Parada 1. Cruïlla Avinguda de Pallaresos amb Avinguda dels Pins




Sant Salvador: entre els records i un futur de renovació

Sant Salvador com a barri, arrenca la seva trajectòria a la dècada dels seixanta, quan neix com a zona residencial amb l'esperit de ser una oportunitat per a segones residències de caps de setmana per a població de la mateixa ciutat o gent forana, fos catalana o d’arreu.


Tanmateix, situem  què passava en aquell moment, més enllà...

La dècada dels seixanta són uns anys d’aparent obertura del Règim Dictatorial de Franco, després dels vint-i-cinc anys de l’aixecament militar, l’aparell propagandístic franquista vol fer creure a una població maltractada per la guerra i la postguerra i per  la forta repressió exercida sobre els perdedors, que s’obre una etapa de bonança i de complaença econòmica. Això s’estructura a partir de dos fets: 

  • El turisme: una campanya internacional busca atreure el turisme com a forma de millora econòmica i per intentar frenar l’aïllament internacional del govern feixista després de la 2a Guerra Mundial. La Costa Daurada amb les seves platges de sorra daurada, aigües cristal·lines va ser pionera en el desenvolupament d’un turisme de masses, amb l’aparició de grans complexos hotelers i la construcció de ciutats turístiques com Salou o Cambrils.
  • L’automòbil: com a gran exemple tindríem el SEAT 600, presentat en públic l'any 1957 com una versió local del Fiat 600 italià.  Aquest cotxe era petit, econòmic i pràctic, fet que el va convertir en una opció popular per a moltes famílies. La seva fabricació massiva va contribuir significativament a la democratització de l'automòbil a l’Estat Espanyol, ja que va posar un vehicle a l'abast de les classes mitjanes i treballadores proporcionant-los una nova manera de viatjar i de desplaçar-se.

I a Tarragona què passava en aquell moment?

A Tarragona és un moment de fort creixement per aquest incipient  turisme. Per llevant la ciutat creixia amb la construcció de la urbanització de Cala Romana i l’annexió dels municipis de Monnars, Tamarit i Ferran. Per ponent la ciutat creixia per a implantació de la Indústria Química als Polígons Francolí i el d’Entrevies, un procés d’especulació urbanística que acabaria amb el processament i condemna d’una part de l’equip de govern municipal.

Aquesta implantació de la indústria és el que provocarà la creació dels  barris de Ponent al voltant de la química: Torreforta, Campclar, Riu Clar, Bonavista...  I pel nord? Doncs, la ciutat creixerà pels barris de Sant Pere i Sant Pau i el de Sant Salvador.

Prospecte de la propaganda de la Immobiliària Sant Salvador (principis de la dècada dels 70).
Extret del llibre "Los barrios de Tarragona, una mirada antropològica" de J.Pujades i F.Bardají.

 


Parada 2 >>>

 

<<< Plànol General >>>

Segells de reconeixement d'administració oberta