Suport a les víctimes del terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan
Dilluns 6 de febrer, a la frontera entre Turquia i Síria, es van produir dos potents terratrèmols, de magnitud 7,8 i 7,5, respectivament, seguits de 648 rèpliques com a mínim. Aquests terratrèmols han afectat una àrea d'uns 400 km al voltant de l'epicentre a les províncies d'Ekinozu i Kahramanmaras. El balanç de persones mortes no deixa de pujar i a hores d'ara supera ja les 33.000 persones, segons l'últim balanç publicat. La dimensió de la tragèdia s'evidencia a mesura que avancen les tasques de desenrunament dels milers d'edificis esfondrats i l'ajut humanitari està arribant molt lentament a les ciutats arrasades. Els equips de rescat estan desbordats, els hospitals i els centres sanitaris s'han col·lapsat i la zona afectada té greus problemes de comunicació i falta de recursos.
La situació a Turquia és complicada, però a Síria el context és pitjor. El terratrèmol ha sacsejat un territori encara en disputa on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries. L'OMS alerta que fins a 23 milions de persones poden quedar en situació de risc.
En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Tarragona expressem el nostre condol als familiars dels ciutadans i ciutadanes que han perdut la vida en aquest terratrèmol i mostrem el nostre suport i solidaritat cap a totes les persones afectades. Ho fem extensiu també als conciutadans i conciutadanes procedents d'aquests països i que viuen en els nostres pobles i ciutats.
Així, l’Ajuntament de Tarragona se suma a la crida feta pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, adherint-se a la campanya d'emergència pel procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada pels terratrèmols al Kurdistan, Síria i Turquia. El Fons Català té una trajectòria de suport a respostes d'emergència en aquests territoris en el marc de la Campanya "Món Local Refugi”, i actualment està en procés d'identificació de les respostes d’emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència.
Tanmateix, davant de la greu situació, l’Ajuntament de Tarragona se suma a la iniciativa impulsada per l'ACM i l'FMC que anima als municipis de Catalunya a activar la seva reconeguda solidaritat i emprendre les següents accions:
- Traslladar institucionalment a través del plenari municipal tota la solidaritat i afecte a la població turca, kurda i siriana, així com a totes les persones que s'hagin vist afectades pel terratrèmol, i fer-la extensiva als residents al nostre país d'ambdues nacionalitats.
- Realitzar un minut de silenci en memòria de les víctimes del terratrèmol en l'inici de la celebració del pròxim ple municipal.
- Aprovar la destinació de recursos d’ajut humanitari i d’emergència. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona aportarà 15.000,00 € al "Projecte 3829. Crida d’emergència per a la població víctima del terratrèmol al Kurdistan, Síria i Turquia", del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
- Informar d'aquestes accions a la ciutadania i fomentar també la col·laboració econòmica entre els ciutadans i ciutadanes, explicant quins són els canals més adequats per fer-ho. Recordar que és preferible col·laborar de forma econòmica per les greus dificultats per fer arribar materials en aquests moments a les zones afectades.
Per aquest motiu, informem a qui vulgui destinar fons a la campanya d'emergència que es poden fer arribar donacions tant públiques com privades a través de les següents vies:
BIZUM - 06974
Fent una transferència:
Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627
Per tal que es destini al terratrèmol de Kurdistan, Síria i Turquia, cal incloure el concepte: Campanya 3829 - Terratrèmol.