61 joves participen al programa SUMA'T de Tarragona Impulsa
Gràcies al SUMA'T, 24 persones han continuat els seus estudis de la ESO, 15 han iniciat els estudis en cicles formatius de grau mig, 8 han trobat feina a través del programa i d’altres n’han trobat pel seu compte
30/12/2011
El programa Suma't, desenvolupat per Tarragona Impulsa de l'Ajuntament de Tarragona, està adreçat a joves d’entre 18 i 25 anys en situació de fracàs escolar, que no han finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria i que estan inscrits a l'Oficina de Treball com a demandants d'ocupació. El programa, pioner a l'Estat, ofereix les eines necessàries per facilitar la inserció laboral dels joves a les empreses i la motivació per tal que continuïn formant-se. El Suma't es va engegar a principis d’any i ha comptat amb la participació de 61 joves de Tarragona.
La primera edició del Suma't s'ha dut a terme gràcies al compromís i el suport dels diferents centres de Formació Professional i els instituts de la ciutat de Tarragona i a la subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de la Generalitat de Catalunya i del Fons Social Europeu. Aquest projecte combina l'orientació, la formació i la posada en pràctica dels aprenentatges assolits mitjançant un contracte de formació que els permet conèixer la realitat laboral a partir de la qual apliquen tots els coneixements adquirits. Aquesta pràctica professional desenvolupada en un lloc de treball permet conscienciar als joves de la relació directa que existeix entre el fet de formar-se i la creació d’oportunitats de treball, incrementant així les possibilitats d’inserció laboral.
Un dels principals objectius del programa és motivar els joves per tal que finalitzin l’Educació Secundària Obligatòria a partir de l’Institut Obert de Catalunya, que permet estudiar a distància, facilitant així la possibilitat de compatibilitzar els estudis i el treball. Les persones participants són joves que per diferents motius han abandonat prematurament els estudis i no han trobat el seu lloc en el món laboral, per tant la tasca dels tutors/es és la de motivar-los i fer-los prendre consciència de la importància que representa adquirir responsabilitats tant amb un mateix com amb els altres.
Les especialitats formatives que s’han desenvolupat al llarg del programa han estat fusta i moble, electromecànica de manteniment, electricista de manteniment, perruqueria, venedor/a tècnic/a, iniciació a la cuina i cuidador/a de persones discapacitades físiques i psíquiques.
Al llarg de tot el programa dues tutores han realitzat un acompanyament i un seguiment individualitzat adequat a les necessitats que presenta cada jove. A partir de sessions grupals i individuals es treballen tècniques d’estudi, eines per la recerca de feina i estratègies per l’organització i gestió personal entre d’altres. Com a conseqüència de les males experiències prèvies, la majoria dels joves presentaven un baix nivell de motivació, però desprès de tots aquests mesos i de la feina duta a terme per totes les persones implicades en el programa, s'ha aconseguit que 24 persones estiguin seguint els seus estudis de la ESO, 15 hagin iniciat els seus estudis en cicles formatius de grau mig, 8 hagin trobat feina a través del programa i que d’altres n’hagin trobat pel seu compte.
En la fase actual, es realitza el seguiment dels joves que estan cursant la ESO donant-los suport en la gestió i en el desenvolupament dels continguts. També es realitza el seguiment dels joves que estan contractats. Aquests últims tenen un tutor a l’empresa on estan treballant amb el qual estan en contacte i es valora l’evolució del jove. Fins a la data d’avui totes les valoracions són positives, tant per part dels joves que es mostren il·lusionats i valorats com per part dels responsables de les empreses, que valoren molt positivament la col·laboració amb el programa.
Gràcies a aquest projecte els joves que han participat de manera activa han vist com ha canviat la seva vida tant a nivell personal, com a nivell acadèmic i professional.