Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2024 Tarragona acull un any més la programació de Ciutat Defensora dels Drets Humans

Tarragona acull un any més la programació de Ciutat Defensora dels Drets Humans

Tarragona acull un any més la programació de Ciutat Defensora dels Drets Humans

Enguany seran dues xerrades, una d'enfocada al dret per la pau i l’altra a favor del dret a l’educació
08/04/2024

Aquest mes d’abril Tarragona es torna a sumar a la participació de la programació com a Ciutat Defensora dels Drets Humans, un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de 30 ajuntaments i 8 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humana a escala local i global.

Des de la Conselleria de Cooperació, la ciutat acollirà, aquesta primavera, dues xerrades els dies 12 i 16 d’abril. Per una banda, l’Espai Jove Kesse acollirà la xerrada i concert de Catalina Salazar, activista xilena cantant de rap i promotora de l’associació Hip Hop Social, en el marc dels drets per l’educació. I per altra banda, a l’Antic Ajuntment, Mai Shanin, palestina, i Iris Gur, israeliana, activistes de Combatants for Peace, ens explicaran com treballen juntes i associades per posar fi a l'ocupació i portar la pau, la igualtat i la llibertat als pobles. Ambdues activitats són de lliure accés.

Tarragona, que ha renovat recentment la seva carta d’adhesió com a ciutat defensora dels drets humans, participa així de manera pública en el reconeixement a les persones que treballen diàriament per assegurar els principis d’igualtat, no discriminació i dignitat humana, bastant-se en les normes internacionals dels drets humans.

 

Les defensores convidades

Catalina Salazar, (Talca, 1987). Llicenciada en ciències polítiques. Al món universitari va ser quan va començar a treballar amb temes relacionats amb les joventuts. En les seves pròpies paraules: “Aquí és quan va començar la meva carrera com a activista”. D’immediat, crea Social Hip hop, una organització sense ànim de lucre que fa servir la música per a treballar amb joves i gent en les presons amb l’objectiu de potenciar les habilitats comunicatives, socials i personals. Entre 2015 i 2020, va ser coordinadora d’assumptes internacionals per a la plataforma; i en aquest període també va ser coordinadora regional a les Amèriques de la United Network of Young Peacebuilders (UNOY Peacebuilders).

Després de Social Hip hop, Catalina Salazar ha treballat en el projecte Multiplica pel Clima, que té com a focus la lluita contra el canvi climàtic i per la justícia climàtica en els territoris. Com ella mateixa explica, “es tracta d’una iniciativa híbrida amb activitats presencials i activitats en línia que té com a objectiu desenvolupar la capacitat i la resiliència climàtica de la joventut xilena des d’una perspectiva local”. En aquests moments, Catalina Salazar col·labora en l’espai Ruralitats Crítiques, on documenta la precarització i la desprotecció en l’àmbit rural xilè. Combina aquest treball amb l’elaboració de consultories relacionades amb la joventut i els drets humans al mateix temps que cursa un magisteri d’estudis culturals i organitza un festival de dones i literatura.

La Catalina oferirà en el marc del cicle Cultura Kesse (divendres 12 d’abril, Espai Jove Kesse, 20 h) una xerrada concert per donar a conèixer i compartir la seva lluita. ​

Iris Gur i Mai Shanin realitzaran una xerrada sobre la missió de Combatants for Peace. Una iniciativa nascuda l’any 2006, formada per un moviment de base de persones israelianes exmembres de l’exèrcit d’Israel i excombatents palestins que treballen plegades amb un únic objectiu: posar fi a l’ocupació i l’opressió i assolir la pau. A través d’accions de resistència civil no violenta, l’educació i l’activisme, Combatants for Peace persegueix la destrucció dels sistemes d’opressió per a un futur més lliure.

Una de les particularitats d’aquesta iniciativa és que va ser fundada per antics combatents d’ambdós bàndols, d’aquí el seu nom. L’organització —el personal israelià treballa des de Tel-Aviv i el palestí des de Beit Jala—ha estat nominada al Premi Nobel de la Pau en dues ocasions: el 2017 i el 2018. Durant gairebé dues dècades, el seu missatge ha estat el mateix: no hi haurà una solució al conflicte mentre hi hagi violència. Entre les activitats i projectes que organitzen, hi ha la Cerimònia Conjunta de Commemoració de la Nakba o la Cerimònia Commemorativa Conjunta, organitzada per CfP i el Fòrum de Famílies del Cercle de Pares. Aquest és l’esdeveniment més gran de pau organitzat conjuntament entre persones israelianes i palestines.

Aquesta xerrada serà el dimarts 16 d’abril a les 18.15 h al Centre Cultural Antic Ajuntament.

Segells de reconeixement d'administració oberta