Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2022 L'Agenda 2030 L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Aquest microcicle se centra en l’Agenda 2030 i en la seva importància per aconseguir un canvi en el model de desenvolupament que posi les persones al centre.
07/11/2022

Iniciem l’últim microcicle de l’any destinat a l’Agenda 2030. Concretament, resten vuit anys per assolir les metes establertes per cadascun dels disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i, fent balanç, podem afirmar que el grau d’assoliment no és gaire encoratjador, segons les dades que presenta l’Informe dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2022.

El compromís que implica l’Agenda 2030 i el seu pla d’acció per assolir el desenvolupament sostenible del planeta i el benestar de totes les persones queden lluny, tant a escala local com global. És cert que podem trobar moltes iniciatives locals que deixen veure les ganes de posar en pràctica vies més equitatives de relacionar-nos, com és el cas de diferents cooperatives, ONGs, grups de consum o entitats de medi ambient, però manca un impuls per part dels governs a l’hora de nodrir-les i promoure-les en les polítiques públiques. En aquest sentit, la cooperació i la seva gestió transversal a la resta de polítiques públiques són clau per aconseguir un desenvolupament que realment garanteixi i protegeixi els drets humans i el medi ambient.  

Aquest microcicle se centra en l’Agenda 2030 i en la seva importància per aconseguir un canvi en el model de desenvolupament que posi les persones al centre.

El proper dimecres, dia 9, es publicarà l’article “Agenda 2030 per la SOStenibilitat”, de Jesús Gellida, politòleg, investigador social i escriptor. Ens posarà en context per fer més entenedors aquest canvi de paradigma i el valor que té la implicació a tots els nivells (entitats, ciutadania, institucions o empreses), més enllà de l’èxit de l’Agenda 2030, per poder garantir el respecte als drets humans i fer front a la crisi d’emergència climàtica.

El divendres 11, aprofundirem en el vincle de l’Agenda 2030 amb la protecció internacional dels drets humans, i coneixerem com la contribució dels ens locals és essencial per fomentar la defensa dels drets, donat el seu caràcter local-global. Ho farem amb l’exposició d’Alexandre Moreno Urpí, professor a l’Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals i membre del grup de recerca Territori, Ciutadania i Sostenibilitat de la Universitat Rovira i Virgili, a l’article “L’Agenda 2030 i la protecció internacional dels drets humans: un nou règim de corresponsabilitat política”.

Per saber-ne més:

Segells de reconeixement d'administració oberta