L’exposició “Síria, la paraula de l’exili” forma part del projecte “Tarragona-Tecla-Síria”, una iniciativa impulsada pel Comitè Català per als Refugiats Catalunya amb ACNUR i l’Ajuntament de Tarragona, basada en una idea original del fotoperiodista tarragoní David González, i va néixer per fer visible la situació de les persones desplaçades a la força pel conflicte de Síria i la tasca de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats per tal de donar-los suport.
La relació entre Tarragona i Síria és precisament Santa Tecla, una figura femenina rebel i transgressora en el context de la seva època. Malula, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és un poble situat al nord de Damasc amb un convent cristià ortodox dedicat a Santa Tecla. De fet, el convent sembla sorgir de la roca on la santa va acabar el seu martiri, tal com es presenta a l’última escena del retaule de la Catedral de Tarragona.
Aquesta proximitat entre les dues ciutats va sorprendre al tarragoní David González, treballador social de professió i fotoperiodista freelance, que va decidir endegar un projecte per acostar dues realitats properes però al mateix temps allunyades per una guerra civil que assola Síria davant de la passivitat de la comunitat internacional.
Durant les Festes de Santa Tecla 2014 es van portar a terme, en el marc d’aquest projectes, diferents activitats amb l’objectiu d’acostar la realitat dels refugiats sirians a la ciutadania de Tarragona.
- Presentació/xerrada del Projecte Tarragona-Tecla- Síria a càrrec de David Gonzàlez i Sanz, ideòleg del projecte i Joan Reventós, director del Comitè Català de l’ACNUR
- Concert Vermut. Tarragona–Tecla–Síria: el vermut solidari a càrrec de Roba estesa i en col·laboració amb Les Granotes Terrassa i Vermut Medusa. Els beneficis del vermut es van destinar a l’atenció de les persones refugiades pel conflicte sirià.
- Instal·lació educativa. Tarragona-Tecla-Síria: Ser refugiat al voltant d’una tenda de campanya d’un camp de refugiats. Es va poder veure una exposició que ajudava a visualitzar com és la vida d’una persona refugiada i com es vetlla per les seves necessitats bàsiques i pel respecte als drets humans.
- Espectacle per a la Canalla. Tarragona-Tecla-Síria: Ser refugiat a càrrec de Pallassos Sense Fronteres que va oferir un espectacle similar al que fan en els campaments de refugiats.
- A les escoles durant el curs 2014-2015, el Comitè Català de l’ACNUR va oferir a diferents centres educatius de la ciutat de Tarragona els seus programes escolars per a ESO i batxillerat: “Escoltem els Refugiats”, i, per primària: “Fem-los créixer”, adaptats a la iniciativa “Tarragona-Tecla-Síria”, amb testimonis en primera persona de sirians refugiats a Catalunya