El parc ecohistòric del Pont del Diable guanya el primer premi Hispania Nostra-Banco de Santander
L’ alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, el vicepresident d’Hispania Nostra-Banco Santander, Carlos de Morenés y Mariátegui, així com el representant també d’aquesta institució, Manuel Gracia Rivas, han realitzat aquest matí un acte de reconeixement a les tasques de recuperació de l’aqüeducte romà del Pont del Diable i el seu entorn, en el qual hi ha participat en els darrers anys quinze anys, institucions, empreses, escoles tallers, tècnics municipals, etc. i que ha merescut el Primer Premi d’Hispania Nostra-Banco de Santander.
El representant d’Hispania Nostra – Banco de Santander, Manuel Gracia Rivas, ha manifestat que “el premi està totalment justificat perquè rehabilita un dels aqüeductes més importants i sobretot perquè s’ha actuat en el seu entorn natural, en els boscos i jardins del voltant, posant a disposició del públic recursos culturals i naturals. Tarragona es converteix així en un referent important per Europa en aquest tipus d’actuacions”.
L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que “amb les actuacions realitzades s’han posat unes bases solides perquè el patrimoni estigui en el millor estat possible i alhora això afavoreix les bases del nostre turisme, que és el turisme cultural i patrimonial”. L’alcalde ha agraït a tots els que han fet possible aquest Premi i la seva concessió: “Fem les coses amb convicció, però sempre és important que hi hagi un reconeixement”.
Antecedents
El passat 12 de juny de 2012 es van donar a conèixer els veredictes dels premis Hispania Nostra-Fundación Banco Santander. Des de 1978, Hispania Nostra atorga aquests premis a las bones practiques en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural i gestiona les candidatures de l’Estat Espanyol dels premis Unió Europea de Patrimoni Cultural / Europa Nostra.
La convocatòria de 2012 s’ha centrat en diverses categories:
- Intervenció en el territori o paisatge
- Conservació del patrimoni com a factor de desenvolupament econòmic i local.
- Senyalització del patrimoni cultural
El projecte del Parc Ecohistòric del Pont del Diable ha rebut ex aequo el premi de la segona categoria, juntament amb el Museo Parque arqueológico Cueva Pintada de Gáldar (Gran Canaria).
El premi dóna reconeixement a les tasques de recuperació de l’aqüeducte romà del Pont del Diable, inclòs a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco des de l’any 2000 i el seu entorn, projecte iniciat fa gairebé 15 anys. Així s’ha pogut reordenar l’entorn del monument, una finca rústica fins llavors força degradada i envoltada per vies de circulació ràpides. Es revaloritza així la zona i es facilita l’ús públic d’un dels principals pulmons verds de la ciutat de Tarragona. El guardó el lliurarà la reina Sofia, presidenta d’honor d’Hispania Nostra, el proper mes d’octubre a Madrid.
Hispania Nostra
Hispania Nostra és una prestigiosa associació que neix el 1976, en sintonia amb l’associació europea Europa Nostra. És de caràcter no lucratiu i declarada d’utilitat pública. La seva finalitat és la defensa, salvaguarda i posada en valor del patrimoni cultural i el seu entorn.
Hispania Nostra desenvolupa un important programa de col·laboracions i reunions amb associacions i entitats relacionades amb el patrimoni cultural, conferències, cicles temàtics i jornades, així com la publicació de les revistes “Hispania Nostra” i “Patrimonio Cultural y Derecho.”
El jurat ha estat presidit per Araceli Pereda, Historiadora de l’Art, i l’han conformat les següents personalitats: Miguel Aguiló Alonso (catedràtic d’Historia i Estètica de la Societat Civil de l’Escola d’Enginyers de Madrid i ex president d’Iberia); José Castillo (membre de la Comisión Técnica del Patronato de la Alhambra i Director del Observatorio de Patrimonio Histórico Español); Javier Cenicacelaya (Catedràtic de composició arquitectònica a la Universitat del País Basc); Pedro García-Ramos (dissenyador, pintor i museògraf); Antonio Gómez Sal (Catedràtic d’Ecologia de la Universitat d’Alcalá); José Manuel Naredo (Premi Internacional de Neocrítica y Nacional de Medio Ambiente); Florencio Zoido Naranjo (Director del Centro de Estudios de Paisaje y Desarrollo).
El Pont del Diable o aqüeducte de les Farreres forma part, des de l’any 2000, de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, com element integrant del Conjunt Arqueològic de Tàrraco.