Refugi, la proposta de cooperació per aquest estiu
La conselleria de Cooperació presenta un programa d'activitats al voltant dels refugiats. El cicle Refugi vol posar de manifest la realitat de l'exili forçat, no només des del punt de vista de les persones refugiades sinó també de les societats acollidores. Tal com explica la consellera de Cooperació, Ivana Martínez: "No es tracta només de denunciar les pràctiques de les polítiques europees que han posat en mans dels traficants de persones les vides de milions de persones, sinó que la realitat del refugi és avui, malauradament, un fet present a molts països i que afecta a més de 80 milions de persones al món".
L'objectiu del cicle és parlar de com s'afronta el refugi, com les persones que es veuen obligades a deixar casa seva i iniciar el camí cap a una nova vida es troben tanques, fronteres físiques, fronteres humanes, estereotips, malfiances. Però també braços oberts, ajuda, complicitat... Com es busca refugi i com es dóna refugi. La proposta s'iniciarà amb un cinefòrum al Cafè La Cantonada, el dimarts dia 28 de juny a les 20.30 h, amb el documental Silvered Water, Syria Self-Portrait de Wiam Bedirxan i Ossama Mohammed. El cinefòrum posterior comptarà amb la presència d'Aritz García, membre de l'ONG SODEPAU. Aquest acte servirà també per recollir fons a través d'una entrada-donatiu que serà per a Metges Sense Fronteres i el Comitè Català de l'ACNUR per donar suport a la seva tasca d'atenció a les persones refugiades. La Cantonada també serà l'escenari d'un cinefòrum, el 5 de juliol, amb la projecció de A world not ours, de Mahdi Fliefel i el posterior debat amb Meritxell Braulat, directora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani i membre de SODEPAU.
Refugi també inclou cinc propostes de cinema a la fresca a l'Espai Jove La Palmera, que es realitzaran cada dimecres a les 22 h. El dimecres 6 de juliol es podrà veure Welcome de Philippe Lioret, la historia de Bilal, un jove kurd de 17 anys que fugint de la guerra a l'Iraq, decideix travessar nedant el canal de la Mànega per poder arribar a Gran Bretanya i reunir-se amb la seva xicota. Una altra de les pel·lícules que es podran veure és Dheepan de Jacques Audiard guanyadora de la Palma d'Or al Festival de Cinema de Cannes de 2015.
El cicle també convida al cinquè Yo Pongo Internacional de Tarragona, el dijous 7 de juliol a les 20.30 h, al mateix Espai Jove La Palmera. Aquesta activitat vol ser un espai de trobada entre persones d'arreu que comparteixen un plat que els evoca records sobre els seus orígens, la seva terra. A través de la gastronomia, celebrarem la diversitat de la nostra ciutat en un sopar popular acompanyat d'un escenari obert en el qual es podrà veure música i dansa.
La conselleria de Cooperació és el principal instrument del consistori i la ciutadania per sumar-se a la comunitat internacional en el compromís per garantir l'accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles arreu del món. Cooperació Tarragona treballa en tres àmbits: acció humanitària, educació per al desenvolupament i cooperació. En relació a la crisi dels refugiats, l'Ajuntament ha impulsat tres línies de treball: prioritzar les subvencions per a projectes destinats a les persones afectades pel conflicte; establir el Pla d'Acollida per reforçar les capacitats locals i el treball coordinat amb les entitats de la ciutat per millorar els processos d'acollida i, en tercer lloc, organitzar accions de sensibilització sobre la situació que pateixen les persones, entre les quals es troba el cicle que es presenta avui per convidar a la reflexió sobre què implica la paraula refugi.
Més informació: http://www.tarragona.cat/cooperació
Organitza: Departament de Cooperació de l'Ajuntament de Tarragona
Col•labora: Cafè La Cantonada, Federació Catalana de Cineclubs, Sodepau, Metges Sense Fronteres, Catalunya amb ACNUR, Paco Poch Cinema, Tarragona Jove