Javier Villamayor: "La prioritat del govern municipal és la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball"
El conseller de Treball i Activació Econòmica de l’Ajuntament, Javier Villamayor, ha manifestat aquest dilluns en roda de premsa que “l’objectiu prioritari de l’Ajuntament durant els propers quatre anys és contribuir a la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball”. Per a fer-ho possible se seguiran quatre línees de treball:
- La posada en funcionament del nou centre Tarragona Impulsa.
- La millora i promoció dels polígons industrials.
- El suport a l’emprenedoria i a la consolidació d’empreses.
- La projecció nacional i internacional per captar inversions.
1. Nou centre Tarragona Impulsa
Tarragona Impulsa és un organisme que l'Ajuntament està creant i que assumeix les funcions que fins ara desenvolupaven el Servei Municipal d’Ocupació i el Viver d’Empreses. Tarragona Impulsa disposarà d’un espai físic i unes instal·lacions adequades en un edifici de la Tabacalera, on es centralitzarà tota l’activitat: serveis de formació a persones que estan treballant o en situació d’atur, orientació laboral, borsa de treball, assessorament per a la creació i consolidació d'empreses, etc. Des d'aquest organisme es desenvoluparan programes de promoció del teixit empresarial i captació d'inversions.
Tarragona Impulsa s'organitza en tres grans àrees d'actuació: Formació, Ocupació i Empresa (assessorament per a la creació i consolidació).
2. La millora i promoció dels polígons industrials
Per tal de fomentar la reactivació econòmica, s'ha començat a treballar en el que ha de ser un projecte revulsiu per a la ciutat: la promoció i millora dels polígons industrials.
Com a primera acció, ja s'està treballant amb la Coordinadora Española de Polígonos Industriales (CEPE), la PIMEC i la Cambra de Comerç per l’elaboració d’un cens georeferenciat (es podrà consultar pel Google maps) i actualitzat dels polígons de la nostra ciutat. Aquesta és una iniciativa pionera a nivell de l’Estat i contribuirà a fer de Tarragona una ciutat referent en quant al treball de promoció dels polígons. Aquest treball de camp permetrà obtenir la ‘foto’ de la situació actual de cadascun dels polígons, amb el recull de les mancances i les millores que s’han d’aplicar a cada espai, com poden ser: mobilitat, enllumenat, serveis, etc.
L’objectiu final és redactar un Pla d’Acció per millorar els polígons que s'elaborarà en col·laboració amb les associacions empresarials de cada polígon, per establir les actuacions de millora infraestructural i promoció econòmica que s’han de desenvolupar. El Pla estarà enllestit abans de final d’any.
3.- Suport a l’emprenedoria i consolidació d’empreses
La creació i consolidació d’empreses i l’acompanyament dels emprenedors és un altre pilar bàsic de treball que es vol desenvolupar. El tinent d’alcalde de Treball i Activació Econòmica, Javier Villamayor, ha manifestat que “ tractarem de reduir el percentatge d’empreses que no sobreviuen els tres anys, els acompanyarem en la definició del seu projecte d’empresa i promourem l’emprenedoria social en sector no deslocalitzables, per exemple els serveis a les persones, referits als serveis socials i la salut, entre d’altres”. També ha assenyalat que “cal retenir el talent que generen els estudiants de la URV quan finalitzen els seus estudis i els que tinguin bones idees per iniciar una empresa puguin comptar amb l’Ajuntament”.
Es desenvoluparan programes específics per a l’acompanyament en la creació i consolidació de l’empresa en col·laboració amb les entitats econòmiques locals i el teixit empresarial ja existent".
A més, amb el proper trasllat a les noves instal·lacions de la Tabacalera es podrà potenciar el Viver d’Empreses amb nous 20 espais (despatxos i sales) per ajudar a la consolidació d’empreses joves.
Per tal de facilitar la tasca dels emprenedors, l’Ajuntament s’agilitzarà els tràmits per fer una administració més eficaç i es continuarà avançant en l’administració electrònica.
4. Projecció nacional i internacional
Amb l’objectiu de captar inversions publico-privades, s’elaborarà un dossier de promoció de ciutat, en el qual es difondran els punts forts de Tarragona, i des de l’oficina de projecció de ciutat, es millorarà la coordinació i unitat d’acció alhora de projectar Tarragona a l’exterior.
Finalment, el tinent d’alcalde, Javier Villamayor, ha insistit “en la col·laboració i el treball conjunt amb la Cambra de Comerç, en la coordinació de l’oferta de serveis amb la URV i les altres institucions i entitats tarragonines, per tal de buscar complicitats i dissenyar nous projectes que potenciïn el sector econòmic i fomentin la creació de llocs de treball”.
Foment de l'ocupació
Pel que fa a la tasca que ja es venia desenvolupant, Javier Villamayor ha recordat els programes que s’estan desenvolupant en aquests moments i que són els següents:
L'Ajuntament amb el finançament del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu ha creat tres programes ocupacionals, en els que hi participen un total de 166 persones amb contracte de formació i treball.
- Pla d'ocupació: s'han contractat 83 persones durant sis mesos, que realitzen treballs a l’Ajuntament.
- Casa d'Oficis (2a fase): 71 persones contractades que treballen en llars d’infants municipals, el servei d’assistència domiciliària i la instal·lació de plaques solars i sistemes de climatització a equipaments municipals.
- Taller d’ocupació del pla integral de Campclar: 12 persones contractades que han fet formació com a ajudants de cuina i ara treballen a diferents serveis de menjador municipal.
Amb la col·laboració del SOC i el Fons Social Europeu, l’Ajuntament desenvolupa quatre programes d’orientació i formació per facilitar la inserció de persones en situació d’atur:
- Programa SOIL: s'atenen 60 persones que participen en un itinerari d’inserció laboral que inclou assessorament personalitzat per la recerca de feina i formació.
- Programa “Noves ocupacions, Noves competències”: en col·laboració amb PIMEC s'està desenvolupant un programa d’orientació i assessorament específic per a persones aturades que provenen del sector industrial. L’objectiu és ajudar-les a adequar el seu perfil professional a les demandes d’aquest sector específic que genera força ocupació a Tarragona.
- Programa “Reinicia’t”: adreçat a majors de 50 anys en situació d’atur, en el que hi participen 280 persones.
- Programa “Suma’t”: adreçat a menors de 20 anys amb baixa qualificació.
En total des de Tarragona Impulsa s'està acompanyant a 506 persones en el procés d’inserció laboral.