Candy Chévez: "Les polítiques de joventut han de superar les visions adultocèntriques; cal que els joves acompanyin aquests processos"
El 4 d'abril, la defensora de drets humans Cándida Chévez oferirà una xerrada sobre noies exmareres del Salvador, a les 19.30 h, a l’Escola Municipal de Música. L’activitat és oberta a tothom i gratuïta.
Cándida Chévez és del Salvador. És psicòloga i està fent el doctorat i el treball de camp amb noies joves empresonades.
L’any 2017 el Salvador va tancar amb una mitjana d’onze homicidis diaris. El país està dividit per la rivalitat de les mares, que es divideixen el control del barri i es mantenen extorsionant comerços i amb el narcotràfic a petita escala.
Les bandes recluten els seus membres des de petits. En el cas de les noies, el nombre d’assassinats és menor, però són violentades sexualment i moltes vegades són obligades a mantenir relacions amoroses sense consentiment. Són vistes com a territoris de conquesta sobre els quals els homes poden exercir poder.
Cándida Chévez col·labora amb Tiempos Nuevos Teatro (TNT) en projectes artístics, com la formació d’una orquestra de cambra per a la inserció social de persones vinculades a les mares.
La convivència és difícil entre els membres de les diferents bandes però no impossible. TNT ha impulsat un programa per utilitzar la música clàssica com a element integrador. L’èxit del programa ha comportat que moltes de les participants hagin recuperat l’interès pels estudis.
Tiempos Nuevos Teatro sorgí l’any 1992, i els seus primers integrants són joves vinculats a l’Educació Popular, entre altres tasques. Això permeté donar les primeres passes perquè es conformessin com a promotors d'art i d'artistes escènics, per donar suport a l'educació i a la participació de la comunitat. TNT duu a terme una tasca social treballant amb persones amb discapacitats, ancianes i dones, a més d’enfortir el treball que fan amb infants i joves a través dels tallers artístics amb coordinació amb personal docent i estudiants d’educació bàsica.
Cándida Chévez és convidada enguany pel programa Ciutats Defensores de Drets Humans, un projecte del qual la ciutat de Tarragona forma part a través del Departament de Cooperació i que organitza la visita a Catalunya, dos cops l'any i durant vuit a dotze dies, d’un grup de defensores i defensors dels drets humans que participen en una sèrie d'activitats (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles...).
Enguany el programa ha convidat sis persones defensores de drets humans, de les quals quatre oferiran a Tarragona, la setmana del 2 al 5 d'abril, xerrades de la seva experiència. Són Edda Pando, Hassanna Aalia, Cándida Chévez i Leonard Renteria.
Les activitats que s'organitzen a Tarragona són gratuïtes i es poden consultar a l'agenda de l'Ajuntament i al Facebook i al Twitter de Cooperació.
L'objectiu d'aquestes activitats és donar a conèixer la tasca d'aquestes persones i la importància de donar-los suport i d'ajudar a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca diària.
Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes. Aquest projecte vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels drets humans.
- Perfils de les persones defensores de drets humans participants en l'edició d'enguany.
- Programa d'activitats a tot Catalunya.