El departament de Cooperació presenta l'exposició "Síria, la paraula de l'exili"
Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament l’exposició “Síria, la paraula de l’exili”, una mostra que ens acosta a una crisi humanitària sense precedents desencadenada per una guerra civil que dura quatre anys i que ha obligat a 12 milions de sirians a fugir de casa seva.
L’exposició la formen catorze imatges preses pel fotoperiodista i treballador social tarragoní David Gonzàlez, que també és el comissari de l’exposició, i que va visitar Jordània l’estiu del 2014 i va copsar les imatges i veus de la realitat dels sirians refugiats. El fil argumental és el relat d’una refugiada siriana que viu als camps de refugiats de Jordània i que va escriure les seves vivències i pensaments sobre la difícil situació del seu país.
La mostra està produïda íntegrament pel departament de Cooperació, que és la primera vegada que produeix una exposició d’aquesta magnitud, i està organitzada junt amb el Comitè Català de l’ACNUR i la col·laboració del Port de Tarragona.
Aquest divendres 24 d’abril a les 19 hores es farà la presentació de l’exposició al Tinglado 4 del Moll de Costa i es podrà veure fins al 7 de juny de dimarts a dissabte, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores i diumenges i festius d’11 a 14 hores.
La regidora de Cooperació, Ivana Martínez, ha destacat aquest matí en la roda de premsa de presentació que “des del consistori s’han dut a terme diferents accions de suport als refugiats sirians, com la moció a proposta d’Amnistia Internacional perquè l’estat faciliti el reassentament a les persones refugiades de Síria” també ha afegit que des del departament de Cooperació “es donarà tot el suport possible perquè aquestes persones no pateixin i rebin ajuda humanitària”.
Per la seva banda, Joan Reventós, director del Comitè Català de l’ACNUR ha agraït el suport que des de l’Ajuntament de Tarragona s’està donant a la crisi de Síria i ha destacat la necessitat de cercar fons i sensibilitzar la societat catalana per aconseguir que arribi el suport de la Comunitat internacional. “La situació dels sirians és desesperada –ha reblat- l’accés humanitari és molt complicat perquè no hi ha corredors humanitaris”.
La tècnica de Cooperació, Marina Vidal, ha dit que amb l’exposició “Síria, la paraula de l’exili”, es pretén buscar l’empatia dels ciutadans envers els refugiats i ha afegit que “és un acte de responsabilitat del consistori perquè permet acostar a la ciutadania els noms i cognoms dels refugiats sirians, noms com el de la Nafla, Muhammmad o Abdenasser, que agrairan sentir-se acompanyats”.
Jordània és un dels països que més refugiats sirians rep, amb dos camps a la zona nord que va visitar el fotoperiodista tarragoní David Gonzàlez, l’estiu de 2014. La idea de fer una exposició sobre la situació de Síria va néixer del mateix González, quan va conèixer el Convent de Santa Tecla a la ciutat de Malula, a Síria. A partir d’aquí va contactar amb l’ACNUR i el Departament de Cooperació de Tarragona i va sorgir el projecte Tarragona-Tecla-Síria i d’aquí l’exposició “Síria, la paraula de l’exili”.
La idea és que la mostra sigui itinerant i ja s’estan fent contactes perquè visiti altres ciutats catalanes.
El Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb l’ACNUR es va crear el 2001 per donar suport a les tasques de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR-UNHCR) arreu del territori català. Ho fa tant en la realitat i les necessitats de les refugiades i refugiats, mitjançant accions de sensibilització i educació per al desenvolupament, com en la tasca de recaptar fons públics i privats per ajudar a finançar els projectes d’assistència i protecció dels drets de persones refugiades, desplaçades, retornades i reassentades. Des de la seva creació, l’ACNUR ha ajudat a milions de persones a reprendre les seves vides. Avui, més de 7.000 treballadors a més de 125 països segueixen donant suport a 43 milions de beneficiaris. L’ACNUR té més de 30.000 socis a Catalunya i compta amb la col·laboració de les administracions públiques catalanes i amb la implicació d’empreses, fundacions i entitats.
Visites guiades
Des del Departament de Cooperació s’ofereixen visites guiades a associacions, entitats o grups. Podeu contactar per correu electrònic a mvidals@tarragona.cat o trucant al telèfon 977 296 100. Per la seva banda, el Comitè Català de l’ACNUR també posa a l’abast de les escoles visites i tallers d’aproximació al conflicte sirià. Per més informació i reserves us podeu dirigir a sensibilitzacio@eacnur.org o trucant al 933 012 035.