Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2019 Hassanna Aalia: "Mentre continuï ocupada la zona del Sàhara Occidental, continuaré lluitant"

Hassanna Aalia: "Mentre continuï ocupada la zona del Sàhara Occidental, continuaré lluitant"

Hassanna Aalia: "Mentre continuï ocupada la zona del Sàhara Occidental, continuaré lluitant"

Xerrada sobre els drets humans al Sàhara Occidental el 3 d'abril, a les 19 h, a l’Espai Jove Kesse
03/04/2019

Avui dimecres, 3 d'abril, el defensor de drets humans Hassanna Aalia oferirà una xerrada sobre els drets humans al Sàhara Occidental a les 19 h, a l’Espai Jove Kesse. Aquesta xerrada està inclosa al programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, del qual Tarragona en forma part.

Hassanna Aalia va néixer fa poc més de trenta anys a Al-Aaiun, la ciutat més important dels territoris ocupats del Sàhara Occidental. Quan encara era un adolescent, el maig del 2005, es va involucrar en la lluita pels drets del poble sahrauí en les mobilitzacions contra l'ocupació marroquina que hi va haver a Al-Aaiun.

El seu compromís li ha costat més d’una quinzena de detencions. La participació al campament de Gdeim Izik, la tardor del 2010, suposa un punt d’inflexió en la seva trajectòria. El desmantellament de la protesta és violent, i Hassanna escapa i s’amaga a casa d’un amic a Al-Aaiun durant dos mesos. El gener de 2011 surt per visitar la família però el detenen. És torturat durant tres dies i condemnat a quatre mesos de presó sense execució, però no entra a la presó i queda en llibertat provisional.

L'octubre de 2011 surt del Sàhara Occidental per última vegada en direcció al País Basc. L’any 2012 demana protecció internacional al Govern espanyol, i el 2013 és condemnat per rebel·lia a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí. L’Audiència Nacional li reconeix l’estatus de refugiat l’octubre de 2016.

El procés de descolonització del Sàhara Occidental és interromput l’any 1976 quan la seva potència administradora, Espanya, l’abandona sense traspassar la sobirania sobre aquest territori ni la condició de potència administradora. El Marroc, llavors, ocupa la major part del territori, i això dona pas a una guerra que enfronta durant quinze anys les forces marroquines i la guerrilla sahrauí del Front Polisario, que treballa per l’autodeterminació del poble sahrauí.  Actualment hi ha més de 173.000 sahrauís que viuen als camps de persones refugiades de Tinduf (Algèria).

Hassana és convidat enguany pel programa Ciutats Defensores de Drets Humans, un projecte que organitza la visita a Catalunya, dos cops l'any i durant vuit a dotze dies, d’un grup de defensores i defensors dels drets humans que participen en una sèrie d'activitats (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles...).

Enguany el programa ha convidat sis persones defensores de drets humans, de les quals quatre oferiran a Tarragona, la setmana del 2 al 5 d'abril, xerrades sobre la seva experiència. Són Edda Pando, Hassanna Aalia, Candy Chévez i Leonard Renteria.

Les activitats que s'organitzen a Tarragona són gratuïtes i es poden consultar a l'agenda de l'Ajuntament i al Facebook i el Twitter de Cooperació.

L'objectiu d'aquestes activitats és donar a conèixer la tasca d'aquestes persones i la importància de donar-los suport i ajudar a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca diària.

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes. Aquest projecte vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels drets humans.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta