El Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona és el principal instrument del consistori i la ciutadania per sumar-se a la comunitat internacional en el compromís per construir un món més just i solidari, i treballar per garantir l’accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles d’arreu del món.
El departament s’encarrega de gestionar els fons destinats a ajuda oficial al desenvolupament (AOD), és a dir, els recursos econòmics, materials, tècnics o humans que el govern local destina al desenvolupament de països i territoris empobrits, i s’encarrega també de promoure iniciatives ciutadanes i locals per generar canvis en el model actual que contribueixin a la construcció d’un sistema més equitatiu, just, sostenible i humà.
Cooperació Tarragona treballa en els tres àmbits que integren la cooperació internacional: acció humanitària, educació per al desenvolupament i cooperació per al desenvolupament.
En l’àmbit de la cooperació per al desenvolupament, conjuntament amb les ONG, se centra a promoure un procés global, econòmic, social, cultural i polític que tendeixi a millorar el benestar de totes les persones, sobre la base de la participació activa, lliure i significativa en el desenvolupament, i en la distribució de beneficis que se’n derivin.
També amb les entitats i a través de l’acció directa, emprèn accions d’educació per al desenvolupament a fi de construir una societat civil, tant al Nord com al Sud, compromesa amb la solidaritat (entesa com a coresponsabilitat en el desenvolupament en què estem implicadestotes les persones) i amb la transformació de les estructures i les relacions injustes.
Finança també projectes d’acció humanitària destinats a alleujar el seu sofriment, garantir la subsistència, protegir els drets fonamentals i defensar la dignitat de les persones que viuen situacions de desastre desencadenades per catàstrofes naturals o conflictes armats.
En relació a la crisi dels refugiats, l’ Ajuntament de Tarragona, des del Departament de Cooperació, ha impulsat tres línies de treball.
En primer lloc, prioritzar en l’àmbit de les subvencions destinades a Acció Humanitària els projectes destinats a alleujar el sofriment de les persones afectades pel conflicte a Síria, tant dins del mateix país, com fonamentalment en els països limítrofs, on es troben la gran part de les persones refugiades. En segon lloc, s’ha establert un Pla d’Acollida que pretén reforçar les capacitats locals i el treball coordinat amb les entitats de la ciutat per tal de millorar els processos d’acollida de persones refugiades a la ciutat.
En tercer lloc, s’han establert diferents accions de sensibilització, entre les que es troben les exposicions “Síria, la paraula de l’exili” i “Síria, camí de l’exili” per tal de donar a conèixer la situació de les persones en situació de refugi.