Comença un nou microcicle sobre l'evolució de la Cooperació a Tarragona
Fa vint-i-cinc anys que el Ple municipal de l’Ajuntament de Tarragona va acordar la creació del Consell Municipal de Cooperació, un moment que demostra l’interès tant social com polític per la cooperació. Aquest és un òrgan de participació ciutadana per fomentar processos entre els diferents actors i agents de la ciutat que treballen en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació, i per coordinar actuacions encaminades a la defensa de la justícia social, el benviure dels pobles, els drets humans i la pau.
Durant aquest temps, hem vist com la cooperació ha canviat, ha evolucionat o s’ha transformat; i de fet continua en aquest procés. Malauradament, hi ha un desconeixement de què és la cooperació o quin és el seu sentit. Hi ha un pensament erroni que vincula la cooperació a l'assistencialisme o a la transferència de recursos, deixant de banda la construcció en conjunt (Suds i Nords) i la seva transversalitat. Podem entendre la cooperació, en suma, com la transformació o els canvis necessaris per modificar les causes estructurals que provoquen les desigualtats i les injustícies, per tal d’aconseguir el benestar i el gaudiment dels drets humans per part de totes les persones, tant del Sud global com del Nord global.
A aquest desconeixement hi hem d’afegir la falta d’implicació institucional i de la societat civil, imprescindible per aconseguir l’equitat i la plena garantia dels drets humans. Per aquest motiu, és necessari el compromís polític per fer els canvis idonis, tant pressupostàriament com en relació amb les polítiques de cooperació, sense deixar de banda la coherència de les polítiques públiques en totes les seves vessants. També, cal destacar el compromís i la responsabilitat social, tot i que per aconseguir-ho és essencial que la ciutadania conegui la informació i tingui les eines suficients per ser capaç de reaccionar davant les injustícies i les vulneracions de drets humans. Per aquest motiu és tan important l’educació per la Justícia global, alineada amb l’Agenda 2030, que ens parla de la transversalitat i de les aliances Nord-Sud per un desenvolupament sostenible.
Segons els resultats de l’enquesta feta a la població catalana pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament durant el desembre del 2020, el 80 % dona importància a destinar recursos al desenvolupament dels països empobrits i es preocupa per la realitat d’aquests països, tot i que gairebé el 50 % de les persones enquestades creu que la societat no està prou conscienciada sobre temes de cooperació al desenvolupament. Unes dades interessants que, a més, confirmen la necessitat de les polítiques públiques de cooperació.
En aquest context, i en plena avaluació de les línies estratègiques que han marcat els darrers dos anys de cooperació a Tarragona, el Departament de Cooperació ha iniciat un procés participatiu per tenir en compte les diverses mirades i opinions que hi ha a Tarragona entorn la cooperació, i per construir juntament les noves línies estratègiques per als propers quatre anys. Per poder incloure aquesta visió, s’està duent a terme l’enquesta "La Cooperació que volem", que estarà disponible per a tota la ciutadania a partir del 26 d’octubre.
Destinat aquest microcicle, doncs, a l’evolució de la cooperació, especialment a la ciutat de Tarragona, properament es publicaran una sèrie d'articles en què s'exposaran diversos aspectes relacionats amb aquesta temàtica. Així, el 28 d’octubre, l'article de Miquel Carrillo, consultor en cooperació internacional, ens endinsarà en l’evolució de la cooperació. El 2 de novembre se'n publicarà un altre, elaborat per Pep Prats i Gonçal Barrios, d’Entrepobles Camp de Tarragona, en què descobrirem com es va iniciar la cooperació a Tarragona i com es va formar el que avui coneixem com la Coordinadora d’ONG de Tarragona. I per acabar, el 4 de novembre, Josep Alcoceba, responsable de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya, ens farà una anàlisi sobre l’estat de la cooperació a escala local i nacional i el vincle amb l’Agenda 2030.
Per saber-ne més:
- Fons Català de Cooperació al Desenvolupament: https://www.fonscatala.org/ca/qui-som
- "La Cooperació que volem", enquesta del Departament de Cooperació.
- Justícia global, no apartheid global. Luca Gervasoni, El Crític.
- Més de 8.000 entitats i cooperatives impulsen la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, La fede.cat
- "No serveix de res, si no és Justícia global"