“Vestida de negre”, el testimoni de la periodista Mònica Bernabé a l’Afganistan, demà a l’Antiga Audiència
La Conselleria de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb la Conselleria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona i Televisió de Catalunya, han programat per demà dimecres 8 d’abril, a les 18.30 hores a l’Antiga Audiència, una sessió de cinefòrum amb la projecció del documental “Vestida de negre”, un viatge i un retrat personal de l’Afganistan de la mà de la periodista freelance Mònica Bernabé, que ha viscut els últims vuit anys en aquest país.
La periodista va visitar per primera vegada l’Afganistan el 2001, quan els talibans eren al govern i l’onada de solidaritat que desencadenar aquell viatge arreu de l’Estat va impulsar la posada en marxa d’una ONG per a la defensa dels drets humans de les dones afganeses.
La Mònica Bernabé és també una de les periodistes estrangeres que més temps ha passat de forma continuada a l’Afganistan, on ha treballat com a freelance pel diari “El Mundo” i per a diferents emissores de ràdio. Per passar desapercebuda entre la població afganesa en un país que fa una trentena d’anys que està en guerra, Bernabé sempre va vestida de negre de cap a peus, com a mesura de seguretat. Així ha viscut tots aquests anys en un país on la violència és sempre present i on l’any 2014 s’ha focalitzat en els estrangers i representants de les ONG, amb un balanç de sis periodistes assassinats fins a l’actualitat.
En el documental “Vestida de negre”, dirigit per Josep Morell, realització de Jordi Vilar i fotografia de Fernando Martín –que van acompanyar la periodista durant dues setmanes per l’Afganistan-, podrem veure una narració en primera persona que barreja fragments d’una entrevista amb Bernabé, incursions sobre el terreny que la reportera descriu, imatges gravades per ella mateixa i algunes fotografies de l’exposició “Dones, Afganistan” que es va poder veure al Palau Robert de Barcelona. També inclou el testimoni de la cooperant María Cilleros, el foto periodista Gervasio Sánchez, el tinent coronel Juan Bustamante, la jugadora de futbol Madina Azizi, la política Azita Rafaat i el traductor Goulam Haidar, entre d’altres.
Després de la projecció, els assistents podran comentar el documental amb la seva protagonista, la periodista Mònica Bernabé.