La mostra fotogràfica "Síria, camí de l'exili" de David González recull el testimoni de persones refugiades en la ruta dels Balcans
Demà, dimarts 3 de maig, a les 6 de la tarda la consellera de Cooperació, Ivana Martínez, inaugurarà la mostra fotogràfica "Síria, camí de l'exili" instal·lada a la plaça Verdaguer. A l'acte també hi assistiran el director del Comitè Català d'ACNUR Joan Reventós i el fotoperiodista autor de la mostra David González. L'exposició es podrà veure fins al 19 de juny i està formada per 24 imatges realitzades pel fotoperiodista que ha acompanyat diferents grups de persones refugiades al llarg de l'anomenada ruta del Balcans.
"Síria, camí de l'exili" és un treball que pretén acostar el testimoni de persones refugiades que descriuen el seu camí cap a una nova vida a Europa. Les paraules de diverses persones refugiades en àrab i català i en diferents trams i moments d'aquest viatge, construeixen de manera conjunta amb les fotografies un relat sobre aquest camí, agrupat en quatre àmbits: la por, el camí, l'espera i el futur. L'exposició és la continuació de "Síria, la paraula de l'exili" centrada en la situació de les persones refugiades als països veïns a Síria durant els primers anys del conflicte.
La mostra està produïda íntegrament pel departament de Cooperació de l'Ajuntament de Tarragona i organitzada junt amb el Comitè Català de l'ACNUR.
El departament de Cooperació és el principal instrument del consistori i la ciutadania per sumar-se a la comunitat internacional en el compromís per garantir l'accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles arreu del món. Cooperació Tarragona treballa en tres àmbits: acció humanitària, educació per al desenvolupament i cooperació.
En relació a la crisi dels refugiats, l'Ajuntament ha impulsat tres línies de treball:
- prioritzar les subvencions per a projectes destinats a les persones afectades pel conflicte;
- establir el Pla d'Acollida per reforçar les capacitats locals i el treball coordinat amb les entitats de la ciutat per millorar els processos d'acollida
- i, en tercer lloc, organitzar accions de sensibilització sobre la situació que pateixen les persones, entre les quals es troben les dues exposicions "Síria, camí de l'exili" i "Síria, la paraula de l'exili".
El Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb l'ACNUR es va crear el 2001 per donar suport a les tasques de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR-UNHCR) arreu del territori català. Ho fa tant en la difusió de la realitat i les necessitats de les refugiades i refugiats, mitjançant accions de sensibilització i educació per al desenvolupament, com en la tasca de recaptar fons públics i privats per ajudar a finançar els projectes d'assistència i protecció dels drets de persones refugiades, desplaçades, retornades i reassentades. Des de la seva creació, l'ACNUR ha ajudat milions de persones a reprendre les seves vides. Avui, més de 7.000 treballadors a més de 125 països segueixen donant suport a 43 milions de beneficiaris. L'ACNUR té més de 40.000 socis a Catalunya i compta amb la col·laboració de les administracions públiques catalanes i amb la implicació d'empreses, fundacions i entitats.