El Palau dóna a conèixer la història de la Maternitat d’Elna amb una exposició i una conferència
A més a més, es batejarà un carrer amb aquest nom i s'estrenarà una obre de teatre al Metropol el 13 de desembre
16/11/2009
Aquest dilluns 16 de novembre s'ha inaugurat al Palau de Congressos l'exposició "La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”, tret de sortida d'un programa d'activitats en homenatge a la Maternitat Suïssa d’Elna. Aquest equipament va ser fundat per Elisabeth Eidenbenz el 1939 per ajudar les dones embarassades que provenien dels camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes. En aquest context, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra del Cartell d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, instal·la una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). Les infermeres de la maternitat recollien les dones embarassades als camps i les portaven a Elna, on passaven una mitjana de vuit setmanes ben ateses i aprenent a tenir cura dels nadons. 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes espanyoles, jueves, gitanes i d’altres procedències van néixer a Elna entre l’any 1939 i abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat. La història de la Maternitat d’Elna és única, exemplar, i forma part de la nostra memòria a tots dos costats de la frontera.
L’exposició
El Memorial Democràtic de la Generalitat ha recuperat la història de la maternitat d’Elna amb l’exposició “La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili. 1939-1944”, inaugurada l’any passat al Palau Robert de Barcelona i que ja s’ha pogut veure a localitats com Sant Feliu de Llobregat, Amposta i Mataró i que a partir del 17 de novembre i fins al 13 de desembre es podrà visitar al Palau de Congressos de Tarragona. Es tracta d’una mostra que recupera la memòria de l’exili de mig milió de republicans després de la Guerra Civil i la història de la maternitat d’Elna (Rosselló), on van néixer 597 fills d’exiliades republicanes i dones jueves, gitanes i d’altres orígens entre el 1939 a 1944.
L’exposició recull imatges fotogràfiques de la Maternitat d’Elna: l’edifici, els nens que hi van néixer, les mares... i la seva creadora: Elisabeth Eidenbenz. La major part d’aquestes fotografies han estat extretes dels seus àlbums personals i van ser realitzades per ella mateixa. A més, reprodueix els records de l’exili de mig milió d’homes i dones que van haver de fugir a França a principis de 1939 sota les bombes dels avions franquistes.
La conferència
La historiadora Assumpta Montellà donarà una conferència sobre la recerca històrica efectuada per escriure el llibre La Maternitat d’Elna. També es parlarà sobre la tasca d’Elisabeth Eidenbenz i la situació social que l’envoltava. La conferència tindrà lloc el divendres, 20 de novembre, a les 19:00h. al Palau de Congressos. Aquest acte ha estat organitzat pel Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Pel matí, s’ha convocat a diverses escoles de Tarragona al Palau per escoltar la conferència d’Assumpta Montellà, adaptada per als estudiants.
L’espectacle teatral
El diumenge, 13 de desembre, al Teatre Metropol de Tarragona es representarà l’obra teatral de “La Maternitat d’Elna”. Es tracta d’un espectacle teatral concebut com un conte per a adults que relata la història de les mares des de la sortida del país fins a la seva experiència a la maternitat. Aquest acte ha estat organitzat per la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona.
Col·locació d’una placa al carrer La Maternitat d’Elna
Per commemorar la Maternitat d’Elna a Tarragona, es batejarà un carrer de la ciutat amb el nom de La Maternitat d’Elna. La col·locació de la placa al carrer tindrà lloc el dijous, 3 de desembre. Aquest acte ha estat organitzat per la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona.