Entrevista a la Karme, membre del col·lectiu Entretres.
Marc: En quin any vareu començar amb el col·lectiu Entretres?
Karme: Fa 6 anys.
Marc: Quin és el vostre principal objectiu?
Karme: El col·lectiu Entretres va néixer perquè les tres dones som narradores individuals i una vegada a l’any quedàvem per fer un cafè, un dinar… per desconnectar del dia a dia i ens va venir la idea per fer algo diferent al que estàvem acostumades a fer, com per exemple actuacions. La idea que vam tenir va ser que poguéssim anar a les cases a explicar contes a les persones que ho demanessin, amb un format molt íntim per a que el nen o nena es sentís més còmode i especial.
Marc: Amb els contes, quins valors voleu transmetre?
Karme: Moltíssims, en són tants que no acabaríem mai! Valors des de l’amistat, la igualtat, la valentia, la imaginació, passar-s’ho bé per passar-s’ho bé, la tristor, tot el món aquest més fosc que ens envolta i poder afrontar-ho amb els nens, i molts més, no acabaríem mai!
Marc: Feu contacontes per a totes les edats o us especifiqueu en alguna etapa en concret?
Karme: No, fem contacontes per a totes les edats. Però si que ens adaptem a l’edat de la persona que ho demana. Per exemple, no és el mateix explicar un conte a un bebé que a un infant més gran. Però el que ens passa és que en ludoteques o en llocs més grans on hi pot haver més públic no ens podem adaptar a totes les edats, i el que fem és contar un conte d’un nivell intermig.
Marc: Quan us desplaceu a les cases, com ho feu per a que els nens i nenes estiguin a gust?
Karme: Bàsicament a gust s’hi han de sentir ells i elles, ja que el lloc on volen l’han de buscar ells i elles i nosaltres ens adaptem allà on la persona s’hi senti més a gust. Per exemple, jo recordo que una vegada vaig fer els contes damunt del llit dels pares, i estàvem, els pares, el nen i jo. Era el lloc on el nen estava còmode ja que aquell espai el reconeixia com a seu.
No hi ha cap problema, ells et troben el lloc adequat, inclús, a vegades, et guarneixen l’espai per a fer-ho més especial.
Marc: Amb aquestes actuacions, rebeu quelcom a canvi?
Karme: Sí, però no volíem una recompensació econòmica sinó que era un bescanvi diferent. El que fem és explicar a la gent que valorem la sessió amb un preu per a que aquestes persones poguessin valorar el que podien bescanviar.
Els bescanvis poden ser de qualsevol tipus, des de un cupó regal d’alguna botiga fins a producte propi que han fet ells, pastissos, caixes d'hortalisses, massatges... de tot i és molt divertit!
Marc: Quines sensacions teniu sobre aquesta setmana a la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona?
Karme: Les sessions virtuals no és la primera vegada que ho fem, ja que durant el confinament ja n’hem fet i ja sabem el que és no tenir cap nen i nena davant. És una iniciativa que està molt bé per a que els nens i nenes puguin tenir un contacte més humà que no sigui el de la televisió, amb tota aquesta imatge tecnològica que tenen constantment.
Marc: Que en penseu sobre l’iniciativa d’explicar contes per telèfon?
Karme: És una idea molt innovadora, fantàstica! Estem molt il·lusionades i tenim moltes moltes ganes de trucar als nens i nenes. Jo crec que ens ho passarem molt bé, serà molt divertit perquè els nens i nenes, vulguis o no, sempre et poden explicar les seves coses, ja siguin petites o gran, i en una comunicació per telèfon que no és l’habitual. Ara, el telèfon ja no el tenen per escoltar, el tenen per veure. Llavors clar, recuperar el sentit d’escoltar, que no deixen de ser escoltes, pot ser màgic i divertit i tenim moltes ganes!
Recordeu que encara us podeu inscriure als contes per telèfon a través del següent enllaç:
https://www.tarragona.cat/centrescivics/ludoteques/un-nadal-de-contes/contes-per-telefon