Síria és un país de l'Orient Mitjà, situat a la riba de la Mediterrània entre el Líban i Turquia. Té uns 20 milions d'habitants, majoritàriament d'ètnia àrab (el 90% del la població) i d'ètnia kurda i armènia entre d'altres. El 87% de la població és musulmana, el 10% crisitana i el 3% d'altres creences. El país es divideix en 14 províncies i la seva capital és Damasc.
El març de 2011 a la província de Dar'a (al sud del país) es va iniciar un moviment de protesta contra el govern, que reclamava entre d'altres qüestions la legalització dels partits polítics i la destitució dels càrrecs locals corruptes. Les protestes es varen reproduir en altres províncies i l'oposició al govern es va intensificar i es van iniciar xocs violents entre les forces governamentals i opositores. S'iniciava així la guerra civil a Síria que continua després del fracàs de les últimes converses de pau entre la Coalició Opositora de Síria i el Règim Síria emparades per les Nacions Unides, conegudes com Ginebra II i celebrades el passat 2014.
El 2015, la Guerra Civil Siriana compleix el seu quart aniversari i ja són més de 12 milions les persones que han fugit de casa seva des que el conflicte va començar el 2011. Gairebé 4 milions han buscat refugi fora de Síria, als països veïns del Líban, Jordània, Turquia, l’Iraq i Egipte, i 7,6 milions s’han desplaçat dins del mateix país.
La fugida massiva de persones de Síria ha provocat que alguns països com el Líban (que ja acull 1.191.451 refugiats sirians) hagin vist les seves infraestructures completament col·lapsades, i això fa que augmenti la tensió entre la seva pròpia població i els sirians, cosa que deriva, a més, en mesures cada vegada més restrictives sobre l’admissió de refugiats. Turquia és el país que més refugiats acull (1.738.448) i que més camps ha instal·lat: l’obertura d’un nou camp per a 35.000 persones, en sumava ja un total de 25 a finals de febrer. Jordània i l’Iraq acullen 628.427 i 246.936 refugiats, respectivament, en un context completament insegur a causa dels conflictes armats que es produeixen en aquest últim país.
En recents avaluacions sobre la situació de les persones refugiades de Síria als països limítrofs, s’ha detectat que el 38% de la població que viu fora dels camps, està vivint en condicions d’extrema vulnerabilitat, per sota dels estàndards mínims en operacions humanitàries amb presència de persones refugiades. Per això l’ACNUR continua augmentant els seus esforços de protecció i subministrament de béns bàsics i coordinant la tasca de més de cent organitzacions d’ajuda en el terreny. Durant el 2014 l’ACNUR va enviar assistència alimentària a 1,9 milions de refugiats i membres vulnerables de les comunitats d’acollida. 966.000 persones s’han beneficiat de l’assistència de refugi en campaments i fora d’aquests, i un milió de persones ha rebut articles de primera necessitat.
L’informe de l’ACNUR “Tendències en el primer semestre del 2014”, publicat el passat 7 de gener, mostra que els sirians s’han convertit en la major població de refugiats sota el mandat de l’ACNUR. L’informe assenyala que els sirians representen pràcticament un de cada quatre dels 1,3 milions de refugiats a tot el món que són assistits per l’ACNUR.
Els infants sirians somien en un futur millor
Durant gairebé quatre anys, els nens i nenes de Síria han estat les principals víctimes del conflicte: veure els seus familiars i éssers estimats desaparèixer o morir, les seves escoles destruïdes i les seves esperances esvaïdes els han convertit en una de les poblacions més vulnerables afectades per aquesta guerra. A més, corren el risc de patir diferents formes d’explotació, com treball infantil, el reclutament en grups armats, o el matrimoni precoç, i altres tipus de violència de gènere. Gairebé dos milions de refugiats sirians són infants. Sense ajuda urgent, molts no podran recuperar-se de tanta pèrdua i tanta por. El seu futur, i el futur de la seva nació, estan en joc.
Font: Butlletí Refugiats Num.1 2015 de UNHCR - ACNUR