Edda Pando: “Europa està fent una política que subratlla el fet que hi ha persones a les quals es pot deixar morir”
El proper 2 d'abril, la defensora de drets humans Edda Pando oferirà una xerrada dins la jornada Els Drets Humans a la Mediterrània, a les 11:00h., a la Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV.
Aquesta xerrada forma part d'una taula rodona en la que també participaran la professora de Drets Internacional, Susanna Borràs i el president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares. La Jornada de la URV està organitzada pel Centre d'Estudis del Dret Ambiental (CEDAT) i per la URV Solidària.
L'Edda neix a Perú i arriba a Itàlia l'any 1991. Gairebé una dècada després centra el seu activisme en la qüestió migratòria. L’any 2001 funda, juntament amb altres persones, l’Associazione Todo Cambia, de la qual és actualment presidenta. Todo Cambia és una entitat formada per gent que viu a Milà, immigrada o no, que lluita contra el racisme i pels drets de les persones migrades.
L’Edda Pando, attivista, migrant, antirazzista i defensora dels drets humans participa en concentracions a la plaça de la Scala de Milà per reclamar que s'aclareixi què ha passat amb les persones desaparegudes durant el trajecte migratori des del nord d'Àfrica cap a Europa. Per l’Edda, les vides del nord global són considerades més importants que les del sud global i sobre aquesta asimetria es construeixen polítiques migratòries de la Unió Europea.
L'Edda és convidada enguany pel programa Ciutats Defensores de Drets Humans, un projecte del que la ciutat de Tarragona en forma part a través del departament de cooperació, i que organitza la visita a Catalunya, dos cops l'any i durant 8-12 dies, d’un grup de defensores i defensors dels drets humans que participen en una sèrie d'activitats (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles...).
Enguany el programa ha convidat sis persones defensores de drets humans, de les quals quatre oferiran, a Tarragona la setmana del 2 al 5 d'abril, xerrades de la seva experiència. Són l'Edda Pando, el Hassanna Aalia, la Candy Chévez i el Leonard Renteria.
Les activitats que s'organitzen a Tarragona són gratuïtes i es poden consultar a l'agenda de l'ajuntament i al facebook i al twitter de cooperació.
L'objectiu d'aquestes activitats és donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los i ajudar a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca diària.
Ciutats defensores de Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans.
Perfils de les persones defensores de drets humans participants en l'edició d'enguany
Programa d'activitats a tota Catalunya