Parada 9. Carrer Stadium




Moviments associatius, el fet diferencial

Sant Salvador en els seus primers anys era un barri jove. El 1981 estaven censades al barri 4.338 persones tot i que existia una població flotant no empadronada que també vivia al barri. Però bàsicament en destaca la piràmide poblacional, les persones menors de 26 anys superaven el 50% de la població. D’aquí la lluita per una educació pública, gratuïta i de qualitat per les famílies dels infants, però també l’efervescència del moment vital de la seva població que es va veure contagiat per un moviment cultural i contracultural.

El Col·lectiu de dones es crea el 1976 donant un fort impuls al moviment veïnal, associatiu i empoderament de les dones. També el grup de Teatre Joan Miracle que ja n’hem parlat.

Cal destacar l’esperit festiu i carnavalesc que fructifiquen amb l’aparició de  la comparsa de Carnaval Disc 45, i l’acadèmia Aerodance a més del grup People.  La vida de Carnaval és molt intensa a Sant Salvador. Encara ara el dissabte al matí de carnaval, diverses comparses del barri fan una rua abans de participar en la del centre de la ciutat. Persones com Elvira, que va ser fundadora de l'associació "Amics d'Andalusia", recorden amb nostàlgia una època d'ambient veïnal excepcional, on els problemes es resolien amb unitat.

També hi juguen un paper important el Grup d'amics d'Andalusia, la Llar de jubilats i entitats més juvenils com l’Esplai de la Parròquia o la Ràdio Sant Salvador freqüentat per grups de joves. Totes aquestes entitats amb més o menys pes són els que organitzaven i organitzen les festes del barri que se celebren entre finals de juliol i principis d'agost i que es fan majoritàriament a la plaça vermella. Allí s’han celebrat grans festivitats, també ha estat el punt central de les festes majors del barri, reunions, cinema a la fresca... Les festes majors del barri eren i són estimades per tots els residents del barri on es reuneix tot el veïnat per tal de poder executar activitats lúdiques creant un ambient acollidor i familiar.

La M. Ángeles, resident del barri de Sant Salvador recorda amb orgull també les tardes als centres d'entreteniment de barri. Ara als matins pot dirigir o participar en moltes de les activitats organitzades a la llar de jubilats, on les seves portes sempre estan obertes a tots els públics.

Com a exemple de l’empenta del barri i el seu funcionament independent podríem destacar el Sant Jordi del 1995 quan s'estrenen de 6 parelles de nanos i que són construïts pel mateix veïnat a través de l’AMPA, AAVV, Esplai centre Cívic, Associació cultural amics d’Andalusia, Col·lectiu de Dones, grup de Teatre Joan Miracle i infants de la ludoteca. Una intervenció cultural d’apoderament i que guarda semblança a la que fa actualment en Nani Blasco des de l’Associació Ariadna amb l’activitat de SansaLab: on joves del barri fan actuacions d’intervenció comunitàries i culturals artístiques. 

El dia 1 d’agost del 1993 dins la programació de les Festes del Barri s’inaugura el Centre Cívic. Aquest equipament reclamat històricament pel veïnat vol ser un punt catalitzador del moviment associatiu i impulsor d’espais de trobada.

Notícia sobre la inauguració de 6 parelles de nanos durant les festes del barri de Sant Salvador (Nou Diari, 29 de març de 1995)

 


<<< Parada 8 -- Parada 10 >>>

 

<<< Plànol General >>>

Segells de reconeixement d'administració oberta