Parada 6. Parròquia de Sant Salvador a la Plaça Major




La parròquia, el centre social

Si bé el centre comercial i d’oci era situat a l’avinguda de Sant Salvador dit popularment carrer de les Botigues.  Tampoc cal que oblidem que també hi hagué un altre centre comunitari al barri, en aquest cas l’espiritual. El 1969 s’habiliten els baixos d’un local on anirien una primerenca escola i una parròquia. Posteriorment, es construeix l’església, que és inaugurada el 19 de març de 1975 i oficia la missa l’Arquebisbe Pont i Gol. L´obra de José Antonio Cendoya i José Maria Vilar, mostra una distribució diferent de la tradicional església en forma de creu. Aquesta serà circular, simbolitzant la igualtat i la rotllana assembleària del barri. D’aquesta forma d’obrar-la hi va tenir molt a veure el mossèn Joan Miracle.

Inauguració de l'actual Església de Sant Salvador 19/03/1975 (foto:Chinchilla)

Mossèn Miracle és pel barri una figura no només religiosa sinó també comunitària. Va ser el catalitzador del desenvolupament cultural i social del barri. La seva empremta va propulsar projectes com l'associació de teatre Joan Miracle, que va arribar a representar amb èxit de forma anual i ininterrompuda l’obra de "Jesucrist Superstar” fins més enllà de la segona dècada del nou segle. L’empremta d’aquest mossèn al barri queda palesa amb el nom de la plaça de l’església que porta el seu nom i és coneguda popularment com  la plaça vermella, per les rajoles de color vermell.

De la figura d´aquest mossèn també destacar-ne la lluita per les millores en l'habitatge a més d’aconseguir empoderar el barri i la seva gent. El paper dinamitzador de les associacions, la sala parroquial va ser un punt de trobada d’entitats i associacions ja formessin part de la parròquia o no.

 


<<< Parada 5 -- Parada 7 >>>

 

<<< Plànol General >>>

Segells de reconeixement d'administració oberta