L’estiu Jove descobreix molts espais de trobada
El programa Estiu Jove clou les seves activitats amb la darrera sessió d’astronomia i observació nocturna Els Móns de Galileu al parc del Francolí
28/08/2009
Durant els mesos de juliol i agost, joves i no tant joves, han estat presents en bona part dels tallers, cursos i activitats ofertats en la campanya de l’Estiu Jove.
Amb la coorganització i la col·laboració de més de 35 entitats ha estat possible connectar amb joves de tot el territori urbà. L'edició 2009 ha propiciat l'obertura continuada d'espais que redueixen la seva activitat durant el periode estival. Així, zones com el Serrallo, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista, Torreforta, la vall de l’Arrabassada, la Part Alta, Campclar, la Platja Llarga o el centre de la ciutat han contribuït en el desplegament de les més de 65 activitats realitzades.
Del total d’activitats ofertades des de principis de juny, només s’han hagut d’anular un total de sis per inclemències del temps o per no assolir el mínim de participants que requerien.
Els tallers i cursos amb més acceptació han estat els enigmes nocturns, aportant una dimensió lúdica i reflexiva en els circuits urbans i misteriosos de la nit tarragonina; el taller de caricatures a càrrec de l’il.lustrador Miquel Villalba, aprofundint en els traços còmics de les faccions humanes; la sessió extraordinària de monòlegs amb Miquel Àngel Ripeu, actor de Crackòvia, oferint de manera intensiva recursos i tècniques per treballar la caracterització i interpretació dels textos; els cursos d’iniciació i descoberta de la llengua de signes catalana, allunyant percepcions errònies del col.lectiu sordmut; i la ruta de Parkour, una manifestació de carrer que es fa cada cop més pal·lesa entre grups de joves compartint els circuits urbans amb les altres dinàmiques quotidianes.
Sobre aquesta bateria de cursos més ben valorats i de gran assistència, cal destacar els camps de treball realitzats a la Serra de Llaveria, Campclar i la Part Alta. Les tres opcions han estat coorganitzades respectivament amb la demarcació de Tarragona (Minyons i Escoltes Guies Sant Jordi), Fundació Casal L’Amic i la Jove Cambra de Tarragona, servint-se d’un contingent d’educadors joves que han acollit i conduït unes estades de relleu social, humà i artístic. A les dimensions lúdiques i comunitàries d’aquesta tipologia d’activitat d’estiu cal afegir-hi el valor educatiu i l’espai d’intercanvi. Especialment, el camp de treball Mirart s’ha erigit com la primera trobada internacional de joves artistes, sense precedents a la ciutat.
La Conselleria de Joventut continuarà donant suport a la promoció dels camps de treball com a activitat idònia per als joves –atenent al component social, a l’intercanvi cultural que es propicia i a la relació amb l’entorn local-, i apostant per la millora qualitativa dels projectes.
Per altra banda, el cicle “caixa d’eines” ha pres per segon any un protagonisme primordial amb l’aportació de recursos òptims per al desenvolupament i el reforç d’habilitats personals per l’autonomia personal dels joves. Les sessions monogràfiques sobre m obilitat juvenil, gestió de viatges i economia domèstica han fet possible compartir experiències i pràctiques per plantejar el temps i elsingressos. Sis opcions entre cuina i costura són els monogràfics realitzats per al desenvolupament del jove enfront les problemàtiques a la llar, a la feina i a l’espai de sociabilitat. Per sobre d’aquests, el taller d’horticultura de balcó, a càrrec de Montse Toloba, va ser una injecció i explotació de sinergies per a la reflexió i implicació en aspectes vincultats a la cooperació i a la sostenibilitat.
En l’àmbit de la literatura i l’escriptura, les accions literàries al refugi antiaeri de Tarragona fan cada cop més ímplicit un atractiu local pels espais i racons d’interès històric. Un grup nombrós de joves s’han servit d’aquestes sessions per enriquir la seva percepció i consciència per un passat convuls i desgraciat d’una societat civil que no pot ni ha d’oblidar.
En l’espai de reflexió i discussió del programa Estiu Jove, s’ha comptat amb les classes magistrals de Vicens Castellano, assessor i conductor del programa Ajuste de Cuentas de la cadena Cuatro. La xerrada i el ponent en conjunt van permetre la interlocució constant entre els assistents manifestant les problemàtiques actuals condicionades a la crisi econòmica.
Globalment, el programa de cursos i activitats a l’Estiu Jove ha rebut l’assistència de 1.832 persones de 1.900 places possibles d’inscripció. En comparació amb l’edició de 2008 s’ha incrementat en 130 les persones parcicipants, principalment per l’augment d’activitats d’accés lliure i gratuïtes. Cal prescindir aquí de l’atractiu de públic que ha tingut el cicle Cultura de Carrer, amb un total de 7.250 assistents.
Per tant, únicament en cursos i activitats s'aprecia un lleuger increment en l’oferta de pagament i una gran acceptació en els tallers i opcions gratuïtes.
Novament, es ratifica l’educació no formal en el lleure com l’àmbit adient per oferir noves alternatives d’oci amb la coorganització de les entitats i col.lectius joves, motors principals de les iniciatives projectades.
Per facilitar l’accés de tot tipus d’usuaris a la inscripció, enguany i com a novetat, des de principis de juny, es van obrir les inscripcions via telemàtica al web jove de Tarragona www.tarragonajove.org. Aquest accés directe a la informació, reserva i formalització de les inscripcions per internet ha propiciat millores en la comunicació i efectivitat de registre en cada una de les activitats proposades.
Pel que fa a les properes edicions ,es buscarà consolidar el programa de matrícules via internet fent més extensible i assequible el seu ús a col·lectius amb dificultats d’aproximació a les noves tecnologies i xarxa web. S’apostarà per les activitats al carrer com a espai reivindicatiu i de caràcter marcadament juvenil. L’àmbit de l’educació no formal haurà de mostrar de manera permanent tot l’any espais d’expressió, desenvolupament i trobada. A més, aquesta edició de l’estiu jove ha prolongat la participació de joves en les franges horàries de nit, renovant així el repte de programar activitats en la campanya anual “Visió Nocturna”.