshores han compartit escenari arreu del món amb figures rellevants com el mateix Duke Ellington, Lionel Hampton, Winton Marsalis, Gerry Mulligan o Chik Corea, i han enregistrat més de trenta grabacions. El jazz més clàssic i l’humor influenciat per Les Luthier es donen la mà en l’orquestra argentina per excel·lència, que estrena el seu nou espectacle a l’Estat espanyol, 40 y subiendo! (1965-2005).
La nova edició del festival internacional de Tarragona tindrà lloc del 24 al 27 d’abril
Vegeu-ne mésL'espai Jove Kesse acull aquesta setmana tres actes culturals que ompliran l'equipament de música i màgia de dijous a dissabte
Vegeu-ne mésEs celebra del 25 al 28 d’abril i comptarà amb gairebé cinquanta actuacions
Vegeu-ne més