La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica de Tarragona creix i arriba enguany amb novetats importants
Un any més arriba la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica a Tarragona, que se celebrarà durant tot el dissabte 12 de maig a la Plaça Corsini, organitzada per una xarxa de 14 entitats de Tarragona i amb el suport del Departament de Cooperació de l'Ajuntament de Tarragona.
L'activitat central d'enguany és la Cursa d'Orientació del Comerç Just i la Banca Ètica, que recorrerà una vintena d'establiments del centre de la ciutat que treballen amb criteris ètics i de l'economia social i solidària, com ara la venda de productes ecològics i de proximitat, el comerç just, les finances ètiques, el cooperativisme, la inserció sociolaboral per a col·lectius vulnerables, la reducció de residus, etc. "D'aquesta manera –explica la consellera de Cooperació, Ivana Martínez– la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica vol donar a conèixer entitats i empreses que posen els interessos de les persones i la societat al centre de la seva activitat econòmica". La Cursa se celebrarà de 10 h a 12 h amb sortida i arribada a la Plaça Corsini i s'hi pot participar en les modalitats familiar o esportiva. Comptarà amb premis relacionats amb els productes i serveis de l'economia solidària i les ONG participants. Les inscripcions estan obertes fins al dimecres 9 de maig i es poden fer en línia des del web de Comerçc Just i Banca Ètica, on es troba tota la informació tècnica necessària.
Per la seva part, Josep Naval, membre de SETEM Catalunya al Camp de Tarragona, ha destacat que "és el primer cop que s'organitza una iniciativa sobre el sector de l'economia solidària".
La segona novetat important enguany és l'impuls, de la mà de l'Ateneu Cooperatiu del Camp - CoopCamp, de la 1a Fira d'Economia Solidària del Camp de Tarragona, amb la presència de més de vint expositors, entre cooperatives i entitats que donaran a conèixer productes i serveis de telefonia i internet, alimentació, gestoria i serveis jurídics, turisme i lleure, educació, finances, energia, tèxtil, comunicació i disseny, etc.
Com cada any també es comptarà amb la presència de les ONG i entitats de la xarxa Som Comerç Just i Banca Ètica: SETEM Catalunya, Oxfam Intermón, Xarxa ECO, Una Finestra al Món, Comitè Oscar Romero, El Sueño de la Campana, URV Solidària, Hammada, Enginyeria Sense Fronteres, Mans Unides, HackLab TGNU, Fundación Vicente Ferrer, ADICAE, CoopCamp.
En total participaran en la jornada 37 expositors entre cooperatives i ONG, remarcant la importància de la mirada internacional en l'economia social i solidària. Per la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica no es poden oblidar els efectes negatius de l'economia capitalista globalitzada al món, que provoca l'existència de 21 milions de treballadores esclaves al món segons l'Organització Internacional del Treball (OIT), tot i que altres estudis el xifren en 45,8 milions. Altres efectes nocius per a la humanitat d'aquest sistema de producció i distribució global són el treball infantil, la contaminació a tots els nivells i la degradació de la salut pública. Per tot això, les ONG reclamen un canvi de model productiu des de l'Economia Solidària, així com el compromís de l'administració amb la compra pública ètica i el de les empreses occidentals vers els drets humans i laborals arreu del món.
La Fira durarà de les 10 del matí a dos quarts de nou del vespre i comptarà amb un espai infantil dinamitzat per la cooperativa de serveis educatius Icària SCCL i servei de barra i dinar a càrrec del restaurant la Sageta de Foc. La programació comptarà amb xerrades i conta-contes infantils, vermut musical a càrrec de Tarragona Swing i l'actuació dels alumnes i professors de l'Estudi de Música.