Les exposicions Dones tarragonines i Defensores del Cos-Territori incideixen en la lluita contra el sistema heteropatriarcal
Dones tarragonines és una exposició que visibilitza l’esforç de dones tarragonines en la seva lluita com a defensores de drets. Dones que en institucions, entitats i col·lectius confronten la societat patriarcal, hegemònica i masclista.
Trenta-vuit dones formen ja part d’aquest projecte que demostra que les dones transcendeixen dels espais privats a l’espai públic i participen en la vida econòmica, sanitària, política i cultural per reivindicar una denúncia contra qualsevol mena de violència masclista que impedeix el desenvolupament de valors, drets i llibertats. La seva influència dóna lloc a que enguany s’integrin tot tipus de dones perquè s’eliminen tots els prejudicis sobre la figura i el sentiment de ser dona.
Els punts de llibre "Dones Tarragonines" és un projecte de reconeixement de valors socials que va sorgir del Consell Municipal de les Dones a l'any 2011. Està produït pel departament d’igualtat de l’Ajuntament de Tarragona.
Defensores del Cos-Territori explica la lluita de dones indígenes maies, lenques i garífunes a Guatemala i Hondures contra les diferents violències que les travessen de manera interrelacionada, a casa, a les comunitats i al seu territori.
Aquestes dones lluiten contra la instal·lació d’hidroelèctriques que generen energia explotant el territori d’aquestes comunitats indígenes sense tenir en compte les seves necessitats i fent perillar la sobirania alimentaria de la població. Moltes dones s’han plantat i han dit prou, s’han organitzat i tenen una agenda pròpia, amb una visió global de les violències que les colpegen.
La defensa del cos-territori, és la defensa de la terra i la comunitat, de la seva identitat indígena i de la igualtat entre gèneres. Però el preu que han de pagar les defensores és molt alt, totes elles són criminalitzades i moltes s’enfronten a ordres judicials de captura, detencions policials, judicis, tortures, violacions, i algunes han estat assassinades com és el cas de la lideressa Berta Cáceres.
Una obra de la fotògrafa Ester Pérez Berenguer.
S'inauguraran el 4 de març a les 18:00 i hi participarà la Lola Paniagua, activista mediambiental tarragonina.
La doble exposició és el resultat del treball conjunt entre el departament d’igualtat i el departament de cooperació.