Exposicions realitzades en el marc del Centre d'Art Tarragona des de 2018 fins a 2021
Joana Biarnés, moda a peu de carrer
"Joana Biarnés, moda a peu de carrer", és una exposició amb 88 fotografies -la majoria inèdites- de la primera dona fotoperiodista espanyola, i primera, també, en fotografia de moda,
La mostra fa un recorregut per la fotografia de moda durant els anys seixanta i principis dels setanta per Madrid, Barcelona i capitals mundials del prêt-à-porter com París o Londres. L’exposició inclou fotografies de la revista La Moda en España, on Biarnés va començar a col·laborar als seixanta cobrint cròniques de moda de l’alta costura barcelonina, la més important de l’Estat en aquell moment. Després, i gràcies a seva feina al diari Pueblo, Biarnés es va convertir en la cronista de la moda de la capital espanyola i de la societat madrilenya.
L’exposició resumeix una faceta poc estudiada de la fotoperiodista, 15 anys de dedicació a la fotografia de moda just quan va evolucionar d’allò formal i clàssic a la transgressió dels deixebles de Balenciaga, André Courrèges i Paco Rabanne, passant pel moviment hippy.
Joana Biarnés va viure de primera mà aquests canvis. A més, i gràcies a la seva formació de fotoperiodista, Biarnés va situar les models al carrer, deixant de banda la fantasia i sofisticació que imperava en la fotografia de moda d’aquells moments. “M’agradava que la gent del carrer digués què pensava amb la mirada”, explicava Biarnés.
“Joana Biarnés, moda a peu de carrer” inclou fotografies de reconeguts modistes barcelonins com Asunción Bastida, Pedro Rodríguez i Carmen Mir, i dels madrilenys Lino o Elio Berhanyer; de les joves promeses del moment a la capital espanyola com Marbel Jr., Miguel Rueda, Juanjo Rocafort i Antonio Nieto -dissenyador del seu vestit de casament i del de la Karina pel Festival de Eurovisión-, i instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres. A més, l’exposició inclou fotografies de la Gauche Divinebarcelonina, així com fotografies de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol.
L’exposició, organitzada pel Centre d’Art de l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Photographic Social Vision, entitat compromesa a divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental, i representant de l’Arxiu Joana Biarnés, està comissariada per Josep Casamartina i Parassols, historiador i crític d’art, arquitectura i moda, escriptor, guionista i director de la Fundació Antoni de Montpalau, que reuneix una de les col·leccions de moda més destacades i representatives de l’Estat espanyol. L’exposició ha estat produïda per l´Ajuntament de Tarragona amb el suport de l´Ajuntament de Terrassa, que també acollirà la mostra el 2020, i d’Olympus.
Horaris:
De dimarts a dijous, de 10 a 13 h
Divendres i dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h
Diumenge i festius, d’11 a 14 h
Accés: L’entrada és gratuïta
Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
"What a shitshow", de Maria Montes
"What a Shitshow", de la dissenyadora Maria Montes, és una exposició el fil conductor de la qual és el llenguatge, les dites populars i l’escatologia catalana com a identitats culturals. En aquesta mostra, la Maria presenta els últims cinc anys de producció artística en relació amb el fet de beure, menjar, pixar i cagar, com un conjunt d’elements que formen part d’un cicle natural i respectuós amb la terra. L'exposició es va poder veure l’estiu passat al Centre d’Art La Panera i Tarragona l’acull aquest estiu amb la voluntat d’abarcar una nova expressió artística, que destaca per la seva originalitat i narrativa plàstica.
Maria Montes és una dissenyadora i artista catalana que viu a Austràlia des de 2006. La seva obra inclou treballs de cal·ligrafia, lettering, il·lustració, disseny tèxtil i disseny de tipos. Des del seu estudi a Melbourne, Montes imparteix classes d’iniciació a la cal·ligrafia des de 2014.
Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Art you talking to me?
Al Tinglado 2, del 10 de maig al 10 de juny de 2019
“Art you talking to me?”, de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, és una exposició comissariada per Manel Margalef, professor de la pròpia Escola, qui ha seleccionat els 16 treballs que hi podem veure.
La mostra engloba projectes d’animació, fotografia, il·lustració, gràfica publicitària, gràfica interactiva, arts aplicades al mur i joieria. Els autors de les obres són Abel Cano, Alma Megías, Pol Masip, Ana Gómez, Mireia Martínez, Arnau Matas, Enrique Martín, Matías Cubillos, Ivan Puente, Javier Correa, Carmen Peralta, Nacho Mateu, Oriol Enguany, Pau Nogueiro, Elena Moreno i Marta Garcia.
L’exposició vol fer reflexionar al visitant amb treballs acadèmics transformats en obres expositives que mostren el camí per entendre l’art i esdevenen elements artístics en si mateixos. Podem trobar des d'una obra pictòrica clàssica a dibuixos sobre mocadors, passant per fotografies de protesta, publicitat, graffiti, audiovisuals i altres projectes sorprenents.
Exposició subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya