Tarragona s'adhereix a la jornada 'Ciutats per la Vida, Ciutats contra la Pena de Mort'
Tarragona ha acollit aquest dijous al matí un any més la lectura del Manifest Ciutats per la Vida / Ciutats Contra la Pena de Mort, iniciativa a la qual la ciutat de Tarragona hi està adherida des del 2016. La lectura, celebrada a les escales del Palau Municipal, ha anat a càrrec de la consellera de Cooperació, Cecilia Mangini, altres consellers i conselleres de l'Ajuntament, així com representants de la Comunitat de Sant Egidi i d'Amnistia Internacional.
El Dia Internacional de Ciutats per la Vida se celebra cada 30 de novembre en record de la primera absolució de la pena capital, en el Gran Ducat de Toscana, l'any 1786.
Aquesta nit s’il·luminaran de blau diferents edificis municipals, en concret la façana de l’Ajuntament, la Torre dels Vents i l’Espai Kesse.
Les Xifres del 2022
Segons les dades recollides a l’informe mundial sobre la pena de mort de 2022 d’Amnistia Internacional, hi ha un repunt del nombre de persones que van ser executades al món. Aquesta tendència negativa contrasta amb una altra positiva, doncs un nombre important de països han pres mesures decisives per allunyar-se de la pena de mort durant el 2022, fet que indica un avenç notable contra la forma més extrema de pena inhumana i degradant.
Les execucions documentades van augmentar de manera significativa al 2022: un 53 % respecte de 2021 (de 579 en 2021 a 883 en 2022). El nombre d'execucions registrades al 2022 va ser el més alt documentat des de 2017 (993). L'hermetisme i les pràctiques estatals restrictives van continuar dificultant una avaluació precisa de l'ús de la pena capital en diversos països, entre ells la Xina, Corea del Nord i Vietnam. El fort augment de les execucions conegudes a tot el món en 2022 es va deure sobretot al significatiu increment documentat a la regió d'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, on el nombre d'execucions registrades va augmentar un 59 %: de 520 en 2021 a 825 en 2022. De les 825 execucions registrades en aquesta regió, el 94 % van tenir lloc a l'Iran (70 %) i l'Aràbia Saudita (24 %), dos països que executen habitualment a persones després de judicis injustos i on es va registrar un fort augment de les execucions en 2022.