El departament de Cooperació presenta "De fronteres a murs"
“Construïm massa murs i no prou ponts”, amb la idea d’aquesta cèlebre frase del científic Isaac Newton el Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona ha presentat avui les activitats per als pròxims mesos. El cicle “De fronteres a murs” farà un repàs, a través de diferents formats i disciplines, de la realitat que viuen milions de persones que al llarg del planeta que viuen aïllades o separades per un mur. El cicle es fixa en els casos de Palestina, Ceuta i Melilla, Mèxic-EUA, el Sàhara Occidental i la ciutat de Belfast i, a través de diferents activitats com el cinema, les exposicions o el teatre, es mostrarà la seva realitat i com les fronteres es poden convertir a vegades en murs infranquejables. “Volem donar a conèixer les desigualtats que provoquen els murs imposats i a la vegada volem donar difusió a les iniciatives de la ciutadania i les entitats per ajudar a trencar aquests murs infranquejables”, ha explicat aquest matí la regidora de Cooperació, Ivana Martínez.
Les 16 activitats programades, totes gratuïtes i organitzades pel Departament de Cooperació amb col·laboració amb el Departament de Joventut i entitats, començaran el pròxim 20 de maig, amb el cicle de cinema fòrum, que durant cinc dimecres consecutius acollirà la projecció de documentals a l’Antigua Audiència . Obrirà el cicle “Five broken cameras” d’Emad Burnat i Guy Davidi, que tracta els assentaments jueus a Cisjordània. El film “The Land Betwen” de David Fedele té com a protagonistes migrants subsaharians que lluiten per creuar la frontera per entrar a Melilla. El director del film i la responsable d’Incidència de la Comissió d’Ajuda al Refugiat, Pascale Coissard, obriran un debat després de la projecció. El cicle seguirà amb “Los invisibles”, de Marc Silver i Gael Garcia Bernal sobre la realitat de la frontera de Mèxic amb EUA i amb el debat posterior a càrrec d’Amnistia Internacional. El film “Gurba, la condena”, de Miguel Ángel Tobias, el 10 de juny, posarà damunt la taula el problema dels campaments de Tindouf a Algèria. El cicle de cinema acabarà amb la projecció de “Belfast, peace walls” sobre els murs que es van construir a la ciutat de Belfast, a Irlanda del Nord.
Com ha explicat la tècnica de Cooperació Marina Vidal, “aquest cicle vol fer reflexionar sobre situacions d’altres països que ens afecten com a comunitat i vol denunciar la prohibició de compartir espais que es dóna en aquests indrets; ens centrem en les fronteres polítiques que s’han construït al Sàhara Occidental i a Palestina i també en les econòmiques de Mèxic i Ceuta-Melilla, a més del cas de Belfast, una realitat potser menys coneguda però igual d’impactant, on es van construir murs després de signar els acords de pau”.
Als mesos de juliol i agost, i seguint amb la temàtica dels murs i les fronteres, Cooperació traslladarà el cinema a l’Espai la Palmera, amb sessions de cinema a la fresca. Podrem veure “Omar”, una història d’amor entre murs ,“Retorno a Hansala”, de Chus Gutiérrez o “Bloody Sunday” de Pau Greengrass.
A més de cinema, el cicle “De Fronteres a murs” ha programat dues exposicions de fotografies que es faran a l’Espai Jove Kesse. Del 12 al 30 de maig podrem veure “#Mursahara. Una terra sense arrels” sobre la construcció d’un dels murs més llarg i militaritzat el món, el que separa el Sàhara Occidental. Del 2 al 20 de juny “Esperança i Lluita” ens mostrarà fotografies de Jaume Durant dels camps de refugiats sahrauís de Djla i AlAaiun.
L’Espai Jove La Palmera també serà escenari d’una performance sobre el Sàhara, a càrrec d’Una finestra al món, el 27 de juny, que ens acostarà a la realitat del poble sahrauí. L’obra teatral “Simplicitats”, de Xucrut Teatre, que ens farà replantejar-nos el món actual, es representarà el 9 de juliol també a La Palmera.
Les activitats de Cooperació tindran l’11 de juliol el seu acte més participatiu i lúdic del cicle, amb el tercer “Yo pongo Internacional” de Tarragona. Aquesta iniciativa, en què tothom qui vulgui pot portar algun plat cuinat per degustar-lo entre tots els assistents, pretén trencar estereotips i fronteres a través de la gastronomia i superar els murs entre cultures que a vegades existeixen.