Creu Roja Tarragona obre 20 places d'acollida per a les persones refugiades
Creu Roja de Tarragona obrirà la setmana vinent 20 places d'acollida per a les persones refugiades. És la primera vegada que la institució humanitària disposa d'aquest recurs a la demarcació. L'actuació s'emmarca en les necessitats del Programa d'Atenció a Sol·licitants d'Asil i Refugiats, del qual Creu Roja és una de les entitats que ho gestiona des de fa 30 anys.
Les places s'ubicaran en diferents pisos repartits a la ciutat de Tarragona. Les persones que les ocuparan en un primer lloc són persones que han sol·licitat l’asil quan han arribat a l’Estat. Tanmateix, no es descarta que a mitjà termini també puguin arribar al territori persones reubicades des de camps de refugiats de Grècia i Itàlia. No es coneix encara la nacionalitat ni el perfil de les persones que arribaran, però en el conjunt de l'Estat Creu Roja està atenent majoritàriament famílies provinents d'Ucraïna, Síria, Pakistan i Afganistan, entre d'altres països.
Per garantir l'acollida i la integració de la població refugiada a Catalunya, Creu Roja es coordina amb diferents administracions públiques. La Generalitat de Catalunya coordina el Comitè per l'Acollida de les Persones Refugiades, des d'on es canalitzen tots els recursos disponibles per a aquest col·lectiu. La Diputació de Tarragona col·labora amb els municipis de la demarcació i ha obert una partida pressupostària per a l’ajuda d’aquest col·lectiu. L'Ajuntament de Tarragona, per part seva, ha constituït la Taula Local d'Acollida de les Persones Refugiades, on es posa en comú l'acció dels diferents agents implicats. Finalment, Creu Roja també està en contacte amb la Secretaria General d'Immigració i Emigració del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, organisme competent dins de l'ordenament jurídic i administratiu estatal.
Els programes d’acollida temporal per a sol·licitants d’asil
Les persones que entren al programa estatal d'acollida temporal per a sol·licitants d'asil com, per exemple, les persones que arribin a la demarcació, tenen dret a una acollida residencial per un període de 6 mesos inicials amb possibilitat de pròrroga d'un màxim de tres mesos.
A més a més, aquestes persones rebran una atenció integral que passa per l’assessorament i l’acompanyament jurídic en la seva sol·licitud de protecció internacional, l’atenció psicosocial, així com per tot un seguit d’accions que conformen un itinerari d’inclusió social, formatiu i laboral, en què es treballa la vinculació amb el territori, el coneixement de l’entorn, i l’adquisició d’habilitats personals i socials adaptades a la societat d’acollida.
El Programa d'Atenció a Sol·licitants d'Asil i Refugiats es completa amb una segona fase, anomenada d'integració, i encaminada a aconseguir la plena inserció d'aquestes persones a la societat. En aquesta segona fase, es preveu distribuir les famílies i persones a diferents punts del territori, on se'ls acompanyarà perquè en un període màxim de 12 o 18 mesos puguin viure autònomament. Transcorregut aquest temps les persones ateses passaran al circuit normalitzat d'atenció al municipi.
Tarragona no ha estat, tradicionalment, una demarcació que hagi rebut moltes peticions d'asil. Al 2015, per exemple, Creu Roja va atendre 16 peticions, una xifra similar a la d'anys anteriors. Les dades del conjunt de Catalunya sí que reflecteixen l'important augment de peticions asil registrades als darrers anys. L'any 2015 Creu Roja va atendre 1.478 persones, el doble que el 2014 (696) i sis vegades més que el 2012 (172). Entre les procedències més freqüents dels refugiats, figura, en primer lloc, Ucraïna, seguida de Síria i d’altres com Somàlia, Iraq, el Congo, l’Afganistan, Mali, Iran, Nigèria, Gàmbia i Burkina Faso.